Național

Toader, în disgraţie, graţie legii graţierii

Ziarul de Vrancea
20 apr 2017 1250 vizualizări
Intors dintr-o vacanţă exotică, unde a fost ca tot romanul la pescuit oceanic, Dragnea a sugerat că începe să-şi piardă răbdarea cu ministrul Justiţiei n “Nu poţi să beneficiezi de susţinere la nesfârşit”, a atras el atenţia, supărat că Toader întarzie cu proiectul de modificare a codurilor penale n susţinut de premierul Grindeanu, ministrul l-a sfidat pe Dragnea n codurile bagă dihonia şi în PMP

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat dur, ieri, pe Tudorel Toader pentru că întârzie „nepermis” cu legea de modificare a Codurilor penale. „Se pare că domnul ministru a întârziat foarte mult, eu o să vorbesc cu colegii mei, le-am transmis deja de ieri că nu se mai poate întârzia. A zis că vine în trei săptămâni de zile cu un pachet de propuneri, nu a venit. Până la urmă Legea graţierii o să fie adoptată tacit pentru că nu vine Ministerul Justiţiei”, a afirmat Liviu Dragnea. La remarca presei care i-a spus că Ministerul Justiţiei anunţă dezbateri publice pe legea de modificare a Codurilor penale, liderul PSD a spus că o să solicite o audienţă la acesta. „O să cer o audienţă la ministrul Justiţiei, după ce mi-o avizează primul-ministru, ca să-i explic că totuşi Parlamentul nu este anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul acesta, întârzie nepermis”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor. El a mai spus că Tudorel Toader „se lungeşte foarte mult” cu discuţia despre un subiect care nu mai începe. De asemenea, întrebat dacă ministrul mai beneficiază de susţinere, Dragnea a răspuns: „Beneficiază de orice susţinere în condiţiile în care există o coerenţă şi un termen cât de cât realist. Nu poţi să beneficiezi de susţinere la nesfârşit”.

“Dacă vrem să facem o treabă în salturi, le putem trimite şi mâine”

Proiectul de lege privind modificarea codurilor penale este în dezbatere publică şi va fi trimis la Parlament în momentul în care dezbaterea este încheiată, a reacţionat premierul Sorin Grindeanu la “nerăbdarea” manifestată de liderul PSD. "Noi ne-am angajat că vom face un proces transparent prin care să consultăm toate instituţiile, ONG-urile şi aşa mai departe. În acest moment, pe site-ul Ministerului Justiţiei se află acel proiect de lege, de punere în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu Codul penal şi Codul de procedură penală. Este în proces de dezbatere publică. Vom transmite către Parlament, indiferent de cine solicită acest lucru, acest proiect în momentul în care dezbaterea publică este încheiată. Pe linia asta mergem", a spus Grindeanu.
La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că se impune o evaluare temeinică, de la primul până la ultimul capitol din proiectul de lege. "Dacă vrem să facem o treabă în salturi, care să completeze pe ici, pe colo, le putem trimite şi mâine. Dacă vrem să facem o treabă temeinică, riguroasă, atât pe fond, cât şi pe formă, să facem o evaluare completă a legilor, care de 13 ani se aplică în România, care de 13 ani îşi arată bunele şi relele, atunci trebuie să facem o evaluare de la primul până la ultimul articol, consultăm toate instituţiile participante la actul de justiţie, îl punem în transparenţă decizională, îl însuseşte Guvernul şi îl trimitem la Parlament ca proiect de lege", a spus Toader, la Palatul Victoria.

Turcescu, atac la Băsescu

Deputatul PMP Robert Turcescu a scris, ieri, pe Facebook că orice compromis al PMP cu social-democraţii este inacceptabil, putând duce la disoluţia partidului. Postarea lui Turcescu este făcută la o zi după ce au fost făcute publice amendamentele lui Băsescu la Legea graţierii. Robert Turcescu citează o declaraţie a lui Traian Băsescu după alegerea noului Parlament, în decembrie 2016: ”Am obligaţia ca în numele democraţiei, împreună cu toate resursele politice ale micuţului PMP, să asigur o opoziţie fermă, fără compromisuri, fără jumătăţi de măsură. Asta este democraţia. Până la urmă, acesta pare să fi fost destinul meu în politică: opoziţia fără compromisuri la PSD". Turcescu susţine că proiectul PMP este viabil doar dacă declaraţia preşedintelui Băsescu din decembrie rămâne de actualitate. ”Când am devenit deputat PMP aşa am înţeles să-mi asum mandatul pentru următorii patru ani: am fost, sunt şi voi rămâne un opozant ferm al politicilor pesediste. Orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil şi va duce la disoluţia Partidului Mişcarea Populară (...) Asta este democraţia, adevărata democraţie: sistemul în care, adeseori, e mult mai necesară o bună Opoziţie, fără compromisuri, fără jumătăţi de măsură!”, a mai scris Robert Turcescu.
Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la Legea graţierii, prin care vor fi graţiate pedepsele de sub 10 ani şi se reduc la jumătate pedepsele pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie. Un alt amendament permite graţierea inclusiv a persoanelor condamnate pentru terorism. Potrivit amendamentelor depuse de fostul preşedinte, "se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 10 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată", faţă de termenul de 5 ani, cuprins în proiectul Guvernului. Băsescu vrea şi să modifice un amendament care împiedica femeile recidiviste să beneficeze de reducerea de pedeapsă. El a cerut şi mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze eventualul prejudiciu, de la un an, la trei ani.

PMP se dezice de amendamentele fostului preşedinte

Liderul de grup al deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a precizat ieri că amendamentele la Legea graţierii depuse de Băsescu nu sunt asumate de către partid. ”Vreau să fiu corect înţeles, deşi nu îmi este foarte uşor, dar vreau să fiu cât se poate de sincer. Eu, în calitate de lider al grupului PMP din Camera Deputaţilor, nu am văzut aceste amendamente. De altfel, în cadrul partidului nu am discutat despre aceste amendamente. Consider că aceste amendamente nu sunt ale PMP dacă ele vor fi depuse, le vom analiza şi noi cu foarte multă atenţie, dar, cel mai probabil, aceste amendamente dacă vor fi depuse, vor fi amendamente ale domnului preşedinte Traian Băsescu şi nu ale PMP”, a declarat Tomac. El a precizat că săptămâna viitoare va fi convocat Consiliul Executiv Naţional al PMP în cadrul căruia se va discuta subiectul amendamentelor depuse de Traian Băsescu.

Gorghiu: Traian Băsescu îl concurează Şerban Nicolae

Senatorul PNL Alina Gorghiu, membră în Comisia juridică a Senatului, a declarat că, prin amendamentele depuse de Traian Băsescu la proiectul de lege al graţierii, fostul şef al statului este la concurenţă cu social-democratul Şerban Nicolae pentru cine graţiază pedepse mai mari. ”Demersul PMP nu pare să aibă ca miză procesul de legiferare. Rămân posibile explicaţii de ordin politic asupra cărora prefer să mă abţin să comentez prea mult: poate o dorinţă a lui Băsescu de a ajuta anumiţi apropiaţi sau de a ieşi în evidenţă într-o dezbatere importantă. Oricum, sesizez concurenţa mare între Şerban Nicolae şi Traian Băsescu pentru cine graţiază pedepse mai mari şi un număr mai mare de pedepse pentru corupţie! E şi asta o competiţie interesantă!”, a declarat Alina Gorghiu. Fosta şefă a liberalilor a mai spus că se miră că Traian Băsescu nu cunoaşte faptul că în dezbaterile până acum s-a conturat ideea că nu graţierea trebuie să fie opţiunea principală, ci introducerea unui sistem alternativ de executare a pedepselor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.