Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Urmează o vară călduroasă şi secetoasă

Ziarul de Vrancea
23 mar 2017 937 vizualizări
Vara anului 2017 se estimează a fi una călduroasă, posibil cu cantităţi reduse de precipitaţii în lunile iulie şi august, fapt ce va duce la o intensificare a fenomenului de secetă, a declarat, ieri, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

"O vară deficitară, posibil în special în lunile iulie şi august, cu cantităţi de precipitaţii reduse, care să determine o intensificare şi o accentuare a fenomenului de secetă, dar şi extindere în aceleaşi zone în partea de sud, sud-est şi est a României. Desigur că trebuie să privim cu rezerve aceste informaţii şi să urmărim evoluţia şi informaţiile meteorologice prin acele prognoze de până la două săptămâni, care sunt publice pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie astfel încât, în termen de două săptămâni, să încercăm să adaptăm fiecare perioadă favorabilă pentru agricultură şi orice alt domeniu. Dar chiar şi cu un grad de realizare mediu de 60-65% al acestor informaţii ne putem face o imagine, cel puţin pentru fermieri, a ceea ce urmează în următoarea perioadă asftel încât să decidă ce soiuri să cultive", a spus Elena Mateescu.

 

Lider PSD: Cea mai mare vulnerabilitate a României este alimentarea cu apă caldă şi căldură

Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD), a declarat ieri, la Braşov, unde a participat la o dezbatere privind serviciul public de alimentare cu energie termică, că alimentarea cu apă caldă şi căldură este cea mai mare vulnerabilitate a României, deoarece sistematic în ultimii 27 de ani acest serviciu a fost cenuşăreasa tuturor politicilor. "Astăzi aşteptăm ca cele mai importante propuneri din partea autorităţilor locale să se regăsească şi în textul noii legi privind alimentarea cu apă caldă şi căldură în localităţile din România. Legea este în dezbatere la Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor. După Braşov vom mai avea o întâlnire la Constanţa, încercând să acoperim localităţile din sudul ţării după care vom lua decizia finală, şi trimitem legea în plen. Noi sperăm ca până la sfârşitul lunii mai, legea să fie aprobată în Camera Deputaţilor, ca să oferim în timpul verii posibilitatea tuturor tuturor autorităţilor locale să se pregătească de iarnă", a afirmat sursa citată.
Potrivit acestuia, trebuie să existe cadrul legislativ încurajator pentru investitor şi sustenabil pentru consumator, adică să nu se creeze vulnerabilitate, ci suportabilitate pentru consumatorul casnic. "Întâlnirea de azi este o premieră, pentru că e pentru prima dată când atragem atenţia în mod public, iar autoritatea locală devine un actor cheie în politicile energetice, în special în ceea ce priveşte energia termică, respectiv alimentarea cu apă caldă şi căldură a populaţiei, a instituţiilor de pe teritoriul unei autorităţi locale. Cea mai mare vulnerabilitate a României este alimentarea cu apă caldă şi căldură pentru că, sistematic, în ultimii 27 de ani, a fost cenuşăreasa tuturor politicilor, adică din 325 de sisteme centralizate de alimentare cu apă caldă şi căldură mai avem azi 64, au mai rămas doar localităţile mari şi acelea cu foarte mari probleme", a afirmat Iulian Iancu. El a adăugat că cel mai bun exemplu în acest sens este capitala, care s-a confruntat cu probleme mari în această iarnă, pentru că este vorba de probleme legate de subvenţionare, întârzieri la plată, blocaje financiare şi chiar de faliment. Potrivit lui Iulian Iancu, un alt fenomen destul de grav este încurajarea debranşării, care se face în detrimentul cetăţeanului, pentru că nu este informat şi atunci îmbrăţişează o astfel de propunere, crezând că este avantajoasă. "Este un sistem vitregit, puternic vulnerabilizat, însă va avea viitor datorită preţurilor. Preţurile îi vor determina pe oameni să revină la acest sistem. Această abordare a alimentării în sistem centralizat este unica abordare pentru aglomerările urbane, pentru oraşe cum este Braşovul este cea mai eficientă", a punctat Iulian Iancu.
Acesta a adăugat că există o Directivă europeană în acest sens, care încurajează sistemul de alimentare centralizată şi cogenerare de înaltă eficienţă, şi că ar trebui luate ca reper sistemele existente în marile oraşe din Europa, dând exemplu situaţia acestui serviciu în Polonia.

Proiect PNL: Primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin

Mai mulţi parlamentari PNL au depus, la Senat, o propunere legislativă privind Statutul aleşilor locali care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Iniţiativa prevede că “este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin. Acesta se organizează şi în caz de balotaj între mai mulţi candidaţi la funcţia de primar”.  De asemenea, la al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Al doilea scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur, fiind declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Liberalii argumentează, în expunerea de motive, că este nevoie ca persoana care îndeplineşte funcţia de primar să se bucure de încrederea întregii comunităţi şi să aibă legitimitate conferită prin votul a cât mai mulţi membri ai comunităţii. „Alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, cu votul majorităţii celor care se prezintă la vot, este o soluţie legislativă total greşită. În această situaţie, persoana aleasă nu va avea legitimitate. Pot exista situaţii, mai ales în condiţiile unei participări scăzute la vot, ca primarul unei localităţi să fie ales cu un număr extrem de mic de voturi”, au mai precizat parlamentarii PNL.

Petre Roman, declarat definitiv incompatibil

Instanţa supremă a decis, ieri, definitiv, că fostul deputat Petre Roman a depus prea târziu contestaţia faţă de raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care l-a declarat incompatibil cu funcţia, anulând o hotarâre a Curţii de Apel Bucureşti care îi dădea câştig de cauză fostului premier. Roman a declarat, ulterior, că decizia instanţei este „o eroare”, motiv pentru care intenţionează să „revizuiască” această chestiune printr-o nouă acţiune în justiţie. „Pentru mine este clar că e vorba de o eroare şi, aşa cum a rezultat din întregul ansamblu al măsurilor care s-au luat şi al dovezilor pe care eu le-am furnizat, în consecinţă, revizuiesc această eroare tot în justiţie. Eroarea aceasta pe care o constat acum, care nu schimbă tot aspectul de justiţie de până acum, înseamnă că am fost tot timpul în situaţia de a dezbate, de a mă apăra în justiţie şi merg mai departe pentru revizuirea acestei erori. Cer revizuirea acestei erori tot în justiţie pe o altă cale”, a precizat Petre Roman. Chestionat care ar fi această cale, fostul deputat a spus: „Calea o stabilesc avocaţii, nu sunt eu cel în măsură. Dar ea există, asta este important”.
Petre Român a fost găsit incompatibil de către ANI în 2014. Agenţia anunţa că Petre Roman este în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât în mandatul de deputat a avut şi calitatea de persoană fizică autorizată la “Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată”.

Grindeanu: Ne dorim să fim parte a proceselor de privatizare din Moldova

Primul-ministru Sorin Grindeanu a declarat, ieri, în conferinţa de presă susţinută alături de prmeierul Pavel Filip după încheierea şedinţei comune de guvern româno-moldoveană, că România îşi doreşte să participe la procesele de privatizare din Moldova. ”Avem în vedere să creştem prezenţa României în Republica Moldova, ne dorim consolidarea prezenţei instituţionale româneşti, să fim parte a eventualelor procese de privatizare care vor avea loc în perioada următoare, sigur respectând toate procedurile transparente pe care dumneavoastră le veţi avea”, a declarat Sorin Grindeanu.  La rândul său, premierul Moldovei a spus că investiţiile româneşti sunt binevenite în Republica Moldova. ”Cu privire la investiţiile României în Republica Moldova, vom fi foarte bucuroşi să vă prezentăm tot programul de privatizare din Republica Moldova şi aceste investiţii sunt binevenite”, a spus Pavel Filip. 

Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: Romania nu e pregătită să facă transplant pulmonar

Spitalul "Sfânta Maria" nu este pregătit să facă transplant pulmonar, a declarat ieri preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu. "România nu este pregătită pentru transplant pulmonar. De asemenea, Spitalul "Sf. Maria" nu este pregătit să facă acest lucru, pentru că nu are echipe care să aibă o activitate la modul integrat, pentru că trebuie să integrăm prelevarea, trebuie să avem specialist cu experienţă care să facă prelevarea, trebuie să avem pregătirea pacientului pentru transplant, trebuie să avem transplantul propriu-zis. De asemenea, în post-transplant avem nevoie de o îngrijire deosebită", a explicat Barbu, într-o dezbatere pe teme medicale. El a afirmat că nu există niciun specialist care să facă prelevarea de plămân. "Să ne spună Copcă (Narcis Copcă, managerul Spitalului "Sf. Maria" — n.r.) sau Agenţia Naţională de Transplant dacă avem un singur specialist în România (...) care să preleveze plămân, dacă există un protocol continuu, deci asumat, de prelevare şi transplant. Ştiu, din discuţiile cu specialiştii, că nu avem aşa ceva. Nu există niciun specialist care să facă prelevare, niciun specialist care să facă transplant, niciun specialist care să acorde asistenţă medicală post-transplant", a susţinut Vasile Barbu.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat ieri, la Tulcea, că Spitalul “Sfânta Maria” din Bucureşti îndeplineşte toate condiţiile logistice pentru efectuarea operaţiilor de transplant pulmonar. "Concluzia, comunicată în scris de preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, dl. prof. Deac, este că la Spitalul Sf. Maria există toate condiţiile logistice pentru a se desfăşura transplant. În acelaşi timp, am luat legătura cu dl. prof. Klepetko (de la centrul medical din Viena — n.r.) pentru continuarea programului de transplant pulmonar la Viena", a spus Bodog.

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.