Opinii

LUMINă, LUPTă, LIBERTATE…

Costică NEAGU
13 nov 2016 1783 vizualizări
În seara zilei de 10 noiembrie 2016, sala Teatrului ,,Maior Gh. Pastia” din Focşani a răsunat de cântecele cristaline ale copiilor şcolii Gimnaziale, nr. 7 din Focşani. Am participat la Spectacolul ,,Lumină, luptă, libertate”, atras de rezonanţa titlului, de protagonişti - elevii şcolii şi Andrei Păunescu -, toţi sub cupola şi aura marelui poet Adrian Păunescu pe care l-am preţuit şi l-am admirat, alături de care am suferit şi fost fericiţi în zodia Cenaclului ,,Flacăra”, când puteam să ne strigăm bucuria sau revolta disimulată, poet pe care l-am ,,urât” ca pe nimeni altul…, pentru forţa pe care o emana în jurul său, dar ne-am şi plecat fruntea în faţa poeziei sale.


Am vrut să văd cum este receptată astăzi opera poetică a lui Adrian Păunescu de către copii, tineri şi vârstnici - elevi, părinţi şi bunici. Am vrut să văd dacă arta mai poate aduna şi încălzi sufletele generaţiilor, sufletele românilor. Tot timpul spectacolului am trăit o mare bucurie şi stare de bine privind mai ales la sala plină de spectatori.
Pe de altă parte am văzut câte lucruri minunate face ,,mult hulita” şcoală românească, câte resurse extraordinare există în dăscălimea românească. Mai mult decât oricând, mi-am adus aminte de vorba lui Simion Mehedinţi care afirma că ,,şcoala este unitatea de măsură a valorii relative a statelor şi popoarelor”, vorbă săpată în marmură pe peretele Casei Corpului Didactic din Focşani. Apropiaţi-vă şi citiţi cu mintea şi sufletul aceste cuvinte, pentru că ele ne arată calea dreaptă, calea adevărului.
Surpriza cea mare a venit din modul în care a fost gândit şi organizat spectacolul, unul de ,,profesionişti”, din modul în care au participat dascălii şi elevii. Totul a început cu o ,,defilare” a copiilor dascălilor, care s-au revărsat pe scenă, au fluturat steguleţe, au ,,salutat” publicul şi s-au retras.
A urmat spectacolul dat de elevii şcolii care au cântat şi au recitat poezii din opera Păunescului. Poeziile au fost alese cu grijă, fără stridenţe, fără accente care să supere sau să agreseze păreri şi convingeri diferite: copil, tânăr sau bătrân.
Apropierea celor doi poeţi (Adrian Păunescu şi Grigore Vieru) a pus degetul pe o rană veche şi mereu sângerândă a poporului român.
Partea a doua a spectacolului a fost ,,un dialog” între elevi şi invitatul de onoare al serii, Andrei Păunescu, fiul poetului, însoţit de prietenul său, folk-istul Valentin Moldovan, unul din Stâlpii Cenaclului ,,Flacăra”.
Fără să fie la fel de vulcanic aşa cum era Adrian Păunescu, Andrei a molipsit încet-încet întreaga asistenţă, întâi elevii apoi părinţii, tinerii şi chiar bunicii prezenţi să-şi ,,vadă fiii”.
Multe cântece au fost intonate de întreaga asistenţă, ca pe timpuri…
Publicul a perceput această activitate ca pe un ,,raport” pe care şcoala îl prezintă în faţa părinţilor, a comunităţii, a celorlalţi dascăli. S-a putut vedea că şcoala Gimnazială nr. 7 este o adevărată echipă în care fiecare şi-a jucat cu emoţie şi cu bucurie, rolul său: directorul care condus cu discreţie, dar cu mână sigură întreaga desfăşurare de forţe, profesoara Adina Sufleţel, elevii (solişti, recitatori şi componenţi ai grupului vocal, între care am văzut şi mulţi băieţi), cei care au asigurat ilustraţia muzicală şi video, ca să nu mai vorbim de cei din spatele cortinei unde era cartierul general al întregii activităţi…  
Dialogul lui Andrei Păunescu cu elevii a readus în sală atmosfera Cenaclului ,,Flacăra”, chiar dacă Andrei nu are firea năvalnică a tatălui său, el a reuşit să creeze o comunicare caldă între toţi participanţii. Andrei Păunescu are vocaţie de dascăl, a intercomunicat cu elevii şi cu adulţii învăţându-i câteva cântece şi refrene muzicale care le-au încălzit sufletele.
În încheierea acestei scurte cronici sufleteşti, credem şi îndemnăm fiecare şcoală din toate ţinuturile româneşti să ia exemplul şcolii focşănene, organizând asemenea întâlniri educative la care să participe toţi stâlpii educaţiei: şcoala, familia, comunitatea. Numele ,,patronului” unei şcoli, personalităţile locale pot servi ca model şi prilej pentru asemenea activităţi publice care trebuie să iese dintre pereţii organizaţiei, aşa cum se întâmplă astăzi cu serbările de sfârşit de an şcolar despre care nu ştie nimeni, serbări care ar putea fi un prilej de promovare a copiilor, a părinţilor şi a dascălilor. Colegii fac aceste serbări fără să ştie nimeni, în ,,ilegalitate”, parcă. 
Cele două săptămâni de ,,şcoală altfel” şi ,,opţionalele” sunt oportunităţi ratate de dascăli, de organizaţiile şcolare şi de diriguitorii şcolii româneşti, trebuie să fie oportunităţi de promovare a valorilor autentice, iar acordarea gradaţiilor de merit ajunge să devină prilej de ciondăneală între dascăli, de manifestare a neîncrederii în manageri, în organele de îndrumare şi control şi chiar în ARACIP.
Să felicităm şcoala Gimnazială nr. 7 din Focşani, să-i urmăm exemplul şi să reflectăm serios şi aplicat la viitorul şcolii româneşti!


   Costică NEAGU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.