Național

Un papirus unicat, furat de rusi, returnat Romaniei

Ziarul de Vrancea
19 aug 2011 3010 vizualizări
Muzeul de Arheologie "Callatis" din Mangalia va reintra, luni, în posesia papirusului descoperit într-un mormint, în urma cu mai bine de jumatate de secol, si care fusese dat disparut, dupa ce, trimis la Moscova pentru restaurare, a fost oprit acolo

In anul 1959, a fost descoperit, la Mangalia, un papirus datat în secolul IV î.Ch., unicul de acest gen descoperit pina în prezent în Europa. "Imediat dupa descoperire a fost trimis pentru restaurare si conservare la Moscova. Timp de jumatate de secol, despre acest papirus nu s-a mai stiut nimic. În lucrarile de specialitate, dar si în diverse alte reviste si ziare, s-a mentionat ca acest papirus s-a distrus în contact cu aerul si lumina soarelui", a precizat directorul Muzeului de Arheologie "Callatis" Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc. Recent, dr. Ion Pislaru, angajat al muzeului, împreuna cu dr. Sorin Marcel Colesniuc, au regasit si au reusit sa readuca în tara, dupa mai bine de 50 de ani, unicul papirus existent, pina la aceasta data, în toata Europa. Ceremonia oficiala de predare-primire a papirusului va avea loc, luni, la Muzeul de Arheologie "Callatis" din Mangalia. Cu aceasta ocazie va fi prezentata si întreaga istorie a descoperirii, regasirii si readucerii în tara a acestui papirus, datat în secolul IV î.Ch. La eveniment au fost invitati sa participe ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, reprezentanti ai Academiei Române si ai Comisiei Nationale de Arheologie, ambasadorul României la Moscova, consulul Federatiei Ruse la Constanta, profesori si studenti de la Universitatea regionala de stat din Moscova, specialisti în istorie veche si arheologie din universitatile si muzeele din întreaga tara, dar si din strainatate.
"Mormintul cu papirus" a fost descoperit în 1959, fiind datat în secolul IV i.Ch. Interiorul mormintului este construit din blocuri de piatra cioplita, aflindu-se la 1,5 metri sub nivelul solului. Se presupune ca cel înmormintat aici era un om de seama, iar linga el a fost descoperit un papirus scris în limba greaca, singurul de acest fel descoperit în Europa. Din cauza climei foarte umede, practica papirusurilor a fost abandonata foarte repede de scribii vremii, acestea fiind înlocuite repede cu pergamente, mult mai rezistente în fata umezelii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.