Home | Opinii | Mai există sau nu mai există strada Vasile Chilian ?

Mai există sau nu mai există strada Vasile Chilian ?

Publicat de 675 vizualizari 1 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Strada Vasile Chilian nu mai există pe hărţile oraşului Strada Vasile Chilian nu mai există pe hărţile oraşului

Conform nomenclatorului poştal, da, şi are codul 620114, dar în realitate această arteră de circulaţie nu mai există pe hărţile oraşului nostru.

Anterior anului 1948, autorităţile locale din Focşani au dispus ca fosta stradă a Croitorilor, situateă în nordul localităţii Focşani, să poarte numele eroului Vasile Chilian, personajul care în timpul Primului Război Mondial, a reuşit cu preţul vieţii sale, să faciliteze, pentru mii de refugiaţi, transferul din liniile ocupate de oştile duşmane în zona controlată de trupele române şi de cele ale aliaţilor, ajutându-i, cu mari riscuri, să depăşească linia frontului care se stabilise aproximativ pe cursul râului Putna, de la vestul la estul actualului  judeţ Vrancea. Fiind prins de autorităţile germane pentru activitatea sa subversivă, a fost judecat sumar şi condamnat la moarte , sentinţă ce a fost executată în cadrul poligonului Regimentului 10 Putna din Focşani. Din acest motiv oficialităţile oraşului nostru au decis ca o stradă să poarte acest nume ilustru timp de vreo 3 decenii, până în jurul anului 1965, când din motive încă nedesluşite, Comitetul Raional Local, prin fel de fel de raţionamente, a hotărât că denumirea de Vasile Chilian nu mai corespundea cu cine ştie ce ordine de partid şi a  schimbat numele cuiva care a dat totul pentru România cu numele organului vegetal al plantei, care îi serveşte la respireţie, la transpiraţie şi la asimilație. Prin urmare strada Vasile Chilian a devenit strada Frunzei, aşa cum atestă documentele de arhivă.  Acest aspect nu a mai fost niciodată remediat, chiar dacă de atunci s -au perindat pe la forul decizional local, oameni, se zice, mai înţelepţi. În timpul sistematizărilor comuniste, efectuate ca urmare a decretului nr. 492/1983, fosta stradă Vasile Chilian, devenită strada Frunzei a  fost desfiinţată, dar locuitorii au găsit cu cale să insiste la autorităţi să denumească tot cu numele de strada  Frunzei o noua arteră creată printre blocuri, în loc să-şi aducă aminte de marele erou Vasile Chilian şi să remedieze două decenii de nedreptate în nomenclaturara urbană din nordul oraşului. Din păcate nu sunt  semne  că numele Vasile Chilian va mai reprezenta ceva nici pentru noi cei de azi, ceea ce demonstrează că sintagma de erou ori şi-a banalizat sensul ori a devenit sinonimă cu prostia.


Marian Florin Dîrdală, arhivist în cadrul Serviciului Arhivele Statului Vrancea

Subscribe to comments feed Comentarii (1 publicate)

avatar
viorel i. iancu 08-12-2016
Multumiri domnului Florin Marian Dirdala pentru Lectia de Istorie a judetului nostru.
Sunt multe strazi cu denumiri aiurite, cand avem la dispozitie atatea nume ce ne fac cinste.
total: 1 | afişare: 1 - 1

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36

Calendar creștin- ortodox: Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Prooroc Ioad; Sf. Euvula (Dezlegare la ulei şi vin)
Calendar catolic: Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Maxima zilei: “Eu am crezut întotdeauna în adevăr. Trebuie să ai curajul să priveşti realitatea în faţă. Fără acest curaj, viaţa nu are sens. Oamenii care ne fac cel mai mult rău sunt aceia care, vrând să ne protejeze, ne ascund adevărul.” (Agatha Christie)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5575 lei
1 Dolar American (USD) – 4.2232 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail