Politică

Cum să bagi o comună în faliment: Primăria Năruja a cerut insolvenţa

Mihai Boicu
16 feb 2014 5238 vizualizări
Consiliul Local a decis intrarea în insolvenţă întrucat datoriile depăşesc 75% din bugetul local.Primăria are restanţe de peste 1,5 milioane lei la reţeaua de electrificare pentru care Guvernul Boc nu a mai dat bani

Primăria comunei Năruja a fost nevoită să ceară intrarea în insolvenţă, deoarece nu a găsit nicio soluţie pentru plata datoriilor de peste 1,5 milioane lei. Noua putere nu a achitat restanţele autorităţilor locale aşa cum a promis, primarul comunei nu a fost ajutat de trecerea la PNL, astfel încat în ianuarie Consiliul Local a aprobat intrarea în insolvenţă. Primarul Nicu Ciprian Popescu spune că este imposibil ca datoriile să fie plătite dintr-un buget de 360.000 lei. Insolvenţa prevede găsirea de soluţii pentru plata obligaţiilor, inclusiv reeşalonarea acestora.

Ceea ce nu de mult părea de domeniul fantasticului acum a devenit o realitate, iar Primăria Năruja a cerut intrarea în insolvenţă pentru că este îngropată în datorii. Drumul spre faliment al unei administraţii locale a fost simplu: fosta putere, în special în perioada 2007 - 2009, a aruncat cu bani pe tot felul de proiecte, printre care şi două la Năruja. Numai că, deşi banii erau de la Guvern, cei care au semnat contractele au fost primarii, cu gandul doar la beneficii şi nu la posibilitatea sistării finanţărilor. Fostul Guvern Boc a tăiat după aceea fondurile, fiind presat de criza economică, executanţii nu au mai fost plătiţi şi primăriile s-au trezit cu datorii. Aşa s-a întamplat şi la Năruja, unde datoriile pentru electrificare depăşesc de cateva ori bugetul comunei. Primarul PDL Nicu Ciprian Popescu a cerut insolvenţa în urma unei hotărari adoptate de Consilul Local în luna ianuarie. “Datoriile sunt de 1,5 milioane lei pentru reţeaua electrică realizată în cadrul Programului de electrificare 2007 – 2009. 850.000 lei reprezintă lucrări realizate şi recepţionate şi 650.000 lei penalităţi. În momentul în care datoriile depăşesc 75% din bugetul localităţii, ordonatorul este obligat să declare insolvenţa”, a spus primarul Nicu Ciprian Popescu. Reţeaua de electrificare a fost realizată doar pe jumătate, constructorul fiind AISE Electrica Serv Buzău.

Într-o situaţie asemănătoare s-a aflat podul peste Zăbala, realizat doar pentru trei sferturi. Datoriile de 200.000 lei către constructor au fost însă plătite prin compensare cu restanţele pe care firma le avea la buget. Primarul PDL Nicu Ciprian Popescu a preluat de la predecesorul său situaţia dezastruoasă a finanţelor comunale. Acesta a încercat să scape de datoriile istorice prin trecerea la PNL, partid aflat la putere, însă spune că nu a fost ajutat.

"Pot să vandă şi primăria, nu se rezolvă nimic”

Năruja este una dintre localităţile mici din judeţ, iar bugetul este pe măsură, astfel încat nu permite achitarea restanţelor. “Din bugetul local nu există nicio şansă să plătim datoriile. Avem la dispoziţie 360.000 lei care ajung pentru cheltuieli salariale şi cheltuieli materiale. Cat timp nu se dau bani de la guvern nu se poate ieşi din insolvenţă. Pot să vandă şi primăria, nu se rezolvă nimic”, a declarat primarul din Năruja. Acesta crede că principalul vinovat este predecesorul său, social – democratul Cristian Panţuş, care ar fi semnat contractul deşi nu era sigur pe finanţare. “Primarul Panţuş Cristian s-a angajat să facă lucrările fără să aibă bani în cont. El trebuia să semneze cotractul doar cand avea în totalitate banii”, mai spune actualul edil Nicu Ciprian Popescu.

Un administrator judiciar va prelua fraiele comunei

Întrucat autorităţile locale au decis să ceară insolvenţa, în continuare Tribunalul Vrancea trebuie să numească un administrator judiciar. Potrivit OUG 46/2013, privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ teritoriale, administratorul trebuie să realizeze în 30 de zile un plan de redresare. “Planul de redresare poate defavoriza unele creanţe, poate prelungi data scadenţelor şi poate modifica rata dobanzii, penalităţile sau oricare alte clauze din cuprinsul contractului ori al celorlalte izvoare ale obligaţiilor unităţii administrativ teritoriale”, se precizează la art. 94 din OUG 46/2013. Mai mult, administratorul judiciar poate merge pană la găsirea unor vinovaţi în conducerea primăriilor şi să-i pună la plată, astfel încat declaraţiile primarului din Năruja la adresa predecesorului său s-ar putea să nu fie chiar întamplătoare. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
o pasarica, acum 3692 zile, 1 ora, 16 minute, 30 secunde
a semnat ca primarul dl Pantus, dar nusi pune nimeni intrebarea cine la pus sa semneze.... chiar cei de sus nu stiu nimic... radacinosul de Oprisan el de ce nu comenteaza acum.... ia sa fi fost al citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.