Național

Filmul Basescu lovind un copil , reluat in editie de vara

Ziarul de Vrancea
4 aug 2010 2217 vizualizări
CD-ul cu filmul in care presedintele Basescu apare lovind un copil a fost deteriorat voit de catre directorul Institutului National de Expertize Criminalistice, Cristian Dumitrescu, acuza fostul expert INEC, Catalin Grigoras n deteriorarea s-ar fi realizat prin inscriptionarea CD-ului cu un "un marker inadecvat"

Expertul Catalin Grigoras, care a lucrat la Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) pina in mai 2010 si a expertizat CD-ul cu filmuletul in care presedintele Basescu ar fi lovit un copil, sustine, intr-o carte publicata recent, ca CD-ul a fost deteriorat de catre directorul INEC, Cristian Dumitrescu, care a scris pe el cu "un marker inadecvat".

Potrivit expertului, tusul folosit de directorul INEC pentru a scrie pe CD penetreaza materialul in citeva zile si, in consecinta, datele de pe acesta nu mai pot fi citite. In cartea sa, Grigoras scrie ca, in 30 noiembrie 2009, Administratia Prezidentiala a cerut expertizarea unui CD. Acesta a fost pus la dispozitia INEC, fara inscrisuri olografe sau de alta natura. "Desi cunostea situatia probei contaminate si deteriorate (...), directorul INEC a procedat la contaminarea materiala a suportului digital (...) prin inscriptionarea pe suprafata acestuia a textului olograf INEC 1004/09. In plus, markerul utilizat nu a fost unul adecvat pentru a scrie pe astfel de suporturi digitale, iar la introducerea in plic, tusul s-a intins pe suprafata CD-ului extinzind aria contaminata si facilitind deteriorarea in timp a suportului digital si a datelor informatice", scrie Grigoras. Contaminarea materiala probei a fost sesizata si de Tribunalul Bucuresti, arata expertul, care mai arata ca a primit si o explicatie de la seful sau: "L-a inscriptionat "pentru a nu amesteca cu alte CD-uri".

Fostul expert INEC sustine ca atunci a vorbit despre acest incident cu secretarul de stat din Ministerul Justitie. I s-a promis ca se va analiza cazul, dar, sustine el, nici pina in acest moment nu a primit un raspuns.


Sefii INEC: "Filmul era alterat cind a ajuns"


CD-ul cu filmul in care Basescu ar lovi un copil, trimis anul trecut pentru expertiza, era alterat cind a venit la INEC, a declarat directorul adjunct Sorin Vasilache, contrazicind afirmatiile expertului Catalin Grigoras potrivit carora directorul Institutului ar fi deteriorat materialul. El a aratat ca, potrivit avizului semnat, in decembrie 2009, chiar de Catalin Grigoras, suportul optic nu fusese alterat din cauza marker-ului, ci avea deja alterata integritatea in momentul in care a ajuns la INEC. La rindul sau, Cristian Dumitrescu, directorul INEC, sustine ca markerul cu care a fost inscriptionat CD-ul este unul "obisnuit", Schneider 244, folosit in activitatea curenta a celor care manipuleaza astfel de documente.


Presedintia acuza Realitatea TV de pseudojurnalism


Administratia Prezidentiala considera ca reluarea subiectului privind filmuletul in care Traian Basescu pare ca loveste un copil reprezinta o manipulare si un pseudojurnalism.

Administratia Prezidentiala saluta gestul Realitatea TV "de a reaminti opiniei publice jocurile incorecte facute de acest post de televiziune in timpul campaniei electorale din anul 2009, cind a difuzat obsesiv un film trucat in incercarea de a influenta rezultatul alegerilor". "Reluarea de catre Realitatea TV in cursul zilei de marti, 3 august a.c., a manipularilor pe acest subiect reprezinta un pseudojurnalism care nu este specific spatiului democratic european", se arata intr-un comunicat al Presedintiei. Administratia Prezidentiala subliniaza ca expertul criminalist Catalin Grigoras a confirmat ca filmul prezentat obsesiv de Realitatea TV in campania pentru alegerile prezidentiale a fost alterat, fiind practic, un trucaj. "Administratia Prezidentiala remarca grava confuzie editoriala manifestata la Realitatea TV prin titluri precum "Scandalul pumnului revine", in contextul in care expertul criminalist Catalin Grigoras a confirmat ca filmul prezentat obsesiv de Realitatea TV in campania pentru alegerile prezidentiale a fost alterat, fiind practic, un trucaj", se mai arata in comunicat. Imaginile cu presedintele, care pare sa loveasca un copil, au facut vilva, in timpul campaniei electorale prezidentiale. La momentul respectiv, presedintele a declarat ca nu isi aminteste despre incident. Traian Basescu a facut o declaratie de presa, potrivit careia nu a lovit niciodata un copil. INEC a transmis, in decembrie 2009, Presedintiei, avizul de specialitate solicitat cu privire la autenticitatea filmului. Seful statului a spus ulterior ca inregistrarea ,"nu este autentica" si a dat in judecata ziarul Gardianul si pe Dinu Patricu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.