Opinii

Tendinţe în moda politică - ce se poartă în 2015!

Ziarul de Vrancea
24 mar 2015 1040 vizualizări
Tendinţa generală a designerilor politici în această perioadă a fost să se joace cu hainele clasice şi să le dea un nou suflu

Astfel, discursul clasic despre Dictatură a fost reluat, fiind printre piesele care au facut deliciul iubitorilor de conspiraţii, politicienilor corupţi, fanilor Antena 3 şi România TV, antibăsiştilor fundamentalişti şi celor care sunt abonaţi la afacerile ilicite cu statul. S-a mers în continuare pe combinaţia alb/negru, care rămâne una clasică, o combinaţie care nu cred că se va demoda vreodată. Noutatea apare însă la jocurile geometrice sau abstracte, la materialele diferite folosite. Dacă în 2014 se păstra linia începută de mult, cam 2011/2012, aceea a unei Dictaturi băsesciene negru intens, în contrast cu puritatea albă a celor anchetaţi de procurori, punându-se accent pe presiunea politică exercitată de preşedinte asupra magistraţilor, în 2015 s-a renunţat totuşi la această colecţie, marile case de modă de pe scena economico-politică considerând, şi pe bună dreptate, că nu se mai poate merge pe aceeaşi linie şi după ce moda Băsescu a ieşit din tendinţe, adică de la Cotroceni, iar superbrandul Elena Udrea a intrat într-un con de umbră, adică în arest. Aveau semnale puternice din piaţă că nu se mai putea continua cu aceleaşi colecţii vechi, ele nu mai aveau logică, fascinaţie, fashion, acel “je ne sais quoi” care face ca marfa să se vândă. Se simţea nevoia unui nou trend. Şi el a venit. În aceleaşi culori, dar mai provocatoare, s-a stabilit continuarea combinaţiei de succes alb/negru, însă cu noi materiale şi jocuri politico-geometrice. Dacă albul pur a rămas constant, cei anchetaţi de DNA fiind, desigur, nevinovaţi, noul negru se vrea unul mai intens, compus din două nuanţe, o simbioză între DNA şi SRI. Succesul de piaţă pare garantat. Reacţia designerilor politici pare să aducă aminte de tradiţionala urare ”Le roi est mort, vive le roi!”, adică, în traducere liberă şi românească,” Dictatura Băsescu a murit, trăiască Dictatura DNA ASRI!”. Pentru că s-a observat un lucru interesant de către specialiştii în marketing: dacă nu există o dictatură, nu există modă, prin urmare nu ai ce vinde la clienţi.
Acestă tendinţă se prefigurează cu putere ca fiind curentul novator principal al modei anului 2015, primăvară-vară şi probabil, dacă va avea succes, chiar şi toamnă-iarnă. Se pare că bazându-se pe impactul acestei combinaţii clasice ( şi totuşi atât de moderne) se va încerca repetarea unei Marţi Negre de către designerii parlamentari, în scopul declarat de a micşora influenţa Justiţiei, adică a criticilor de fashion, şi a mări imunitatea creatorilor de modă politicieni. În subsidiar, mai observ şi o tendinţă secundară, aceea de a (re)descoperi cu multă gălăgie mediatică secretul lui Polichinele, existenţa postacilor pedelişti plătiţi, de parcă această modă nu a stat sub nasul nostru zi de zi, de ani buni, în paralel cu existenţa postacilor pesedişti plătiţi. S-a ajuns ca orice comentariu, orice creaţie care nu se încadrează în tiparul prestabilit de combinaţia nouă alb/negru să fie tratată cu aroganţă, ca una ieşită din tendinţele generale, un subprodus al detestaţilor croitori pedelişti plătiţi. Această catalogare dispreţuitoare este menită a scoate de pe piaţă orice altă colecţie care nu respectă tendinţa stabilită de marile case de modă.
Cam în aceste limite văd eu tendinţele în moda anului 2015.

Rareş CHINESCU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.