Național

MOZAIC STIRI NATONALE: Referendumul pe justiţie. Toate mainile sus

Ziarul de Vrancea
13 feb 2017 1171 vizualizări
Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, ieri, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul declanşat de către preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei

Avizul a fost oferit după aproximativ 40 de minute de dezbateri, în timpul cărora PNL şi PMP au susţinut fără rezerve referendumul, USR a dorit eliminarea unora dintre sugestiile prevăzute de PSD în raportul Comisiilor juridice, iar social-democraţii s-au declarat în favoarea referendumului, dar au criticat motivaţiile preşedintelui Iohannis de a convoca acest plebiscit.
Şedinţa a fost condusă de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, alături de care s-a aflat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
După acest vot, preşedintele Klaus Iohannis va putea declanşa procedurile privind referendumul şi va trebui să stabilească şi întrebarea care va apărea pe buletinele de vot. Avizul a fost dat cu o zi inaintea expirării termenului de 20 de zile în care Parlamentul se putea pronunţa înainte ca acceptul să fie considerat tacit.

Primul referendum cu prag de 30% din numărul alegătorilor

Referendumul pe tema justiţiei se va desfăşura pe baza Legii referendumului amendată în 2013, astfel încât validarea plebiscitului este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale şi de un număr de voturi valabil exprimate reprezentând 25% din numărul alegătorilor. Noua formă a legii a fost adoptată după invalidarea referendumului din 2012 privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Pentru a fi validat acel plebiscit era nevoie de participarea a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Meleşcanu, ambasadorului rus: Trebuie evitată ”retorica inadecvată”

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, i-a spus, ieri, ambasadorului rus, Valery Kuzmin, că trebuie evitată ”retorica inadecvată” în declaraţiile publice, iar eforturile trebuie focalizate către dialogul direct. Meleşcanu a accentuat că angajamentele şi poziţiile României în plan extern, în special cele legate de apartenenţa ţării noastre la comunitatea de valori europene şi euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societăţii româneşti.
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a acordat, recent, un interviu cotidianului „Adevărul“, în care a catalogat drept „problemă minoră“ încercarea Guvernului Grindeanu de a modifica Codurile penale. „Sper că societatea românească va fi suficient de matură să iasă din impasul creat de această problemă minoră de a declara sau nu o amnistie. În ţara noastră au fost două momente când preşedintele Putin a dezincriminat câteva fapte penale cu caracter minor. Au fost mai mult infracţiuni cu caracter economic. Sper că aceste discuţii publice să nu împiedice Guvernul să continue relaţiile şi proiectele economice“, a afirmat Valeri Kuzmin. Ambasadorul a mai afirmat că Guvernul Cioloş „nu făcea nimic” deoarece avea un mandat limitat.

Vremea se mai încălzeşte în următoarele două săptămâni

Temperatura aerului va fi în creştere în următoarele două săptămâni, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 13 - 26 februarie 2017, publicată ieri.
În Moldova, în prima jumătate a primei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece, cu medii ale maximelor termice cuprinse între —4 şi zero grade şi ale temperaturilor nocturne situate între —12 şi —4 grade. După data de 16 februarie, când valorile termice se vor apropia de cele climatologic specifice perioadei, respectiv maxime în jurul unei medii de zero grade şi minime medii între —9 şi —8 grade, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, astfel încât temperaturile maxime vor creşte de la 3 grade în data de 17 februarie până la o medie în jurul a 8 grade, în intervalul 24 — 26 februarie. Mediile temperaturilor minime vor evolua similar în cea de-a doua săptămână, fiind în creştere treptată, de la —4 grade până la —1 grad. În primele zile ale intervalului, trecător vor fi posibile fulguieli, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor în general slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi relativ ridicată în toate zilele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
mihai, acum 2621 zile, 2 ore, 53 minute, 52 secunde
Klaus cu 6 case din meditatii ar trebui s-o lase mai moale cu justitia. Si eu am facut meditatii toata viata la fizica si tot sarantoc am ramas !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.