Opinii

Lăsați Justiției Palatul de Justiție!

Ionel Sclavone
24 nov 2016 2089 vizualizări
La inițiativa personală, conform tradiției, a celui mai președinte dintre președinții județului Vrancea, Marian Oprișan, Consiliul Județean va transforma Palatul de Justiție în Centru UNESCO și Muzeu al Vinului. După ce îl va reabilita (cum altfel!?) din bani europeni în cadrul unui proiect ce urmează să fie depus spre finanțare.

 

Așa cum arată acum, Palatul de Justiție a fost inaugurat la 1912, în urmă cu o sută de ani și este un imobil masiv, care impune respect. Așa și trebuie să fie un spațiu în care se împarte dreptatea. Pe de altă parte, clădirea Tribunalului reprezintă una dintre legăturile firave pe care le mai avem cu Focșaniul și cu Vrancea bunilor și străbunilor noștri.

Este unul dintre puținele simboluri ale vechii comunități care au mai rămas în picioare.

Multe dintre ele au fost puse la pământ de comuniști. Altele, precum Gara veche, Piața Unirii, Grădina Publică, clădirea vechii Prefecturi și Parcul Bălcescu au fost distruse sau lăsate în paragină de cei ce le-au urmat.

În locul micuței și cochetei stații CFR ne-am ales cu o cutie imensă de carton și sticlă care se înmoaie atunci când plouă și prin care cântă cucuveaua. Piața Unirii al cărei mozaic lumina întregul centru a fost transformată într-o platformă cenușie și sinistră din granit de proastă calitate importat din China. Grădina Publică a fost împânzită de coșmelii care, în afară de faptul că au ocupat spațiul verde, n-au nici o utilizare.

Sediul vechii Prefecturi, aflat în reabilitare de vreo două decenii a fost spoit cu var pe dinafară și lăsat în paragină la interior. Chiar dacă va fi redat circuitului public, vechile fresce ce împodobeau pereții nu vor mai fi recuperate niciodată. Despre parcul Bălcescu precum și despre vechile imobile particulare, clădiri ale unor oameni de vază care au făcut istorie pe aceste meleaguri nici n-are rost să mai aduc vorba. Le vedeți și voi, abandonate, lăsate să se prăbușească.

Palatul de justiție trebuie să rămână în continuare sediul al Tribunalului și nu transformat în altceva.

Cu tot respectul față de viticultură care, de asemenea, este parte a moștenirii noastre, ar fi o insultă față de înaintași dar și față de urmași ca în spațiul unde, vreme de un secol s-a făcut justiție, să funcționeze un muzeu al vinului, un templu dedicat lui Bachus. Sau chiar un centru UNESCO.  Sunt destule alte clădiri care pot primi o asemenea destinație.

 

Puneți-vă în locul nepoților și strănepoților voștri peste alți o sută de ani.

Vor admira arhitectura impunătoare a ex-Palatului de Justiție și vor citi pe frontispiciu „Muzeul Vinului/Centru UNESCO Marian Oprișan“ cu o explicație de genul: „A fost reabilitat la inițiativa președintelui UNCJR, al Consiliului Județean Vrancea și al PSD Vrancea , domnul Marian Oprișan“. 

Apoi, vor citi într-o broșură de prezentare a sediului Tribunalului Județean, o clădire ternă, lipsită de personalitate: „funcționează în locul fostului Magazin Universal Putna, transformat în bancă după 1990, preluat de Consiliul Județean și cedat spre folosință instanțelor, la inițiativa președintelui Marian Oprișan“.

Ceea ce-i va face pe nepoții și strănepoții voștri să creadă că Marian Oprișan este ctitorul Focșaniului și al județului Vrancea. Nimeni nu-și va aminti de Gheorghe Pastia, Ion Mincu, Nicolae Săveanu, I.G. Poenaru sau P. Panaitescu .

De altfel, dacă lecturați (acum, nu peste o sută de ani) paginile Wikipedia destinate municipiului Focșani și județului Vrancea veți constatanu se fac referiri la personalitățile politice din trecut. Nici pe paginile Primăriei Focșani și ale Consiliului Județean nu se pomenește nimic. Numele acestor oameni sunt ocolite cu grijă din toate referirile la istoria locală.

Suntem datori să ne apărăm clădirile, monumentele, atâtea câte au mai rămas în picioare, ca să nu uităm care ne sunt rădăcinile. Este doar vina noastră dacă asistăm pasivi cum sunt distruse.

Montajele festiviste de la 24 ianuarie sau de 6 august, repetate an de an, după tipicul Cântării României nu țin loc de istorie obiectivă. La fel cum nu țin nici monografiile scrise la comandă și publicate pe bani publici, în care sunt cenzurate informații esențiale care deranjează pe mai marii zilei. 

Ionel Sclavone

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Ramon, acum 2707 zile, 14 ore, 14 minute, 47 secunde
Bai SCLAVone, dar tu de PNL nu ai nimic de zis? Sau de aia nu-ti da voie stapanul sa scrii? Cand erai la Monitorul, Oprisan si PSD erau cei mai buni. Si acum ai intors-o ca la Ploiesti. Halal citeste integral
stergeti-mi comentariul, acum 2708 zile, 2 ore, 47 minute, 28 secunde
Multumim iubituli si stimatuli nostru conducator pentru geniul sau creator. Ce ne-am face fara EL.
delavrancea, acum 2708 zile, 10 ore, 35 minute, 57 secunde
Felicitari autorului, un articol exemplar ! As adauga o singura nuanta : mesajul subliminal adresat de Oprisan judecatorilor si justitiei in ansamblu este " Voi stati acolo unde va pun eu.Daca eu citeste integral
kkk, acum 2708 zile, 14 ore, 23 minute, 42 secunde
stai linistit, n-o sa faca absolut nimic. tampenii electorale.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.