Național

Primarii de comune vor salarii mai mari să-şi plătească avocaţii

Ziarul de Vrancea
20 feb 2017 966 vizualizări
Primarii de comune le-au cerut, ieri, guvernanţilor, majorarea pensiilor, salariilor şi sporurilor n unii dintre ei s-au plans că nu-şi mai permit să plătească onorariile avocaţilor care-i apără în dosarele de corupţie

La Palatul Parlamentului a avut loc ieri cea de-a XX-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, cu caracter aniversar, fiind invitaţi şeful PSD, Liviu Dragnea, şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Sorin Grindeanu, precum şi mai mulţi miniştri ai Cabinetului său. Reuniţi la prezidiu, politicienii şi demnitarii au avut discursuri care au provocat ropote de aplauze în sală, în special când erau atinse subiecte precum incompatibilitatea aleşilor şi salariile lor. Pe rând, liderii PSD şi miniştrii au venit la tribună pentru a-şi prezenta viziunea asupra noii administraţii locale, o temă centrală fiind cea a banilor. "Vreau să exprim respectul meu pentru ceea ce faceţi, pentru faptul că rezistaţi şi ţineţi vie această flacără a speranţei în comunităţile pe care le conduceţi. Salarizarea în rândul funcţionarilor a crescut, urmează salarizarea primarului”, a spus Liviu Dragnea, ale cărui afirmaţii au fost primite cu aplauze entuziaste din sală, relatează news.ro.

Vasilescu le-a promis sporuri

Un primar chiar a strigat către Dragnea pentru a-l întreba cu cât îi va creşte salariul, însă liderul PSD fie nu l-a auzit în agitaţia provocată de declaraţiile sale, fie a preferat să nu răspundă. Mult mai la obiect a fost ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ea angajându-se nu doar să crească salariile, ci şi să ofere ceea ce primarii au cerut insistent: sporuri. "Niciodată nu puteţi să aveţi sporuri şi, deşi sunteţi direct răspunzători de fondurile europene şi de absorbţie, sunteţi singurii care nu puteţi lua sporuri pentru absorbţie. Nu puteţi să aveţi nici spor de vechime", a deplâns situaţia fostul primar al Craiovei, angajându-se ca toate aceste probleme să fie rezolvate prin noua lege a salarizării. Şi premierul Sorin Grindeanu, fost ales local, a empatizat cu primarii de comune din România, oferindu-şi propria experienţă ca şef al Consiliului Judeţean Timiş. "N-aveam cel mai mare salariu, era al cincisprezecelea, al douăzecilea. Astea nu sunt lucruri normale, la fel şi în ministere. Salarizarea trebuie să fie în raport cu responsabilitatea pe care o avem fiecare din noi", a afirmat premierul, primind la rândul său aplauze, însă mai puţin numeroase şi mai de scurtă durată decât şeful PSD.

Învăţături din China şi Republica Centrafricană

Promisiunile clare ale guvernanţilor de a se apleca şi asupra problemelor financiare cu care se confruntă i-au însufleţit pe primari - în special afirmaţiile potrivit cărora angajaţii lor nu vor mai putea să aibă salarii mai mari decât ei. Şi-au stabilit şi ei un reprezentant, care să vorbească în numele lor: primarul din Cumpăna, judeţul Constanţa, Mariana Gâju. Ea a cerut nu doar salarii mai mari, ci şi pensii, motivând că şi poliţiştii au venituri mai mari decât primarii la finalul activităţii profesionale. O problemă mai mare însă este că unii reprezentanţi ai administraţiei locale nu au nici măcar bani de avocaţi.
"Legiuitorul nu ţine cont şi astăzi avem încă primari incompatibili, nu-şi pot plăti avocaţii ca să-şi susţină nevinovăţia. Avem încă primari care au ieşit la pensii. Domnule preşedinte Liviu Dragnea, ca fiind veteran în apărarea administraţiei publice locale, un primar a ieşit la pensie la al şaselea mandat cu 1.200 de lei pensie. Un ofiţer, să spunem, al postului de Poliţie naţională cu 6.400", a spus Mariana Gâju. Primarul a mai cerut sporuri de vechime şi pentru absorbţia fondurilor europene, însă a ţinut să precizeze că ea nu vrea să se ia de la alţii pentru a primi ei, ci doar să crească pentru toată lumea.
După aceste discursuri, premierul Sorin Grindeanu şi liderul PSD Liviu Dragnea au părăsit lucrările, însă au fost prinşi pe drum de primarii care voiau să se pozeze cu ei, în timp ce de la tribună vorbeau invitaţi din China şi Republica Centrafricană (care vorbea şi limba română, însă doar câţiva primari rămăseseră la locurile lor pentru a vedea "minunea": "Am trăit-o şi pe asta", cum s-a exprimat un primar către colega lui). Dragnea şi Grindeanu, înconjuraţi de susţinători, nu au stat însă împreună, ci s-au oprit în colţuri diferite ale sălii, întâlnindu-se totuşi la mijloc, la un moment dat, chiar când şeful Guvernului se pregătea să dea declaraţii presei.

Tăriceanu şi Dragnea, mesaj pro-corupţie

Liviu Dragnea le-a mai promis ieri primarilor că distincţia dintre legalitate şi oportunitate va fi definită, ”indiferent de presiuni”, în Parlament, în condiţiile în care administraţia publică trebuie să iasă „din această stare de paralizie, cu funcţionari cărora le este frică să semneze”. Liderul PSD a susţinut că „prea multe instituţii îşi dau cu părerea despre oportunitate”.
De partea cealaltă, Călin Popescu Tăriceanu le-a spus primarilor că toată lumea în România face ”gargară cu corupţia”, se face ”o vânătoare de vrăjitoare”, dar nimeni nu vorbeşte despre cauzele acestui fenomen, foarte mulţi primari fiind nevoiţi să treacă prin anchete ”extrem de neplăcute pentru ei”.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vrinceanu, acum 2614 zile, 1 ora, 6 minute, 51 secunde
Sa existe un salariu de baza iar in functie de investitiile realizate si alte criterii cuantificabile sa li se acorde sporuri,diferentiat pentru ca sunt destui primari care nu fac nimic pentru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.