Home | Opinii | Rentabilizarea ENET cu prețul confortului focșănenilor

Rentabilizarea ENET cu prețul confortului focșănenilor

Publicat de 813 vizualizari 2 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Ionel Sclavone-Rentabilizarea ENET cu prețul confortului focșănenilor Ionel Sclavone-Rentabilizarea ENET cu prețul confortului focșănenilor

Supus aprobării Consiliului Local, de primarul Cristi Misăilă, strategic, în ajunul Crăciun, când oamenii sunt preocupați de sărbători, studiul pentru definirea zonelor unitare de încălzire este un document pervers care va produce multe rele.

 

Plin de platitudini, informații copiate din prezentări publice, documentul este incomplet, propune direcții generale, preluate din cărți și nu oferă o soluție concretă, aplicată situației de la Focșani. Este o abordare superficială pentru o problemă foarte dificilă, cu care se confruntă municipalitatea de mulți ani.

Așa cum a fost conceput, de o firmă clientelară, angajată de Cristi Misăilă pentru aproape un miliard de lei vechi, materialul este centrat doar pe interesul Primăriei de a menține ENET-ul în funcțiune. Nicăieri, în paginile sale, nu se face referire la nevoile cetățeanului de a beneficia de servicii superioare calitativ (încălzire și apă caldă) și la necesitatea protejării sale de eventualele crize înregistrate în activitatea furnizorului. El este privit doar ca și contribuitor obligat să plătească cât i se pretinde în schimbul a orice i se oferă, indiferent de condiții. Fără a avea dreptul să protesteze sau să refuze.

Documentul nu ia în discuție nici politica managerială, învechită și ineficientă, din ultimii 26 de ani care a avut drept consecință acumularea unor datorii imense și repetate sincope în activitatea ENET. Toate acestea s-au tradus în incapacitatea de a asigura căldură suficientă în apartamente și lungi perioade în care a fost oprită furnizarea apei calde.  

 

În prezent, doar 38% din populația Focșaniului și doar 52,7% dintre apartamentele proiectate înainte de ’89 (nu sunt luate în calcul casele și blocurile construite în ultimii ani) mai sunt conectate la rețeaua centralizată. Restul populației, majoritatea, a preferat să investească în sisteme alternative de încălzire, centrale termice, panouri electrice etc.

Nici prețul gigacaloriei facturată persoanelor fizice nu este competitiv. Este menținut, în mod artificial, la un nivel scăzut, 240 lei/gcal., de Consiliul Local care suportă diferența (173,53 lei/gcal.) până la valoarea reală, de 451,22 lei/gcal. În viitor, nimeni nu poate împiedica Consiliul să reducă sau chiar să anuleze subvenția. Probabil chiar o va face când numărul cetățenilor reveniți în sistemul centralizat, de bună voie sau obligați, va fi destul de mare.

Conform datelor Ministerului Finanțelor, situația financiară a ENET este dezastruoasă. La finalul lui 2015, a înregistrat venituri de 61,4 milioane lei, cheltuieli de 60,6 milioane lei și datorii de aproape 120 de milioane de lei.

 

De la această realitate ar fi fost normal pornească analiza plătită cu bani grei de primarul Misăilă, dacă s-ar fi dorit un document obiectiv și un instrument de lucru folositor. Mai mult, înainte de a fi votat, studiul merita să fie dezbătut pe larg și explicat în amănunt, atât abonaților sistemului centralizat de termoficare cât și celor care au apelat la soluții alternative.

Căci, sintetizând, ne aflăm într-un cerc vicios.

Pe de-o parte avem un ENET în pragul falimentului, ai cărui șefi nu întrevăd altă soluție, pentru rentabilizare, decît menținerea în captivitate a abonaților. Pe de altă parte, avem abonații care își doresc să scape din sistem deoarece, chiar și în condițiile modernizării, nimeni nu le poate garanta că nu vor mai fi obligați să se spele la lighean și să îndure frigul.

Pentru a scăpa de aici, Cristi Misăilă și Consiliul Local trebuie să se asigure și să ofere garanții ENET-ul are capacitatea de a presta servicii de calitate, fără întreruperi, la un preț competitiv real, nu artificial. Abia apoi să le pretindă focșănenilor să se reintegreze în sistemul centralizat.

În caz contrar, dacă se urmărește doar protejarea și menținerea în funcțiune a unui sistem falimentar, pe spatele cetățenilor, fără a le lua în calcul nevoile, vom asista doar la o altă escrocherie politică.

 

 

                                                                                                      Ionel Sclavone

 

 

 

Subscribe to comments feed Comentarii (2 publicate)

avatar
kkk 03-01-2017
@danb, o "actiune comuna a focsanenilor" a avut loc pe unspe decembrie. asta spune tot.
avatar
danb 31-12-2016
In aceasta speta ar fi interesant de vazut si punctul de vedere al unui jurist calificat atat pe legislatie interna cat si europeana.
In principiu statul se poate ocupa doar de domenii in care privatul nu poate acoperi necesitatile populatiei, cum ar fi apararea, infrastructura, ordinea interna, etc.
Dar in domeniul incalzirii locuintelor din 1990 avem concurenta si piata privata poate acoperi foarte bine necesitatile, Statul ar trebui sa promoveze concurenta si sa creeze mediul necesar in care aceasta sa se dezvolte. Insa dimpotriva statul, in speta Primaria Focsani, intervine brutal si doreste reinstaurarea unui monopol dupa modelul statului comunist.
Daca ar fi numai asta initiativa Primariei Focsani ar trebui sa ajunga instantaneu la gunoi. Mai exista insa si o strategie UE, aplicata ca de obicei in mod foarte original la Focsani, strategie pe care se bazeaza demersul Primariei.
Dar am putea si noi sa ne intrebam, pentru un cetatean care nu are nimic, n-are masina, n-are centrala, n-are casa, cum se poate aplica strategia europeana de reducere cu 20% a emisiilor de carbon ? Ii interzici sa respire 4,8 ore pe zi ? Noi, romanii, suntem in aceasta situatie, suntem la un minim existential, avem o centrala care ne asigura necesarul minim de incalzire si nu dorm sa murim inghetati fiind abonati la ENET. Trebuie sa existe o modalitate juridica penrtu a iesi din acest impas. Cred ca solutia ar fi o actiune comuna in instanta a focsanenilor impotriva Consiliului Local si Primariei Focsani. Eu unul in mod sigur voi contribui substantial financiar pentru o astfel de actiune, mai trebuie gasit si avocatul care sa se simta in stare sa duca acest razboi, pentru ca la Focsani avem si acest paradox, desi din gura toti avocatii focsaneni sunt exceptionali, cand e vorba de o speta serioasa toti se dau inapoi, cu foarte mici exceptii sau chiar o singura exceptie.
total: 2 | afişare: 1 - 2

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.04
Soarele apune: 20.15

Calendar ortodox: Sf. Ap. Iason și Sosipatru, Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și DAdas din Ozovia (Dezlegare la pește)
Calendar catolic: Ss. Petru Chanel, pr. m. *; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr. *; Valeria, m.

Maxima zilei: Adevăratul element magic în cadrul relaţiilor este să nu-i judeci pe ceilalţi.( Wayne Dyer )

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5289 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 1565 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail