Opinii

Justiţia şi marea injustiţie

Constantin Pavel
29 oct 2015 3650 vizualizări
Se spune că orice edificiu construit pe nedreptate, nu rezistă mult. Şi totuşi, injustiţia rezistă de mii de ani. În zig-zagurile evenimentelor sale, istoria a împărţit întotdeauna oamenii în indivizi slabi şi puternici, în bogaţi şi săraci sau în exploataţi şi exploatatori

De la o epocă la alta eşafodajul tiranilor a apăsat tot mai nemilos şi mai agresiv, umerii popoarelor.  Zeiţa Justiţiei ar fi trebuit să fie mai fermă în apărarea ordinei şi legilor dreptăţii. Dar cu sabia tocită şi cu o balanţă a dreptăţii rablagită, Marii Vinovaţi au scăpat mereu de sancţiunile unei judecătoare corecte. Cea mai odioasă invenţie mi s-a părut a fi dintotdeauna meschinăria strategiilor şi diplomaţiei politice mincinoase. Vedem cum din ecranele televizoarelor, cu ocazia diferitelor summit-uri politice internaţionale, se revarsă în casele noastre zâmbetele binevoitoare şi pline de nobleţe ale diferiţilor lideri politici. Ne-am lăsa înduioşaţi dacă în secunda următoare n-am realiza că ne aflăm în faţa unor mari actori, maieştri în arta disimulării adevăratelor intenţii. Sub camuflajul acestor imagini se ascund marii gangsteri ai planetei. De fapt asistăm la acţiunile unor tagme de tâlhari, puşi pe şterpelirea şmecherească din economiile statelor mai mici. Au o mare şi tupeistă încredere în puterile proprii şi precum un cârd de peşti piranha, nu îşi opresc atacurile devastatoare până nu obţin ceea ce îşi doresc.

În Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, se precizează că ignorarea şi dispreţuirea drepturilor omului duce la acte de barbarie, care revoltă conştiinţa omenirii. Eliberarea de teamă şi mizerie sunt aspiraţii umane principale. Nimeni nu este autorizat să calce în picioare demnitatea şi valoarea omului. Toţi oamenii, fără deosebire de rasă, culoare, sex, convingeri politice sau religie sunt egali în drepturi. Aceste drepturi sunt universale şi trebuie să se aplice peste tot, fiind apărate de legislaţii naţionale şi internaţionale. Copiii sunt diferiţi de adulţi şi au nevoie de ajutor şi ocrotiri deosebite. Ei trebuie protejaţi împotriva neglijenţelor, a exploatării de orice fel şi a violenţei. De multe ori se face greşeala că sunt subapreciaţi. Dimpotrivă, se ştie că ei au competenţele necesare pentru a lua decizii importante în ceea ce îi priveşte.

Dacă am băga foarfeca în două expuneri informaţionale, putem face un montaj în paralel, cu următoarele enunţuri diferite:
- în Programele Convenţiei Naţionale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, privind Drepturile Omului se arată că trebuie să li se asigure copiilor condiţii speciale, pentru a se bucura de sănătate  şi condiţii de viaţă.
- în acelaşi timp, Televiziunea Siriană transmite ştirea conform căreia  Statul Islamic a executat 400 de civili, printre care femei şi copii.
- În Declaraţia Universală a Drepturilor Omului citim că toţi copiii au dreptul la şanse egale la educaţie şi la învăţământ.
 - Dar o sursă de la CNN anunţa situaţia dramatică a unor copii, rămaşi fără părinţi, în urma atacurilor din Siria. Aceştia au fost deportaţi în insula Kof din Grecia şi până să li se găsească adăpost, au fost cazaţi câteva săptămâni în celulele unor închisori, alături de criminali şi infractori periculoşi.
-  Citim în mod explicit din aceeaşi Declaraţie a Drepturilor Omului, despre protecţia specială care trebuie să li se acorde copiilor, până la vârsta de 18 ani. A fost înlocuit termenul de MINOR  cu cel de COPIL AFLAT ÎN DIFICULTATE. Este nedrept că viaţa şi viitorul unui copil să atârne mereu de condiţii în care el nu are nici o putere.
- Suntem şocaţi să aflăm că în Siria şi Irak, mulţi copii sunt supuşi torturii  şi că anumite grupuri recrutează copii pentru manevre militare.

     Este clar că există două lumi diferite. Este o mare tragedie că cei mici sunt o permanentă pradă în faţa unor asasini nelegiuiţi sau călăi politici. Te întrebi de câtă cruzime şi sadism este nevoie ca în timp ce în lume se calcă sângeros şi brutal cu cizmele pe speranţele oamenilor, marii lideri politici se dau porumbeii păcii, zâmbindu-ne perfid, din spatele microfoanelor.
În tot acest timp Marea Justiţie îşi face somnul de frumuseţe.

 

Vranceanul Constantin Pavel este unul dintre cei mai cunoscuţi graficieni din Romania, premiat la nenumărate competiţii naţionale mondiale de caricatură.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
delavrancea, acum 3073 zile, 22 ore, 25 minute, 31 secunde
Dle Pavel, intelegem ca va dor Siria si Irak in particular si toate nedreptatile , abuzurile, crimele comise in lumea intreaga impotriva copiilor inocenti lipsiti de aparare, in general. Laudabil si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.