Opinii

10 ani de leu greu

Ziarul de Vrancea
9 sep 2015 3003 vizualizări
Deşi s-au împlinit 10 ani de la ultima denominare monetară a leului nostru, încă mai sunt români şi bineînţeles mulţi vrânceni care pronunţă preţurile şi veniturile proprii în funcţie de vechile lor semnificaţii, fiindu-le destul de greu să stabilească repede şi pe loc noile valori de convertire.

Acest eveniment fiscal, legiferat în iulie 2005, nu a fost singurul de acest gen petrecut în ţara noastră , românii trecând de câteva ori prin astfel de ajustări monetare sau momente fulgerătoare de inflaţie care au lăsat populaţia nepregătită cu buzunarele aproape goale sau dimpotrivă pline cu bani fără valoare. Despre istoria leului nostru cel atât de încercat şi cum a fost acesta adoptat de către strămoşii noştri  se poate afla din multe lucrări, presă, internet etc..  Se poate aminti aici că până la introducerea oficială a leului, în a doua  jumătate a secolului al XIX lea, românii achiziţionau sau vindeau în alte monede, de preferat în franci, la un curs stabilit în funcţie de un aşa zis leu care nu mai există, de fapt, în circulaţie. Este sau era vorba de vechii taleri olandezi, gravaţi cu imaginea acestui animal, piese, care au prins la vechii locuitori ai acestor ţinuturi şi au fost preferaţi altor monede.  O dată cu trecerea timpului aceşti taleri -lei sau lei- taleri au dispărut din circulaţie fiind piliţi de speculanţi,  tezaurizaţi, topiţi şi mai ales neînsoţiţi de alte emisiuni monetare care să împrospăteze numărul acestor bani.  Pentru că pe piaţa românească de  secol XIX, leii vechi lipseau cu desăvârşire, mai întâi Cuza şi apoi Carol I au încercat şi ultimul a şi reuşit  să introduceă leii noi, pe care, cu ajutorul unor specialişti remarcabili, i-a confecţionat mai întâi peste hotare apoi, chiar în ţară, în din ce în ce mai multe exemplare. Astfel în România de până la Marea Unire a urmat o relativă stabilitate monetară , cu câteva mici momente de derută, poate, în timpul Războiului de Independenţă, când rublele aliaţilor  au zguduit destul de bine valoarea leului nostru. Personajele aflate atunci la butoanele ţării au reuşit  să ţină în frâu devalorizarea banilor româneşti.
 

Cum au distrus guvernanţii economiile românilor
 

În timpul Primului Război Mondial şi după acest conflict relativa stabilitate monetară a lumii s-a spulberat, în România preţurile sporind până la de 10 ori faţă de trecut. Chiar dacă au crescut şi salariile de atunci, populaţia s-a simţit nedreptăţită de aceste schimbări. După Al Doilea Război Mondial  regimul comunist a pregătit tendenţios două reforme monetare una în 1947 şi alta în 1952 ce au distrus cu desăvârşire economiile românilor care mai deţineau aşa ceva, aşa încât noua orânduire a ţării a determinat  întreaga populaţie să pornească pe drumul aspru al făuririi comunismului, fără un ban în plus în buzunar, pregătind-o, aşa cum se anticipa în toate plenarele Comitetului Central, ca  şi cum vremurile în care banii vor dispărea cu desăvârşire nu sunt departe. După prăbuşirea regimului de tristă amintire, noul sistem aşa zis capitalist şi de piaţă, a lovit şi acesta cu putere în populaţie printr- o inflaţie galopantă care mai bine de un deceniu a sărăcit mulţi români. Uşor, uşor în vremurile mai recente lucrurile s-au mai îndreptat , cei fără locuri de muncă au plecat unde au văzut cu ochii, România a prins, se zice, un pic de cheag  şi, în 2005, autorităţile au găsit de cuviinţă să taie 4 de zero din valoarea de atunci, astfel încât cea mai mare bancnotă emisă în întreaga noastră istorie, cea de 5.000.000 ROL a devenit  500 RON.
 

 

Să plouă cu euro!
 

Românii obişnuiţi cu vechile valori, care le ofereau şi un pic de mândrie, deoarece îi încadra şi pe ei, teoretic, în cercul select al milionarilor lumii, au rămas descumpăniţi revenind la salarii comparabile şi chiar mai mici decât pe vremea regimului comunist . Vârstnicii şi nu numai, mai întâmpină şi azi, la 10 ani de la schimbare, dificultăţi cu această ultimă denominare şi pronunţă sumele cu cinci, şase şi chiar mai multe zerouri, asta în timp ce guvernanţii ne anunţă că în curând, chiar dacă nu cum se anticipase, dar oricum până în 2020, ne vom trezi cu preţurile şi salariile în Euro şi atunci, cu siguranţă, vom avea parte de alte surprize de acomodare cu această monedă, chiar dacă nu nouă, dar nefolosită încă intens la scara naţională.


Marian Florin DÎRDALĂ


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.