Național

Mica remaniere. Cine sunt noii, pardon, vechii miniştri

Ziarul de Vrancea
22 feb 2017 597 vizualizări
Comitetul Executiv Naţional al PSD a aprobat, ieri, în unanimitate propunerile făcute de conducerea coaliţiei de guvernământ pentru patru funcţii de ministru: Tudorel Toader la Justiţie, Rovana Plumb la Fonduri Europene, Alexandru Petrescu la Mediul de Afaceri şi Mihai Tudose la Economie.

Astfel, Alexandru Petrescu a fost mutat de la Ministerul Economiei la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, pe care îl gestiona, după demisia lui Florin Jianu. Portofoliul Economiei va fi preluat de Mihai Tudose care a mai ocupat acest post în ultimul cabinet al lui Victor Ponta, în decembrie 2014-noiembrie 2015. Tudorel Toader, fost judecător al Curţii Constituţionale, va deveni ministru al Justiţiei, iar Rovana Plumb o înlocuieşte pe Mihaela Toader în funcţia de ministru delegat al Fondurilor Europene.
Rovana Plumb este propusă pentru a treia oară în Guvern, de această dată ca ministru al Fondurilor Europene, după ce a deţinut portofoliul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi pe cel al Muncii în cabinetele conduse de Victor Ponta, ea fiind de altfel o apropiată a fostului prim-ministru. Înainte de ocuparea unor funcţii ministeriale, Rovana Plumb a mai activat în Guvern din postura de secretar de stat, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în perioada 2001-2004. Ea este membru PSD din 1994 şi a ajuns în forurile de conducere ale partidului în 2005, an în care a fost aleasă atât pentru o funcţie de vicepreşedinte al partidului, cât şi preşedinta Organizaţiei de Femei a partidului, pe care a condus-o timp de zece ani.
În prezent, Rovana Plumb este deputat de Dâmboviţa, aflată la al treilea mandat de parlamentar. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Rovana Plumb deţine împreună cu soţul ei trei terenuri intravilane cu o suprafaţă de peste 4.500 metri pătraţi şi un teren forestier de 2.600 metri pătraţi. De asemenea, are două case, una în Pantelimon şi alta în Comarnic, două apartamente în Bucureşti şi o casă de vacanţă în Dâmboviţa. A declarat bijuterii în valoare de 7.000 de euro. Social-democrata are un credit de 800.000 de euro din 2007 şi 63.000 de lei din 2016. Singurele venituri declarate ale familiei sunt indemnizaţia de deputat a Rovanei Plumb, în valoare de 5.400 de lei pe lună şi pensia soţului, de 1.735 lei pe lună.

Un ministru al Justiţiei anti-OUG 13

Tudorel Toader, propus ieri pentru postul de ministru al Justiţiei, este, din 2016, rector al Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde, timp de 11 ani, a fost şi director al şcolii doctorale. El a fost, zece ani, judecător al Curţii Constituţionale şi s-a numărat printre cei trei judecători ai CCR care au făcut opinie separată la decizia Curţii de invalidare a referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. În scandalul OUG 13, Toader s-a pronunţat în favoarea abrogării Ordonanţei de modificare a codurilor penale, dar împotriva dreptului preşedintelui Iohannis de a convoca un referendum pe tema justiţiei.
Toader s-a născut pe 25 martie 1960, în localitatea Vulturu (judeţul Vrancea). Între 1982 şi 1986 a făcut studii de Drept la Iaşi, la finalizarea cărora a devenit, timp de patru ani, procuror la Panciu. În 1990 a devenit asistent universitar la Universitatea din Iaşi, iar în 1991 a fost admis în baroul ieşean. În 1993 a devenit lector, în 1998 conferenţiar, iar titlul de profesor l-a obţinut în 2003. Toader a fost membru al mai multor foruri ale universităţii ieşene, iar în perioada 2004-2016 a fost decan al Facultăţii de Drept la care, de-a lungul carierei sale universitare, a predat criminologie, drept penal român şi drept penal european.
Potrivit ultimei declaraţii de avere, Tudorel Toader deţine în localitatea natală trei terenuri agricole moştenite, la care se adaugă o casă de locuit moştenită şi una cumpărată. Toader a mai cumpărat trei terenuri în alte localităţi din judeţul Vrancea.  În Iaşi, Tudorel Toader deţine o casă de 136 mp² cu terenul aferent de 1.074 mp² şi două apartamente de 75, respectiv 35 mp². Se pare că o parte dintre aceste locuinţe sunt închiriate întrucât la secţiunea ”venituri”, fostul judecător al CCR a trecut 15.300 de lei din ”cedarea folosinţei unor bunuri”. Toader are şi două credite la BRD în valoare de 70.700 de euro şi 50.000 de lei, contractate în 2008 şi scadente în 2023. În 2015, salariile obţinute de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi au însumat 266.500 de lei, iar cele de la Curtea Constituţională 207.600 lei.

Economia, condusă de un plagiator?

Mihai Tudose (49 de ani), propus să preia postul de ministru al Economiei în locul lui Alexandru Petrescu, este la al cincilea mandat de deputat, este vicepreşedinte PSD şi a mai deţinut portofoliul de la Economie în perioada decembrie 2014 - noiembrie 2015, în ultimul guvern Ponta. În perioada în care a fost ministru, Tudose a fost acuzat de plagiat în teza sa de doctorat susţinută la Academia Natională de Informaţii “Mihai Viteazul”, sub îndrumarea fostului ministru Gabriel Oprea. De altfel, Mihai Tudose a şi cerut, în urma acestui scandal, retragerea titlului de doctor.
Conform celei mai recente declaraţii de avere, Mihai Tudose deţine împreună cu soţia sa un apartament de 97 de metri pătraţi în Brăila, cumpărat în 1996. Deputatul are şi două autoturisme Mercedes, din 2011, respectiv 2015. El are o colecţie filatelică pe care a dobândit-o în perioada 1980-1987, cu o valoare estimată la 30.000 euro. În luna septembrie 2016, Mihai Tudose a vândut un autoturism cu 90.000 lei. La capitolul venituri, vicepreşedintele PSD a trecut indemnizaţia de 8.015 lei de la Parlamentul României, 86.822 salariul ca ministru al Economiei, în timp ce soţia sa a declarat 60.000 lei pentru funcţia de asistent manager la EN Electric Proiect Office SRL Bucureşti. În declaraţia sa de avere, Tudose menţionează şi contribuţia sa de 20.000 de lei la PSD, pentru campania electorală.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.