Național

Legea vaccinării: Ministrul Sănătăţii îl înţeapă pe Liviu Dragnea

Ziarul de Vrancea
28 apr 2017 1016 vizualizări
Florian Bodog pare hotărat să meargă pană la capăt cu legea vaccinării, în ciuda reproşurilor aduse proiectului de şeful său de partid n peste 80% dintre romani ţin partea ministrului n Romania este oficial în epidemie de rujeolă

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi că este necesar ca România să aibă o lege a vaccinării, întrucât acoperirea vaccinală a scăzut. Ministrul a spus că în cursul săptămânii viitoare va avea loc o dezbatere publică amplă pe Legea vaccinării. "Este necesar să avem o lege a vaccinării pentru că suntem într-o situaţie specială faţă de celelalte ţări din Europa, acoperirea vaccinală a scăzut nepermis de mult şi suntem în pericolul de a se declanşa epidemia", a spus Bodog.
Declaraţia sa vine în contextul în care, cu o zi în urmă, şeful său de partid, Liviu Dragnea a intrat în randul celor care refuză vaccinarea obligatorie a copiilor, spunand că are "mari rezerve" faţă de legea promovată chiar de ministrul PSD. Reacţia lui Dragnea este cu atat mai surprinzătoare cu cat Romania este oficial în epidemie de rujeolă: 4.881 de cazuri, 23 de decese, iar 97% din cei morţi nu erau vaccinati. Cele mai afectate judeţe sunt Timiş, Arad, Caraş. Autorităţile au probleme majore să asigure vaccinurile necesare, sistemul de achiziţii şi distribuţie fiind complet disfuncţional. Pe langă problemele logistice mai există şi campania anti-vaccin dusă de personaje publice şi pe diverse forumuri de discuţii pe net.
Florian Bodog a pus în dezbatere publică un proiect de lege a vaccinării care prevede că părinţii nu-şi pot înscrie la grădiniţă şi şcoală copiii nevaccinaţi şi că privarea de vaccin a copiilor e echivalentă cu infracţiunea de rele tratamente.

Sondaj: Peste 80% dintre români se declară în favoarea vaccinării

Românii sunt pro-vaccinare, mai mult de 80% dintre respondenţii unui sondaj realizat de IRES considerând că "beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacţiilor adverse". Peste 87% dintre cei intervievaţi consideră că afirmaţia "beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacţiilor adverse" este adevărată (procentul creşte odată cu înaintarea în vârstă a participanţilor la studiu). În schimb, doar 64% dintre respondenţi spun că afirmaţia "reacţiile adverse ale vaccinurilor sunt mai mari decât beneficiile acestora" este falsă, arată cercetarea sociologică.
Potrivit rezultatelor sondajului, 83% dintre participanţii la cercetare cred că imunizarea cu vaccinurile din schema naţională de vaccinare reprezintă un lucru bun, întrucât copiii trebuie vaccinaţi, şi 15% dintre persoane cred că unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii. Acestora din urmă li se alătură 1% din eşantion, care cred că vaccinarea este un lucru rău pentru copii. De asemenea, aproape trei sferturi dintre participanţii la studiu cred că obligaţia de a informa cu privire la calendarul de vaccinare, beneficiile şi riscurile vaccinurilor este în primul rând a medicilor de familie (72%), iar această opinie este împărtăşită de un procent mai mare de respondenţi cu studii superioare comparativ cu cei care au studii medii şi elementare. Doar o cincime dintre intervievaţi cred că este, mai degrabă, datoria părinţilor să se informeze cu privire la acest aspect (22%).

Ce sancţiuni şi-ar dori romanii

Sondajul IRES relevă că 31% dintre cei intervievaţi au copii minori, iar 8% dintre părinţi spun că au copii cu vârsta mai mică de un an. Principalele cauze pentru care rata vaccinării a scăzut în România, în ultimii ani, conform subiecţilor sondajului, sunt lipsa vaccinurilor (27%) şi mediatizarea unor cazuri de îmbolnăviri în urma vaccinării (27%). Schimbările frecvente ale politicilor Ministerului Sănătăţii şi faptul că ministerul nu ştie să gestioneze situaţia sunt principalele motive menţionate de respondenţi pentru care, la nivel naţional, există probleme de aprovizionare cu vaccinuri (câte 40% dintre menţiuni). Dacă ar avea un nou-născut, 94% dintre participanţii la studiu ar alege să îl vaccineze conform schemei naţionale de vaccinare şi 5% ar alege să nu facă acest lucru, arată IRES.
Potrivit sondajului, de proiectul legii vaccinării, lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, au auzit 39% dintre intervievaţi, un procent mai mare al acestora putând fi observat în rândul bărbaţilor, a respondenţilor cu vârsta peste 36 de ani, a celor din mediul urban şi a celor din regiunile din sudul ţării, precum şi Moldova; în plus, procentul celor care au auzit de această lege creşte odată cu nivelul de educaţie al celor intervievaţi. Un procent ridicat dintre participanţii la cercetare consideră că una dintre sancţiunile pentru părinţii care nu îşi imunizează copiii conform schemei naţionale de vaccinare ar trebui să fie primirea de amenzi (36%), iar alta — suportarea cheltuielilor în caz de îmbolnăvire (33%).
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.011 persoane de 18 ani şi peste. Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI pe 18 şi 19 aprilie. Eroarea maximă tolerată a studiului este de plus/ minus 3%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lorelai, acum 2549 zile, 13 ore, 30 minute, 54 secunde
Ce sanctiuni poate sa impuna Ministerul Sanatatii pentru parintii anti-vaccinare din vreme ce nu sunt prevazute sanctiuni in cazul esecului unui astfel de act medical...Asta doar in cazul in care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.