Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Oradea: Împuşcături în plină stradă şi o răpire, urmată de crimă

Ziarul de Vrancea
15 mar 2017 591 vizualizări
Femeia care a fost răpită, ieri dimineaţă, de bărbatul care întâi l-a împuşcat pe cel care o însoţea, a fost găsită moartă, într-o maşină abandonată în apropiere de Oradea

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru News.ro, că femeia în vârstă de 24 de ani a fost împuşcată în cap şi lăsată în autoturismul care se presupune că este cel în care agresorul a urcat-o cu forţa. Autoturismul a fost găsit abandonat în zona localităţii Sîntion, în apropiere de Oradea.
Aceleaşi surse au spus că, potrivit martorilor, agresorul ar fi aşteptat-o pe femeie cu un buchet de flori în faţa blocului în care aceasta locuia, iar în momentul în care a văzut-o cu un alt bărbat a scos un pistol şi a tras mai multe focuri de armă. Însoţitorul femeii a fost rănit, dar nu foarte grav.

CE: România nu trebuie să se teamă că va fi exclusă din proiectele UE printr-o Europă cu mai multe viteze

Comisia Europeană consideră că România, la fel ca şi alte ţări membre UE, nu trebuie să se teamă de perspectiva unei Uniuni cu mai multe viteze, pentru că acest lucru nu va însemna excludere de la proiectele comune, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Executivului european, Margaritis Schinas, pentru presa din România. El critică şi declaraţiile celor care vorbesc despre pericolul ruperii UE, afirmând că trebuie "să luăm distanţă faţă de profeţii" care vorbesc despre sfârşitul Uniunii.
Purtătorul de cuvânt a afirmat că ideile lansate de către preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, privind viitorul UE au fost greşit înţelese în state membre precum România. "Contrar criticilor din anumite ţări, inclusiv România, nu ne aflăm pe un drum cu o singură direcţie, către Europa cu mai multe viteze. Vreau să fiu foarte clar: nu există o singură opţiune pentru viitor. Este o gamă largă de opţiuni, sunt multe modele diferite pe care vrem să le discutăm deschis", a afirmat Schinas, pentru presa din România. El a criticat afirmaţii precum cele că o Europă cu mai multe viteze ar însemna o nouă Cortină de Fier sau o "reinventare a zidurilor" în UE. "Unul dintre lucrurile frumoase la o Europă unită este exact faptul că am renunţat la clivaje, la ziduri. Carta Albă (a lui Juncker - n.r.) nu este despre diviziune, ci despre o dezbatere comună”, a spus el.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei a afirmat că românii nu au de ce să se teamă şi nu trebuie să privească ideea Europei cu mai multe viteze ca fiind singura soluţie sau nici măcar una negativă pentru ţara noastră. "Poporul român şi autorităţile din România să nu se teamă că acesta este un drum care duce spre excluziune, ci spre o ajustare a cursului", a afirmat el.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, că le-a explicat liderilor celor 27 de state membre că ideea unei Uniuni cu mai multe viteze nu ar fi benefică şi ar putea, "in extremis", să ducă la o scindare a UE.

Siegfried Mureşan: România să pună condiţia intrării în Schengen pentru a accepta Europa cu două viteze

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a declarat, la Strasbourg, că ideea Europei cu mai multe viteze nu este una greşită cu totul, iar România ar trebui să negocieze propunerile preşedintelui CE, Jean Claude Juncker, sugerând ca ţara noastră să solicite acceptarea în spaţiul Schengen ca o condiţie de a accepta acest scenariu privind viitorul UE. "Suntem la începutul unui proces de reflecţie şi al unei consultări publice. Preşedintele Comisiei Europene spune că UE, în forma actuală, nu corespunde pe deplin aşteptărilor cetăţenilor. UE trebuie îmbunătăţită, reformată. Este un proces firesc. Scenariul ideal este ca toate cele 27 de state membre împreună să facă toţi aceşti paşi de integrare. Dar vedem că apetitul de integritate este diferit de la stat la stat", a afirmat Siegfried Mureşan. El a explicat că României îi este "teamă că va rămâne pe afară" din acest nou proiect şi de aceea se împotriveşte ideii unei Europe cu mai multe viteze, însă reprezentanţii ţării noastre ar trebui să negocieze cu UE aceste lucruri.
"Primul lucru pe care l-aş spune dacă aş fi reprezentant al Guvernului sau al Preşedinţiei în negocieri este: prioritatea numărul unu, fiecare stat membru să poată participa la toţi viitorii paşi de integrare europeană. Să nu existe criterii, condiţii, cantitativ definite care să ne excludă. Dacă aş fi preşedinte, ministru, aş spune în toate negocierile: acceptaţi-mă în zona Schengen, fiindcă îndeplinesc condiţiile şi atunci românilor le va fi mai puţină teamă de Europa cu două viteze", a afirmat europarlamentarul.
Mureşan a mai spus că cea mai mare greşeală pe care o poate face România este nu fie parte la discuţii. ”Trebuie să fim parte a discuţiilor, să ne punem condiţiile”, a subliniat europarlamentarul.

Bilanţul MAI: Fenomenul infracţional, în scădere pentru al cincilea an consecutiv

Fenomenul infracţional în 2016 a fost în scădere, pentru al cincilea an consecutiv, a declarat ieri ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la bilanţul MAI pe anul trecut. Potrivit ministrului, în 2016 s-a înregistrat cel mai mic procent al criminalităţii, în scădere cu 7% faţă de anul precedent, iar criminalitatea stradală s-a diminuat cu peste 9%. De asemenea, 2016 este al patrulea an consecutiv în care numărul deceselor în urma accidentelor de circulaţie s-a menţinut sub 2.000, a arătat Carmen Dan.
Ea a menţionat şi o scădere raportată la anii anteriori a cazurilor de violenţă în familie, în timp ce în mediul rural au scăzut cu 14% infracţiunile de furt şi cu 8% cele de tâlhărie. În ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în 2016 au avut loc cu 26% mai multe acţiuni operative decât în 2015 şi s-a reuşit destructurarea a 200 de grupări infracţionale organizate. Totodată, a crescut gradul de recuperare a prejudiciilor, iar măsurile asigurătorii s-au ridicat la suma de aproape patru miliarde de lei.

Corina Creţu: Mai sunt 250 de milioane de euro pentru sistemul sanitar, dar nu sunt proiecte pe fonduri europene

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, ieri, după o întâlnire cu membrii comisiilor parlamentare de afaceri europene că sistemul sanitar din România ar putea beneficia de 250 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru modernizarea unităţilor sanitare, însă până acum nu au fost elaborate proiectele de absorbţie. ”Mai avem bani la dispoziţie pentru 280 de modernizări de spitale şi unităţi sanitare pentru care nu avem proiecte până la această oră. Suma totală este de aproape 400.000.000 euro pentru sistemul sanitar, dintre care doar 150.000.000 euro sunt pentru cele trei spitale regionale. Pentru restul nu avem proiecte şi acest lucru trebuie să-l discutăm cu Ministerul Sănătăţii”, a declarat Corina Creţu. Ea a cerut unităţilor sanitare din România care au nevoie de modernizări să depună proiecte de accesare a fondurilor europene. Creţu a mai spus că încă nu a fost trimisă Comisiei Europene harta nevoilor în domeniul infrastructurii sanitare, o situaţie similară existând şi în ceea ce priveşte harta nevoilor privind deşeurile.
În ce priveşte construirea celor trei spitale regionale, Corina Creţu s-a declarat încrezătoare că lucrările vor începe în 2018. ”Am înţeles că s-a încheiat contractul pentru cele trei studii de fezabilitate pentru spitalele regionale din Cluj, Craiova şi Iaşi cu Banca Europeană de Investiţii. Studiile vor dura 6-8 luni după care vor trebuie lansate procedurile de licitare. Din câte m-au informat cei din serviciile mele, mi-au spus că sunt optimistă dacă vor începe lucrările în 2018, dar sunt proiecte de infrastructură care necesită timp”, a spus Creţu.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.