Opinii

Politica noastră cu fundu-n sus

Ziarul de Vrancea
10 feb 2016 1641 vizualizări
Spun asta pentru că ea sfidează normalitatea! Cum ar fi normal? Păi, normal ar fi să ştie omul pe cine votează când merge în cabina de vot. Să ştie omul ce gânduri are, ce intenţii şi ce echipă are candidatul său.

Nu declarativ, în campanie, ci în realitate, atunci când va fi primar. Am auzit multe înjurături prin gurile alegătorilor după ce şi-au dat votul pentru un anume candidat: Să-l ia gaia pe Ionescu! Dacă ştiam că îl va pune director pe Popescu, nu mai vedea el votul meu!
Cam asta se întâmplă cu primarii noştri, cum se văd în funcţie, uită instantaneu tot ce au promis alegătorilor şi devin mici dictatori locali, prin faţa cărora trebuie să calci cu băgare de seamă! În statele civilizate legea este altfel - pentru noi sunt vise de seară - candidaţii vin în faţa oamenilor cu echipa. Dacă mă veţi alege pe mine primar, domnul X va fi directorul liceului , domnul Y va fi directorul spitalului, domnul Z va conduce Poliţia, domnul W va fi şeful Finanţelor, doamna K va fi directorul Casei de Cultură etc etc. A doua zi după anunţarea rezultatelor, vechii şefi de instituţii se întâlnesc cu cei noi şi îşi strâng mâna civilizat, predându-şi în mod onest atribuţiile.
La noi, de a doua zi începe trasul sforilor pe sub mese, adică lupta aprigă pentru ocuparea funcţiilor, telefoane de sus şi de jos, din stânga şi din dreapta. O harababură a influenţelor pentru a promova pe omul cel mai fidel în posturile cheie şi nu pe cel mai capabil. Iar dacă vechiul şef de instituţie nu vrea să plece, vor urma câţiva ani buni de judecată prin tribunalele patriei, timp în care statul, fie că îşi permite, fie că nu, va fi nevoit să plătească două salarii de şef: unul celui nou uns în funcţie, iar după câştigarea proceselor de către celălalt, toate salariile, retroactiv.

De ce e politica noastră cu fundu-n sus?

Uitaţi-vă cum procedează principalele filiale vrâncene ale PSD şi PNL în aceste zile premergătoare alegerilor locale! Iniţiază un sondaj şi caută candidatul cel mai bine plasat. Imediat după sondaj, începe racolarea individului, dacă este înscris în alt partid. Dacă nu este, atunci i se propune înscrierea de urgenţă în ditamai partidul care este, normal, cel mai nimerit pentru el. Numai destinul a făcut să fie el omul trimis pe pământ de divinitate să scoată comuna din mocirla în care au băgat-o celelalte partide. Aşadar, pentru PNL şi PSD munca se reduce la aşa ceva! Asta fără a mai vorbi de ultima găselniţă: ca să-şi facă imagine pe pielea unor staruri, PSD a solicitat marilor actori Radu Beligan şi Florin Piersic, ajunşi la vârsta senectuţii, să intre în partid! Bineînţeles că a primit un „NU” politicos! 
Aşadar, nu mai contează dacă omul este capabil să conducă destinele comunei sau nu! Nu-l întreabă nimeni dacă are habar cu ce se mănâncă administraţia şi ce anume îl recomandă pentru acea funcţie. Poate fi slab din toate punctele de vedere, dar dacă, prin mijloacele ştiute, va fi votat de populaţie, este al nostru, ce mai! Nu are importanţă dacă respectivul împărtăşeşte sau nu ideologia liberală, sau pe cea de stânga! Om să fie şi să meargă în două picioare, că primar va fi cu ajutorul lui Dumnezeu şi al partidului, iar oamenii care l-au ales îl vor ajuta.
Dacă cele două partide s-ar respecta reciproc, nu ar recurge la această simplă şi urâtă vânătoare de trofee false, ci ar identifica pe teritoriul comunei omul cel mai capabil să o conducă din poziţia de primar. Un om adaptat cerinţelor moderne, cu viziune şi pregătire, pe care să-l convingă să intre în partid şi să candideze. Iar mai apoi, pe parcursul campaniei electorale, partidul să-l promoveze, să-i arate calităţile care îl fac cel mai potrivit pentru administrarea  comunei. Adică, partidul să facă această muncă, nu să ia de-a gata ce s-o nimeri, pe cel mai bine plasat în sondaje, sau doar pentru că vorbeaşte frumos, pentru că dă  bună ziua tuturor bătrânilor şi e pâinea lui Dumnezeu, sau chiar prieten de pahar la cârciumă. Nu de puţine ori se întâmplă că respectivul nu se pricepe să facă nicio treabă administrativă,  îi este teamă de lege, ba chiar speriat să nu facă vreo greşeală  şi nici nu prea vrea să facă mare lucru, aşa cum este cazul în unele comune vrâncene pe care nu le amintesc aici. Cei care vor citi, vor avea destule exemple, fără să le mai spun eu, unii chiar în comuna lor.
Iată cum, tinerii frumoşi şi liberi care au ieşit în stradă şi au cerut oameni noi în politică, vor avea ocazia la alegerile locale să vadă aceleaşi feţe de candidaţi, unii revopsiţi în culorile altor partide, decât cele de la naşterea lor în politică. Iată cum primarii actuali, unii dintre ei pe merit, alţii fără merit, vor ajunge să fie iarăşi primari pentru următorii patru ani. Cei fără merit, doar pe criterii obscure vor primi votul. Doar pentru că i-au păsuit pe unii de la munca în folosul comunităţii sau pentru că i-au şters pe mulţi afacerişti locali de la plata impozitelor, încălcând legea şi păgubind bugetul local. Sau pentru că nu au procedat la demararea executărilor silite în cazul datornicilor şi a celor cu amenzi acumulate de ani buni.
Nu mai amintesc de cei care ţin dosite ajutoarele de la U.E în alimente pentru pensionari şi cei cu handicap sau diferitele clădiri şi locuinţe, pe care le vor distribui cu generozitate electorală în campanie. Şi alte facilităţi de suflet ale primarilor în funcţie, oameni de pus la rană, nu alta, dar fără niciun proiect european în toată cariera de primar, fără investiţii, fără asfaltări ale străzilor laterale, fără apă şi canalizare pe unele dintre ele sau fără contract de salubrizare, aşa cum ar fi normal în vremurile noastre pline de civilizaţie.
Platon spunea: „Una dintre pedepsele pentru refuzul de-a participa la viaţa politică este aceea că vei ajunge să fii condus de inferiorii tăi”
Am încheiat articolul cu acest citat, pentru a putea adresa un îndemn acelora dintre noi, care chiar se pricep, au pregătirea şi viziunea necesară pentru a fi primari europeni, să se implice, pentru a nu mai permite accesul în aceste funcţii a unora care merg acolo doar pentru a încasa salariul, pentru a putea face ulterior combinaţii cu profit sau pentru a avea pur şi simplu un serviciu, pentru că în altă parte nu l-ar mai primi nimeni din cauza incompetenţei.


Gheorghiţă MOCANU


Ofiţer de poliţie în rezervă, specializat în criminologie, Gheorghiţă Mocanu este scriitor şi publicist, autorul câtorva volume de proză. El este membru al Uniunii Scriitorilor din România.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Brosteni Pitulusa, acum 2991 zile, 22 ore, 42 minute, 19 secunde
SI familia mea va sustine daca veti Candida. NE am saturat de prostu. SI multi dintre vecinii mei clanul de la noi este cunoscut doar pe baza lemnelor vor face campanie. Iar toti cu sotiile la citeste integral
Broşteni, acum 2992 zile, 5 ore, 49 minute, 53 secunde
Eu şi fam mea vă susţinem, dacă candidaţi la- PNL
vrancean, acum 2995 zile, 1 ora, 23 minute, 5 secunde
Asta e o Gogorita cu competent. Tot cel ales Primar isi VA pune oamenii. ASA ca de CE Sa nu fie PE fata ASA cum zice autorul articolului foarte bine. Numai smecherii se fac dupa CE se vad alesi. Toti citeste integral
RADU BOUROS, acum 2995 zile, 2 ore, 23 minute, 50 secunde
CU TOT RESPECTUL DACA NU MA-NSEL EU DIRECTORI DE INSTITUTI NU TREBUIE SA FIE PUSI POLITIC CI PE BAZA DE CONPETENTA . NU E ASA ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.