Opinii

Criza? Care criza?

Alina Mungiu-Pippidi
5 ian 2009 1311 vizualizări
Nu am asteptat niciodata cu atita nerabdare publicarea cifrelor statistice pe ultimul trimestru al anului 2008 ca in acest ianuarie 2009.

Nu de alta, dar trebuie sa ies odata din dilema daca asteptam sfirsitul lumii anuntat de televiziuni sau numai o eclipsa mai mitotica. In fiecare zi presa anunta concedieri si falimente, dar suspectez mass media ca le si cauta ca sa ne dovedeasca ce criza e, in timp ce anul trecut, cind tot dadea cineva faliment, presa nici nu se uita la ei. Se pare totusi ca productia industriala a scazut cu trei la suta in luna octombrie 2008 fata de aceeasi perioada din anul precedent, pe seama metalurgiei si productiei de automobile, afectate de criza globala. Scaderea Dacia e cea mai dramatica, cu 39 la suta in noiembrie, de la 24.488 la 14.931 de autovehicule. Moneda care se depreciaza risca sa afecteze pe cei care au luat credite in valuta si cistiga in lei. Interventia Bancii Nationale ca sa ne protejeze are riscurile ei.

Asteptiinsa sa raporteze Carrefour cat a vandut de sarbatori, dar nu-mi vine sa cred ca nu au avut vanzari record. Probabil nu cat producatorii de artificii, care trebuie ca au crescut cu 300% fata de anul precendent. Municipalitatile din Romania, care tocmai au primit ordin de la premierul Boc sa nu isi mai ia mobile noi au tras artificii ca sa distreze poporul de valorea marfii din vreo suta de magazine IKEA laolalta. Mai multi oameni cu clapari noi si boarduri de zapada, mai multe Jeepuri cu figuri prospere in ele inghesuindu-se sa urce in telegondola de la Sinaia eu nu am vazut de cind sunt. E clar ca nimeni nu crede ce zice televiziunea despre criza, altfel nu s-ar cheltui in acest hal.

Unii economisti o sa spuna ca asta e bine, consumul ne va ajuta sa trecem mai usor peste criza. Altii vor spune, dimpotriva, sa economisim si sa punem banii in banci (ca altfel se duc dracului). Pana una alta, trebuie sa impumutam statul, care plateste datorii vechi facand altele noi. Dobanda oferita e cea mai mare din Europa. Un bancher de la Deutsche Bank cu care am vorbit cand a auzit si-a tinut respiratia. Eu, patrioata, am incercat sa-i explic ca avem si crestere economica si inflatie, deci faptul ca statul ne da o dobanda asa de mare daca ii cumparam emisiunile are temei economic. El a inteles numai ca e un stat disperat si desi nu-i cerusem sfatul si nici n-am bani de investit m-a sfatuit imediat sa nu cumpar asa ceva. Toata lumea cumpara emisiuni al statului german, care nu au dobanda deloc, sau aproape, numai de teama ca vor cadea bancile, inclusiv Deutsche Bank, oricat de greu de conceput ar fi acest lucru. Lumea plaseaza bani in emisiuni guvernamentale nu ca sa castige, ci ca sa fie siguri ca nu ii pierd.

Deci tot cheltuiala e mai buna? Da, daca esti sigur ca poti castiga alti bani in loc. Ce ma uimeste este certitudinea telegondolistilor din zilele astea, care isi incarca jeepurile cu plase de la Carrefour ca sursa lor de venit e sigura, ca nu va cadea odata cu bancile, ca in Islanda, cu bursa, ca la Moscova, sau cu slujba, cum domneste ingrijorarea in Vestul Europei. O fi bine, o fi rau? Stiu un economist la Harvard care a dovedit ca o economie creste cu atat mai mult cu cat poporul cu pricina are o viziune mai optimista despre viata. Astept statisticile pe ultimul trimestru ca sa ma hotarasc de partea cui sunt. Intre timp, bucurati-va de incalzirea globala, care ne-a degerat sinele de tren si bateriile din masini mai strasnic ca niciodata.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 10 ore, 25 minute, 22 secunde
Orizontul de prognoza al majoritatii romanilor nu depaseste o zi sau o saptamana. Deci cheltuie cat mai au bani. Cand nu vor mai avea bani nu vor mai cheltui sau vor da in cap la altii. Acest lucru a citeste integral
, acum 739397 zile, 10 ore, 25 minute, 22 secunde
Giuliani (primarul Americii) spunea ca marea criza din 1929 nu se poate repeta. Azi sunt alte conditii. Desi era in 1929 proaspat absolvent al Academiei Comerciale unchiul meu a stat cativa ani fara citeste integral
, acum 739397 zile, 10 ore, 25 minute, 22 secunde
Citez "Mai multi oameni cu clapari noi si boarduri de zapada, mai multe Jeepuri cu figuri prospere in ele inghesuindu-se sa urce in telegondola de la Sinaia eu nu am vazut de cînd sunt." 1) Asta citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.