Național

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Sondaj: Juppé s-ar clasa pe primul loc în intenţiile de vot din turul întâi

Ziarul de Vrancea
3 mar 2017 439 vizualizări
Alain Juppé s-ar clasa uşor pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale, în faţa lui Emmanuel Macron şi a lui Marine Le Pen, dacă l-ar înlocui pe François Fillon şi ar fi candidatul dreptei, potrivit unui sondaj Odoxa-Dentsu Consulting publicat vineri, care-i plasează pe cei trei candidaţi la distanţe mici.

Potrivit acestui sondaj, realizat pentru France 2, dacă François Fillon ar fi înlocuit de primarul din Bordeaux, acesta ar fi creditat cu 26,5% din intenţiile de vot în primul tur, în faţa liderului En marche! (25%) şi candidatei Frontului Naţional (24%). Însă distanţa dintre cei trei candidaţi este în marja de eroare a sondajului, de trei puncte procentuale, avertizează institutul. În cazul în care rămâne în cursă, Fillon ar fi eliminat în primul tur, cu 19%, în urma lui Emmanuel Macron, care s-ar clasa primul cu 27% şi Marine Le Pen (25,5%).
Sondajul a fost realizat pe 1 şi 2 martie, pe Internet, asupra unui eşantion reprezentativ de 943 de persoane înscrise pe liste electorale, după metoda cotelor. Intenţiile de vot nu constituie o previziune a rezultatului scrutinului. Ele oferă un indiciu despre starea raportului de forţă şi dinamica din ziua realizării sondajului.

Oamenii de ştiinţă au creat primul ''embrion'' de şoarece folosind celule stem

O structură asemănătoare unui embrion de şoarece a fost creată în premieră, cu ajutorul unui suport 3D şi a două tipuri de celule stem, potrivit unui studiu publicat joi în jurnalul ''Science'' de o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie. Cercetarea contribuie la aprofundarea înţelegerii primelor etape ale dezvoltării mamiferelor şi i-ar putea ajuta pe specialişti să depăşească importanta barieră reprezentantă de deficitul de embrioni în studiul pe embrioni umani. Echipa de cercetători de la Universitatea Cambridge menţionează în studiu că deşi embrionul artificial este foarte asemănător cu unul normal, este puţin probabil ca acesta să se dezvolte ulterior într-un fetus de şoarece. Însă pentru scopuri ştiinţifice, oamenii de ştiinţă au reuşit că demonstreze modul în care embrionul artificial a urmat acelaşi tipar de dezvoltare ca unul normal — celulele stem organizându-se singure într-o manieră similară.
În prezent, embrionii umani folosiţi în cadrul cercetărilor sunt realizaţi din ovule aflate în surplus, donate prin intermediul clinicilor de fertilitate, însă Zernicka-Goetz susţine că în viitor ar fi posibil să fie utilizate celule stem şi tehnica suport pentru a concepe embrioni umani artificiali folosiţi în beneficiul ştiinţei. Încercări precedente de a dezvolta structuri asemănătoare embrionilor nu s-au bucurat de prea mult succes.

Şocurile electrice ar putea ajuta la ameliorarea migrenei

Suferinzii de migrenă vor putea într-o zi să facă această experienţă mai puţin dureroasă prin utilizarea unui dispozitiv controlat de smartphone pentru a elibera şocuri electrice uşoare pe braţ, sugerează un studiu publicat în revista Neurology. Gadget-ul experimental, numit Nerivio Migra, este un plasture cu o baterie, electrozi şi un cip de computer care poate comunica fără fir cu dispozitive mobile. Este proiectat să stimuleze nervii de sub pielea braţului şi să blocheze ajungerea semnalelor de durere la creier, relatează agenţia Reuters. "Toate tratamentele de stimulare acordate până în prezent au fost în cap", a spus autorul studiului, dr. David Yarnitsky, membru al consiliului consultativ al companiei care dezvoltă aparatul, Theranica. "Am lucrat la stimulare într-un loc mai îndepărtat, ceea ce face tratamentul mai convenabil şi mai discret, astfel încât oamenii să-l poată folosi chiar şi în timpul orelor de lucru, fără ca cineva să observe", a adăugat Yarnitsky.
Tehnologia care a fost testată în acest studiu, cunoscută sub numele de stimulare a nervului electric transcutanat (TENS), a fost examinată timp de zeci de ani cu alte alte aparate pentru ameliorarea durerii migrenoase, a spus dr Jean Schoenen, cercetător în neurologie la Universitatea din Liege, Belgia, care nu a fost implicat în experimentul actual. Un neajuns al studiului actual este faptul că cercetătorii nu au examinat cât de mult timp durează alinarea durerii dincolo de două ore, a remarcat Schoenen. Pe de altă parte, "o calmare rapidă şi susţinută a durerii este ceea ce pacienţii doresc", a adăugat el.

Volkswagen: 1.200 de decese premature din cauza motoarelor trucate?

Emisiile poluante suplimentare provocate de automobilele Volkswagen ale căror motoare au fost trucate şi care au fost vândute în Germania între anii 2008 şi 2015 vor determina 1.200 de decese premature în această ţară şi în ţările vecine, potrivit unui studiu publicat vineri. "Cercetătorii estimează că 1.200 de persoane din Europa vor muri prematur, putând pierde chiar până la zece ani din viaţă, din cauza emisiilor generate în exces", faţă de emisiile preconizate, notează Massachusetts Institute of Technology, care a luat parte la acest studiu. Cercetătorii au avut în vedere impactul medical legat de cele 2,6 milioane de autoturisme Volkswagen vândute în această perioadă în Germania sub diferite mărci ale grupului (VW, Audi, Skoda, Seat). Potrivit lor, "emisiile produse în exces comparativ cu testele de valori limită au avut un efect semnificativ asupra sănătăţii publice, nu doar în Germania ci şi în Europa", având în vedere că poluarea nu ţine cont de frontiere. Astfel, decesele premature vor viza probabil în proporţie de 40% Germania, dar şi ţările vecine, mai ales Polonia, Republica Cehă şi Franţa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.