Home | National | Unitate navală specială a NATO în Marea Neagră

Unitate navală specială a NATO în Marea Neagră

Publicat de 173 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Unitate navală specială a NATO în Marea Neagră

Miniştrii Apărării din statele membre NATO au decis ieri, în a doua zi a reuniunii lor, să sporească prezenţa navală în Marea Neagră, prin crearea unei unităţi speciale, pentru intensificarea antrenamentelor şi exerciţiilor, a anunţat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Unitatea va funcţiona sub comandament britanic. Secretarul General al NATO a precizat că sporirea prezenţei navale reprezintă o măsură complementară, care vizează întărirea poziţiei regionale în aer şi pe teren - pe baza trupelor multinaţionale desfăşurate în România. Pe lângă crearea unei unităţi speciale pentru intensificarea antrenamentelor şi exerciţiilor, NATO a decis inclusiv să pună bazele unei funcţii de cooperare maritimă pentru forţele navale care operează alături de forţele aliate în regiunea Mării Negre. Stoltenberg a precizat că aceste măsuri vor arăta lumii că aliaţii rămân împreună, uniţi şi puternici.
România a cerut această consolidare a prezenţei în Marea Neagră la ultimul summit NATO, de la Varşovia. NATO a analizat măsura în replică la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, însă Bulgaria şi Turcia s-au opus iniţial. Relevanţa pentru NATO a regiunii Mării Negre este bazată pe considerente multiple. Regiunea Mării Negre include, pe lângă state membre NATO, nu doar state partenere ale alianţei, ci şi state care doresc să devină membri ai NATO, potrivit MAE de la Bucureşti.


Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 06.06
Soarele apune: 18.28

Calendar ortodox:  (†) Buna Vestire (Blagoveştenia)

Calendar catolic: † BUNA-VESTIRE; Sf. Dismas

Maxima zilei: „O ţară de oi merită un guvern de lupi.” — Edward R. Murrow

Curs valutar:
1 E a 4.5552
1$a 4.2149

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail