Național

În peste 500 de comune din România se trăieşte în sărăcie lucie

Ziarul de Vrancea
20 mar 2017 910 vizualizări
Un număr de 535 de comune din România au grade de sărăcie peste medie şi severe, numărul persoanelor marginalizate fiind de 427.046, se arată într-un comunicat de presă al Institutului pentru Politici Sociale şi Administrative şi al Asociaţiei Asistenţilor Sociali din România.

“Numărul asistenţilor sociali din serviciile publice de asistenţă socială este însă foarte mic în raport cu necesitatea intervenţiei. Ca exemplu, comunităţile rurale marginalizate din România sunt distribuite în 992 de comune (35% din totalul comunelor din ţară). 535 din aceste comune au grade de sărăcie peste medie şi severe. Numărul persoanelor care trăiesc în zonele marginalizate ale celor 535 de comune este de 427.046. Potrivit prevederilor legale de angajare a unui asistent social la 300 de persoane care au nevoie de suport, în aceste comunităţi ar trebui să fie un număr minim de 1.423 de asistenţi sociali”, se arată în document. Potrivit acestuia, în realitate sunt 292 de asistenţi sociali angajaţi, iar acest număr reprezintă 20% din personalul necesar. Potrivit datelor Eurostat, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata sărăciei. “În 2014 aveam 40,2% din populaţia României care trăia în sărăcie. De asemenea, o treime din populaţie este afectată de privare materială severă, în sensul că nu-şi poate permite să achiziţioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Institutul Naţional de Statistică publica în 2015 faptul că o treime dintre gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat. Situaţia copiilor este şi mai dramatică. Datele Eurostat arată că aproape o treime (32%) din copiii României trăiesc în condiţii de lipsuri materiale grave şi unul din doi copii era expus riscului de sărăcie sau de excluziune socială”, menţionează sursa citată.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.