Opinii

Şpaga şi Politica

Ziarul de Vrancea
25 feb 2015 2421 vizualizări
"Omul natural este omul dinainte de corupţie!" Aristotel (384-322 î. H)

Afirmaţia din acest moto, pe care am citit-o în însemnările lui Simion Mehedinţi, nu încetează să mă cutremure, pe zi ce trece, dar mai ales, pe zi ce aud tot mai multe despre isprăvile contemporanilor noştri.
Când eram copil am înţeles de la părinţii mei că furtul şi înşelăciunea sunt cele mai mari păcate ale omului, mai mari chiar decât moartea de om.
Perenitatea, permanenţa şi evoluţia acestui fenomen poate fi urmărită nu numai prin relevarea afirmaţiei lui Aristotel, ci şi prin evoluţia fenomenului lingvistic (furt, hoţie, înşelăciune, bacşiş, mită, şperţ, ciubuc etc.). Ce mai observăm din enumerarea acestor sinonime, fiecare cu sensul lui tot mai aproape de înţelesurile şi de nuanţele semantice actuale, observăm că aceste cuvinte ne vin din multe limbi: latină, rusă, turcă, germană, austriacă etc. Ceea ce înseamnă că asemenea metehne le găsim şi pe alte meleaguri.
Acest lucru nu trebuie să ne liniştească, ci, dimpotrivă, trebuie să ne dea măsura pericolului pe care îl reprezintă acest fenomen - corupţia.
Când corupţia atinge capul statului şi sfetnicii cei mai apropiaţi ai acestuia, ea devine pericol de moarte pentru o naţie.
Azi toată lumea vorbeşte de acest pericol ca de ceva normal, adică e normal să furi până la 10% din avutul statului, e normal ca omul politic să ia şi el acolo ceva (Lupul de unde aleargă de acolo mănâncă), e normal ca un judecător să te condamne, iar altul să te achite, e normal să-l înfunzi pe unul chiar dacă nu sunt probe directe şi e normal să-l scapi pe altul chiar dacă vinovăţia lui e la mintea cocoşului, adică şi cocoşul înţelege cum s-au petrecut lucrurile.
Aforismul "Dura lex sed lex - Legea e dură, dar e lege”, exprimă faptul că adevărul guvernează legea, iar încălcarea adevărului duce la neîncredere, nesupunere şi în sfârşit, la blocarea societăţii.  Nimic nu doare mai mult decât nedreptatea, nimic nu revoltă mai mult decât nedreptatea şi umilinţa.
De câteva săptămâni bune ţara întreagă a devenit un poligon în care guvernanţii se joacă cu răbdarea noastră, în care îşi arată neputinţa de a îndrepta ţara în direcţia potrivită.
Schimbarea şi însănătoşirea, la care visam cu toţii, se depărtează tot mai mult, asta pentru faptul că planul de distrugere a ţării a fost diabolic. Totul se rezumă printr-un singur cuvânt - şpagă. Şpaga a guvernat şi a minat totul în această ţară, şpaga a fost cea mai uşoară şi eficientă formă de subminare şi trădare naţională, pentru că s-a făcut de multe ori cu aprobarea tacită a fiecăruia - lasă-l că-i băiat bun.
Şpagă şi hoţie a fost privatizarea, şpagă a devenit "restitutio in integrum” - cea mai eficientă formă de furt, şpagă generalizată a fost conceptul "drepturi litigioase”; şpagă au fost marile proiecte naţionale; şpagă a devenit sănătatea naţiei, furată şi şpăguită la drumul mare; şpagă autostrăzile, agricultura, zootehnia şi pământul României, şpagă bugetul naţional din care ţara mai foloseşte ce le mai scapă lor printre degete; şpagă alegerile electorale. Şpaga a devenit sportul şi cancerul naţional de care nu sper să ne mai scape nimeni. Suntem un popor blestemat.


"La unul fără suflet trebuie unul fără lege”.

Poporul nostru, un popor de o blândeţe proverbială, nu instigă la violenţă, ci face aluzie tocmai la aforismul de mai sus, lege însemnând adevăr.
De-a lungul celor 25 de ani, oamenii de bun simţ au semnalat carenţe fundamentale în viaţa noastră politică şi socială, numai că nimeni din cei îndrituiţi şi plătiţi să facă ordine nu i-au ascultat, ci s-au înhăitat cu hoţii, ba mai mult i-au vestit la timp şi când aceştia au sărit calul, i-au protejat. Statul nostru nu este un stat gubav cum s-ar crede, ci este un stat şpăgar. Cine să facă ordine, cine să facă lumină dacă toţi sunt mânjiţi?
Francezii sunt recunoscuţi pentru grija cu care protejează limba franceză. După Al Doilea Război, văzând că sunt invadaţi de anglicanisme şi americanisme, francezii au dat o lege prin care au decretat: Orice firmă de pe teritoriul Franţei care îşi dă nume străin, va plăti impozit dublu la stat. Şi gata. Noi ne-am opintit ani de zile dacă-i bine să arborăm Drapelul Naţional la instituţiile de stat sau nu…
Astăzi constatăm că şpaga şi hoţia au atentat la siguranţa statului şi a poporului român şi nu putem să dăm o lege de confiscare a averilor care nu pot fi justificate, ba mai mult, se constată hoţii şi averi de milioane, dar nimeni nu vorbeşte de sechestre asiguratorii sau chiar de confiscări, din oficiu. Se vorbeşte de erori judiciare monstruoase constatate de Curtea Europeană, dar nimeni nu este tras la socoteală şi plăteşte statul român, adică plătim noi cu toţii erorile justiţiei.
Ce mai aşteptăm, prăbuşirea poporului român sau o nouă revoluţie? Atunci când un om politic ales prin vot liber este huiduit, înseamnă că trebuie schimbat cât mai repede, dacă nu, tras la răspundere sau mai înseamnă că votul nu a fost tocmai curat.
        
Costică NEAGU



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
#Dottore, acum 3318 zile, 12 ore, 46 minute, 1 secunda
Sa inteleg ca dumneata, Dottore ai actionat in maniera dat spaga la grad? Adica, ai lansat teoria daca eu fac asa, asta inseamna ca toata lumea face la fel...Insa, nu inseamna ca daca unii fac asa, citeste integral
ela, acum 3318 zile, 14 ore, 29 minute, 9 secunde
"Multe vorbe , doi bani nu fac !" Comentam doar ca sa facem discutii . Domnul profesor a pus punctul pe "i" , insa cum noua ne place sa "brodam " in loc sa muncim , ne citeste integral
un elev, acum 3317 zile, 19 ore, 26 minute, 8 secunde
"Noi muncim, nu gandim " -parca asa spuneau femeile de la APACA...
tot un elev, acum 3318 zile, 16 ore, 45 minute, 12 secunde
"Ce mai observăm din enumerarea acestor sinonime, fiecare cu sensul lui tot mai aproape de înţelesurile şi de nuanţele semantice actuale, observăm că aceste cuvinte ne vin din multe limbi: citeste integral
cetateanu'', acum 3318 zile, 16 ore, 48 minute, 17 secunde
Toata esenta acestui articol este ,,spaga si politica''.Cand nu poti sa rezolvi o treaba,care de fapt ti se cuvine, dai spaga.Mi se pare ceva normal si ai beneficiul rezolvarii rapide a citeste integral
punct, acum 3318 zile, 21 ore, 15 minute, 54 secunde
Ideea articolului si samburele sau sunt bune. E bine scris. E bine citit, daca este dispozitie pentru aceasta. Intrebarea este: De unde plecam ca sa nu mai sufere cei urmatori ai nostri? (am un bolnav citeste integral
Dottore, acum 3318 zile, 21 ore, 36 minute, 35 secunde
Nu erati mai informat in domeniul spagii din invatamant oare? Cred ca stiti cel mai bine cu ce se "lasa" o inspectie de sustinere a gradelor didactice, iar daca se intampla , sa fiti nu citeste integral
un elev, acum 3318 zile, 22 ore, 15 minute, 26 secunde
Dl autor porneste corect de la o problema acuta a societatii noastre, coruptia, pe care, din pacate, o face praf si pulbere, ingopand-o intr-un haloimas de aforisme tampitele si divagari citeste integral
pr cristi, acum 3319 zile, 10 minute, 44 secunde
Bun articol domn' profesor! Mereu puneti punctul pe "i"
Gicu, acum 3318 zile, 22 ore, 28 minute, 52 secunde
Da' ce măi Cristi, vrei mărire de notă?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.