Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Superimunitate pentru avocaţi

Ziarul de Vrancea
24 mar 2017 596 vizualizări
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, noua lege a avocaţilor, adoptată de Parlament în octombrie, potrivit căreia procurorii nu vor putea ridica înscrisuri care conţin comunicări între avocaţi şi clienţi, în baza secretului profesional, după ce Curtea Constituţională a respins o sesizare a Guvernului.

Potrivit textului final, confidenţialitatea comunicărilor dintre avocaţi şi clienţi este întărită prin articole care prevăd că se exceptează de la măsura ridicării de înscrisuri şi de la măsura confiscării înscrisurile care conţin comunicări între client şi avocatul său, precum şi înscrisurile care conţin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client. În forma iniţială a legii avocaţilor, se prevedea că secretul profesional trebuie asigurat, iar percheziţionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său sau ridicarea de înscrisuri şi bunuri nu poate fi făcută decât de procuror, în baza unui mandat emis în condiţiile legii.
Legea permite în continuare interceptarea conversaţiilor avocaţilor, în anumite condiţii legale.
În Senat, s-a introdus iniţial un amendament potrivit căruia avocaţii nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, interdicţie care nu exista nici în forma veche a legii, însă deputaţii au respins ideea. Mai mult, deputaţii au eliminat şi obligativitatea ca avocaţii să depună declaraţii pe propria răspundere cu privire la apartenenţa la fosta Securitate. Legea va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Dacă românii ar stinge lumina timp de oră, s-ar economisi consumul pe un an al unui spital regional

Cantitatea de energie pe care gospodăriile românilor ar putea să o economisească în timpul ”Orei Pământului” ar fi suficientă, de exemplu, pentru a asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an întreg sau pentru funcţionarea iluminatului public într-un oraş cu 300.000 locuitori timp de trei luni ori pentru a ţine aprins permanent un singur bec economic LED timp de 32.000 de ani, potrivit datelor transmise vineri de E.ON Energie, unul dintre cei doi mari furnizori de energie din România. Dacă în toate gospodăriile românilor s-ar stinge luminile timp de o oră, s-ar putea economisi conform estimărilor 1,4 milioane de KWh de energie, ceea ce corespunde cu circa 400 de tone de emisii de dioxid de carbon. În 25 martie, la ora 20.30 va începe ”Ora Pământului”. Pentru protejarea climei, oamenii din întreaga lume vor stinge luminile timp de oră, pentru a zecea oară de la lansarea acestei iniţiative, şi ar putea fi deconectate şi toate aparatele electronice. „Ora Pământului este un gest simbolic prin care fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze ce rol important avem în protejarea mediului. Sunt lucruri pe care le putem influenţa în mod semnificativ prin schimbarea comportamentului nostru, folosind energia în mod eficient”, a declarat Dan Morari, director general al E.ON Energie România.
Un bec clasic de 100 KWh consumă anual 100 W, dar din această cantitate doar 6% este transformată în lumină, restul de 94% se pierde, spun oficialii companiei. ”De aceea, este de preferat să trecem de la această variantă ineficientă la iluminatul inteligent cu LED-uri care consumă doar 20% din energia pe care o foloseşte un bec clasic”, adaugă aceştia. Încărcătoarele lăsate în priză consumă energie chiar dacă nu ne încărcăm telefonul, la fel şi aparatele electrocasnice lăsate în stand by, potrivit datelor E.ON Energie România. În plus, un sfert din consumul de curent din gospodărie este dat de funcţionarea frigiderului, iar 10% de maşina de spălat, a adăugat Dan Morari.

Cioloş, subiect în campania pentru preşedinţia PNL

Secretarul general interimar al PNL, Cristian Buşoi, a declarat vineri că liberalii sunt total deschişi unei colaborări, unui dialog şi chiar prezenţei fostului premier Dacian Cioloş în interiorul PNL. ”În orice moment şi tot timpul suntem, cel puţin din punctul meu de vedere, sper să împărtăşesc opinia colegilor mei şi a doamnei preşedinte, suntem total deschişi unei colaborări, unui dialog şi chiar prezenţei domnului Cioloş în interiorul PNL. Din punctul nostru de vedere, există toată deschiderea, trebuie doar să se găsească un moment potrivit şi să fie un proiect pe care şi domnul Cioloş să-l vadă ca şi pe un proiect al domniei sale, acela de a se alătura unu partid politic, PNL”, a declarat Buşoi. Chemat să lămurească ”momentul potrivit”, secretarul general al PNL a spus că orice moment e potrivit dacă Dacian Cioloş consideră că acel moment a venit. ”Chiar dacă nu se alătură PNL, colaborarea şi dialogul cu domnia sa rămâne constant”, a conchis Cristian Buşoi.
Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat, joi, pe Facebook, că nu se va înscrie în USR, decizie la care a ajuns încă înainte de a primi oficial invitaţia din partea lui Nicuşor Dan, considerând că intrarea sa în partid ar "duce la dezbinare".
Liberalul Ludovic Orban, candidat pentru şefia PNL, a declarat, în aceeaşi zi că liberalii nu au nicio datorie faţă de Dacian Cioloş, ci dimpotrivă Cioloş are datorii faţă de PNL, deoarece partidul l-a sprijinit în toate funcţiile pe care le-a deţinut de-a lungul carierei sale publice.

Clujenii pot trimite sesizări la Primărie folosind aplicaţia My Cluj

Clujenii pot trimite sesizări şi reclamaţii la Primărie folosind noua aplicaţie My Cluj, lansată vineri şi realizată de informaticieni din instituţie. Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată de pe dispozitivele de tip smartphone care folosesc sistemele de operare Android sau iOS.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat, vineri, lansarea aplicaţiei.  Pentru a face o sesizare sau reclamaţie, utilizatorul aplicaţiei trebuie să completeze mai multe câmpuri cu date personale, după care primeşte pe mail confirmarea înregistrării. Pe harta disponibilă în aplicaţie sunt marcate cu simboluri de culoare roşie sesizările aflate în curs de soluţionare, iar cu verde sesizările la care s-a răspuns deja. Pe lângă textul scris, cei care fac sesizări pot ataşa trei fotografii.
Toate răspunsurile la sesizări se trimit de la Primărie pe adresa de mail a persoanei are a făcut reclamaţia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.