Național

Ministrul “nicio întrebare”, după o declaraţie sforăitoare: Lazăr şi Kovesi rezistă

Ziarul de Vrancea
29 mar 2017 425 vizualizări
După o lungă conferinţă care s-a transformat într-un curs de drept penal, ministru Justiţiei a anunţat că revocarea din funcţie a procurorilor şefi este inoportună n Toader a vorbit însă de un “mecanism de verificare” a activităţii parchetelor n mare jale în PSD

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat aseară că în acest moment nu este oportună revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. "Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, legalitate şi oportunitate am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general şi a şefei DNA", a spus Tudorel Toader. Conferinţa de presă în care ministrul Justiţiei a prezentat raportul de evaluare a procurorului general al României şi a procurorului şef al DNA a durat 45 de minute, timp în care Toader a ţinut un lung curs de drept penal, iar la final nu le-a permis jurnaliştilor să pună întrebări. Altfel, ministrul a declarat că este oportună "instituiriea unei atente monitorizări a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ", iar această autoritate trebuie exercitată de ministrul Justiţiei.  "Ceea ce considerăm oportun în spiritul exigenţelor statului de drept este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii pe care o desfăşoară procurorii de la DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei şi, repet, o voi exercita, fără ingerinţe în independenţa procurorului de a da soluţii pentru identificarea modului în care, pe viitor, procurorii înţeleg să respecte limitele de competenţă, să evite transformarea acţiunilor de prevenire, de combatare a fenomenului infracţional în acţiuni de natură să pună în pericol democraţia, să afecteze drepturile şi libertăţile fundamentale”, a spus Tudorel Toader, într-o “scurtă” frază.  El a susţinut că sistemul judiciar are multe probleme de remediat, existând că "o practică încă neunitară, de natură să încalce egalitatea în faţa legii". Ministrul Justiţiei a mai spus că "DNA nu poate funcţiona decât în acord cu rigorile statului de drept, iar derapajele instituţionale nu pot fi justificate prin invocarea dezideratului combaterii corupţiei". "E nefiresc ca o parte judecată să primească o anumită soluţie la Constanţa şi altă soluţie la Oradea  Avem probleme cu privire la inflaţia legislativ (…) Constituţia spune că ingerinţa în viaţa privată trebuie să fie proporţională cu scopul urmărit, nu care cumva în numele unui obiectiv generos să încalci alte valori cel puţin egal protejate", a mai spus Tudorel Toader.

Codrin Ştefănescu: “E o ruşine în toată galaxia”

Decizia ministrului de a nu propune demiterea procurorilor şefi i-a scos din sărite pe unii social-democraţi. Deputatul PSD Liviu Plesoianu a spus că hotărarea lui Toader este "absolut lamentabilă". "Dacă PSD susţine această decizie, mă voi gandi foarte serios dacă mă mai regăsesc în el", a ameninţat Plesoianu. "Este o zi penibilă", a mai spus parlamentarul.
Codrin Ştefănescu (PSD) a reacţionat la fel de dur: "o zi penibilă, o ruşine, sunt dezamăgit total, ca şi alte milioane de simpatizanţi". "Nu e vina noastră că s-a întamplat aşa, e opinia ministrului Justiţiei. Procurorii ăştia mi-au anchetat guvernul meu, al PSD, şi scapă. E o ruşine în toată galaxia să-l aud pe ministru cu un blablabla în care n-a zis nimic", a adăugat Codrin Ştefănescu.

"Cand ajungeţi la concluzii?". "Azi!"

Conferinţa de presă extrem de lungă susţinută de ministrul Justiţiei a avut şi un moment hilar: după 35 de minute, în sala s-a produs oarecare mişcare, iar Toader i-a spus în glumă unui cameraman să aştepte cu filmarea pană cand ajunge la concluziile despre evaluarea lui Kovesi şi Augustin Lazăr. Imediat, o ziaristă l-a întrebat pe ministru: "Cand ajungeţi (n.r. - la concluzii)?". Toader a răspuns zambind: "Azi!"
Ministrul a ţinut un lung discurs despre decizia CCR privind conflictul de natura constituţională între DNA şi Guvern, trecand apoi la cauze similare din jurisprudenţa Curţii, după care a ajuns la programul de guvernare şi Mecanismul de Cooperarea şi Verificare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.