Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Fostul primar din Năvodari a cerut suspendarea şi anularea OUG 14

Ziarul de Vrancea
16 feb 2017 556 vizualizări
Fostul primar al oraşului Năvodari Nicolae Matei, judecat pentru abuz în serviciu şi condamnat pentru dare de mită, a depus două cereri la Curtea de Apel Constanţa, ambele legate de OUG 14, una pentru suspendarea actului administrativ, iar cealaltă de anulare, instanţa urmând să stabilească termen de judecată.

Nicolae Matei a fost condamnat, în februarie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru dare de mită, fiind încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. În iunie 2016 fostul primar a fost eliberat.
Nicolae Matei mai este judecat, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu în formă continuată, tentativă la abuz în serviciu, dare de mită şi constituire de grup infracţional organizat. Început la Curtea de Apel Constanţa, procesul a fost strămutat apoi la Curtea de Apel Bucureşti, iar următorul termen în acest dosar este pe 7 martie. Nicolae Matei a fost primar al oraşului Năvodari din anul 2008 din partea PSD.

Fostul şef ANI, anchetat într-un nou dosar privind retrocedări ilegale

Horia Georgescu şi alţi şase membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din ANRP sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în cazul unor despăgubiri pentru trei terenuri din Bistriţa care au fost supraevaluate. Potrivit procurorilor DNA, în zilele de 3 şi 29 septembrie 2009, Gianina Ancuţa Opre, în calitate de preşedinte al CCSD din ANRP, împreună cu ceilalţi suspecţi, membri ai aceleiaşi comisii, încălcând prevederile legale, au aprobat, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafeţe de teren, toate din municipiul Bistriţa, au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei şi 21.356.700 lei, în total 98.234.800 de lei, sume ce au fost acordate drept despăgubire lui Mihai Rotaru, Diana Le Bomin şi unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase. Terenurile respective au fost supraevaluate cu un total de 78.411.820 lei, ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, susţin procurorii DNA. Cei trei evaluatori ar fi întocmit rapoartele încălcând prevederile legale, nu au comparat cu terenuri similare, ci au luat în calcul unele preţuri puse la dispoziţie chiar de beneficiarii despăgubirilor şi nici nu au verificat informaţiile privind tranzacţii cu proprietăţi imobiliare.
Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu este judecat din 2015 într-un dosar care vizează despăgubiri acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate. În acelaşi dosar sunt judecate alte şapte persoane care au făceau parte din CCSD, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu.

Un bărbat şi-a stropit soţia cu benzină şi i-a dat foc, în prezenţa copiilor

Un bărbat de 36 de ani este căutat de poliţişti după ce şi-a stropit soţia cu benzină şi i-a dat foc într-o patiserie din oraşul Buhuşi, judeţul Bacău, în prezenţa celor doi copii ai săi, de trei şi zece ani. Potrivit procurorilor, tânăra de 30 de ani a fost incendiată de către soţ într-o patiserie, unde femeia se afla la cumpărături împreună cu cei doi copii ai săi. Supărat că fusese părăsit recent de către femeie, bărbatul a intrat în magazin şi, după ce a lovit-o de două ori cu pumnii peste cap, a stropit-o cu benzină dintr-o sticlă pe care o avea în buzunar şi i-a dat foc. După faptă, bărbatul a luat copilul cel mic şi a fugit. Cuprinsă de flăcări, femeia a ieşit afară, şi-a dat haina jos şi a reuşit să stingă focul. Victima a fugit apoi la spital. Ea are arsuri de gradele II şi III la nivelul feţei, capului şi gâtului. ”Bărbatul este căutat în prezent de către poliţişti, fiind dat şi în consemn la frontieră. Copilul pe care îl luase cu el a fost găsit la unul dintre bunici, unde a fost lăsat de către bărbat”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Cristinel Ciocântă. Procurorii băcăuani au întocmit dosar penal pe numele tânărului de 36 de ani pentru tentativă de omor.

Acvila Arlie a plecat din Africa spre România

Arlie, acvila ţipătoare mică monitorizată satelitar de ornitologii români, a plecat din Africa spre România şi are de străbătut 17 ţări. Arlie a început migraţia de primăvară pe 11 februarie 2017, între orele 8 şi 10 dimineaţa. Spre deosebire de ultimii doi ani, Arlie a plecat spre România cu o întârziere de trei zile. În anii trecuţi, Arlie plecase din cartierul de iernare pe 8 februarie, transmite Societatea Ornitologică Română. Pentru al patrulea an consecutiv, acvila şi-a petrecut iarna în Namibia. În primele trei zile ale călătoriei sale spre ţara noastră, Arlie a parcurs în zbor circa 500 de kilometri în direcţia nord-est. Acvila are de străbătut continentul african de la vest la est, apoi de la sud la nord. Călătoria ei până la cuib va însemna un traseu de 12.500 de kilometri, 3 continente şi 17 ţări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia şi Bulgaria.
Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialişti de la Societatea Ornitologică Română, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu şi Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame şi eliberată, acţiune desfăşurată în cadrul proiectului "Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”.
Arlie este o femelă adultă de acvilă ţipătoare mică şi a cuibărit din 2013 până în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea şi-a schimbat cuibul. Drumul acvilei din Africa până în România poate fi urmărit online, pe pomarina.ro.

DIICOT: Peste cinci tone de droguri, confiscate anul trecut

Numărul cazurilor care au vizat traficul de droguri a crescut, în 2016, cu 38% faţă de anul precedent, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) având de soluţionat peste 12.000 de dosare. Peste 5.000 de kilograme de droguri au fost confiscate anul trecut, de aproape patru ori mai mult decât în 2015.
Numărul de dosare privind traficul de droguri a crescut, în 2016, cu 38,30% faţă de 2015. Astfel, procurorii DIICOT au avut de finalizat anul trecut 12.147 de cauze, dintre acestea 7.813 fiind nou înregistrate. Procurorii au trimis în judecată anul trecut 1.750 de inculpaţi, mai mulţi faţă de 2015, când 1.334 de persoane au ajuns în faţa instanţei.
În bilanţul DIICOT se mai arată că în 2016 s-a înregistrat o creştere semnificativă în ceea ce priveşte infracţiunile de spălare de bani. În ceea ce priveşte terorismul şi infracţiunile contra securităţii statului, procurorii DIICOT au avut de soluţionat 141 de dosare, 93 fiind înregistrate în cursul anului.

Profesoara de la Seminarul Teologic care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un elev, arestată

Profesoara în vârstă de 40 de ani de la Seminarul Teologic din Piatra Neamţ, reţinută după ce ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un elev de la o clasă la care femeia preda limba română şi care la sfârşitul anului trecut s-a sinucis, a fost arestată preventiv pentru act sexual cu un minor.
Potrivit anchetatorilor, profesoara este acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de clasa XI-a, timp de aproape jumătate de ani. În luna noiembrie a anului trecut, adolescentul s-a sinucis, iar poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, Elena Bulgărea, declara că cercetările în cazul profesoarei au fost declanşate în urma anchetei făcute după sinuciderea elevului. Conform presei locale, profesoara este căsătorită cu un preot şi are trei copii, fiind însărcinată.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.