Opinii

PATRIA MAMA, LUPOAICA DĂTĂTOARE DE LAPTE PENTRU TOŢI

Marius Crăciun
6 nov 2016 1829 vizualizări
Nu întâmplător am ales această asociere. Pentru zoologi haita de lupi este una din cele mai fascinante organizări din regnul animal iar antropologii fac dese comparaţii cu societatea umană. Chiar unul din cele mai mari imperii a pornit, pare-se, cu cei doi întemeietori alăptaţi de o lupoaică.

 
România, această ţărişoara greu încercată, este hrănită de unii (prea puţini) şi mulsă de alţii (din ce în ce mai mulţi şi mai flămanzi). Pentru aceştia din urmă există o tată PREMIUM-TOP la care sunt cuplaţi politicienii şi acoliţii lor, aşa-zişii businessman-i care fac afaceri cu statul. Cea de-a doua hrăneşte întreaga resursă umană din sistemul public. Dacă prima categorie se comportă, de cele mai multe ori, ca un parazit monstruos devorator de resurse, cea de-a doua, cu o dimensiune rezonabilă şi alocări bugetare corecte, ar trebui să asigure funcţionarea statului în parametri normali.
Atunci când calculul politic o cere(şi politicienii iresponsabili ştiu să speculeze această delimitare), oamenii sunt împărţiţi în VOI, cei de la stat, şi NOI, cei din privat. Voi sunteţi din ce în ce mai mulţi şi, implicit, un număr mai mare de voturi. Vocea voastră se poate face auzită iar solicitările, în special cele legate de salarii şi pensii, mai uşor satisfăcute. Cum munca voastră este mai uşoară şi mai bine plătită, ai noştri, mulţi dintre ei, ar vrea să va îngroaşe rândurile. Şi aşa noi rămânem mai puţini.
Am fost curios să aflu cum stăm în comparaţie cu alte ţări şi am ales Franţa, din mai multe considerente, ca etalon. Raportul (comparativ) dintre venitul mediu pe cap de locuitor şi salariul mediu se situează undeva în jurul cifrei şapte. Adică ei produc de şapte ori mai mult şi, prin nivelul salarizării, câştigă de şapte ori mai bine. Este o evaluare superficială şi de neluat în seama, dar, după acest an electoral, s-ar putea că noi să producem de opt ori mai puţin decât francezii şi să vrem salarii doar de şase ori mai mici. De aici va mai fi doar un pas până la a ajunge ca Grecia. I-am întrebat pe greci, la ei acasă, cum au "reuşit" să se prăbuşească în prăpastia unei crize aşa de profunde. Iar ei, cei din domeniul turistic, mi-au răspuns că nu o resimt în niciun fel. Ei, ceilalţi, au de suferit pentru că, la fel, politicienii iresponsabili au tot dus-o într-un dezmăţ pe bani publici şi acum a venit nota de plată.
Atunci când voi cereţi (şi primiţi) salarii mai mari apăsaţi asupra noastră determinându-ne să muncim mai mult ca să putem plăti mai mult. Şi nu ne plângem pentru că asta ne dorim şi noi. Dezvoltarea şi creşterea productivităţii este în firescul natural al domeniului privat. Dar, de cele mai multe ori, NU PUTEM. Ne mai loveşte câte o criză, câte o concurenţă neloială a businessman-ilor sau, pur şi simplu, nu mai permite piaţa. Aţi putea să ne mai ajutaţi şi voi, aşa cum o fac medicii care, după o noapte de gardă, se duc la cabinete şi clinici private, cum profesorii după(sau înainte) de ore oferă meditaţii, economiştii din instituţii ţin evidente contabile sau cum un funcţionar public se "întinde" toată vara organizând evenimente. Alternativă, pe termen scurt, este să votaţi PSD-ul, că tot avem alegeri într-o lună. El vă va mângâia părinteşte pe creştet şi vă va spune că nu e nevoie să vă spetiţi muncind, dar, pe termen lung, spectrul Grecia ar trebui să vă dea de gândit. Aţi mai putea face ceva: transformarea tatei PREMIUM-TOP într-una REGULAR pentru că aveţi pârghiile necesare.
Ştiu, acestea sunt adevăruri greu de...digerat pentru că nu sunt spuse, sau spuse pe jumătate, de politicieni, ziarişti mercenari, analişti sau alţi formatori de opinie. Dar poate n-ar face rău să veniţi, din când în când, la NOI în vizită şi să ne priviţi doar. Să staţi într-o zi toridă de vară lângă un ţăran care prăseşte sau un muncitor în construcţii, lângă un confecţioner într-o fabrică de confecţii şi multe alte exemple de oameni care muncesc mult, în condiţii grele, pe bani puţini.
J/39/793/1991
Pentru cei mai puţin avizaţi, acesta reprezintă numărul de înregistrare fiscală al unei firme care anul acesta împlineşte 25 de ani de activitate. Un sfert de secol în care a plătit milioane de euro salarii şi a virat milioane de euro la bugetul statului, dar care a considerat nejustificată cheltuirea a câtorva sute de euro pentru organizarea unui eveniment aniversar. Tot la NOI în vizită aţi putea afla cât de grea a fost administrarea unei astfel de firme, într-o astfel de ţară, într-o astfel de perioadă.
Între NOI şi VOI trebuie să fie respect şi încredere bazate pe reciprocitate. Noi vom găsi resurse de progres şi vom plăti tot ce avem de plătit. Voi trebuie să vă faceţi, la rându-va, treaba: educaţia copiilor, sănătatea oamenilor, respectarea legilor (că să vorbim de cele mai importante) şi atunci vom fi cu toţii NOI

P. S. Nu ar fi rău dacă am suprima iniţiative legislative aberante. Una dintre acestea sună cam aşa: timpul petrecut pe drum,până la locul de muncă, să fie asimilat numărului de ore efectiv lucrate. În această logică, un angajat cu domiciliul aflat la opt ore de entitatea angajatoare va fi plătit, normă întreagă, pentru drumul dus, urmând a-i fi plătite ore suplimentare pentru cel de întors.

 

Marius Crăciun-contul de facebook

 

Marius Crăciun este om de afaceri  în  judeţul  Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.