Național

Tăriceanu, umilit de Dragnea

Ziarul de Vrancea
13 feb 2017 1552 vizualizări
Preşedintele Senatului a încercat, fără să se consulte cu nimeni, să impună aleşilor o declaraţie de “independenţă” a Parlamentului, cu accente critice la adresa magistraţilor şi preşedintelui Iohannis n Liviu Dragnea “i-a tras peste degete”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus conducerii Parlamentului ca plenul reunit să adopte o declaraţie în care sunt criticate CSM, Ministerul Public şi preşedintele României, după decizia CCR privind OUG 13, şi prin care Parlamentul îşi "reafirmă supremaţia politică". Informaţiile privind această propunere nu au fost prezentate oficial la finalul reuniunii Birourilor Permanente reunite, ci au fost făcute publice de către secretarul Camerei Deputaţilor Cristian Ghinea (USR), pe pagina sa de Facebook. "Cu 1 minut înainte de şedinţa Birourilor Permanente Reunite primim în faţă această hârtie. Dl. Tăriceanu susţine ca Parlamentul să o voteze azi. PNL cere amânare. Eu cer la fel şi spun că e hazliu că Parlamentul se plânge că e subminat de Preşedinte şi de CSM când povestea a plecat de la OUG adoptată de guvern. Deci dacă ne subminează cineva Guvernul e acela. Tăriceanu se enervează. Dragnea vrea amânare. Tăriceanu se enervează iar. Probleme în căsnicie sau mimare?", scrie Ghinea pe Facebook. Potrivit lui Ghinea, Liviu Dragnea a supus la vot ordinea de zi a plenului reunit de ieri în forma iniţială şi i-a "promis" lui Tăriceanu că declaraţia sa va fi discutată la viitoarea reuniune.

"Acţiuni concertate de subminare" a Parlamentului

Declaraţia, publicată de Ghinea, este o critică a instituţiilor care au sesizat la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă 13, privind Codurile penale. "Parlamentul României salută clarificările pe care CCR le-a adus în decizia sa din 8 februarie 2017. Declarând ca neîntemeiate sesizările CSM şi preşedintelui României, Curtea explică, pe de o parte, cum Parlamentul poate delega Guvernului printr-o lege specială de abilitare competenţa de a emite ordonanţe, iar pe de altă parte că executivul «nu are obligaţia constituţională sau legală de a solicita avizul CSM în materia în care a legiferat, iar CSM nu are abilitarea legală de a emite un astfel de aviz»", se arată în declaraţia propusă de Tăriceanu.
Documentul subliniază că, "în condiţii normale", astfel de lămuriri nu ar fi fost necesare, însă în actualele condiţii ar pune capăt "acţiunilor concertate de subminare" a Parlamentului. "Parlamentul nu va mai accepta pe viitor să fie redus la condiţia de spectator al unor decizii politice care se iau după criterii netransparente de către persoane care nu şi-au câştigat prin vot dreptul de a decide şi de către agenţii ale statului conduse la rândul lor de persoane numite pentru îndeplinirea unor atribuţii fără caracter politic, de ordin judiciar sau ţinând de sfera siguranţei naţionale", se mai arată în document.
Tăriceanu propunea în text şi reafirmarea Parlamentului ca instituţie "supremă".
Călin Popescu Tăriceanu se lansează şi într-o critică la adresa preşedintelui, care, prin modul direct de alegere, "a indus impresia greşită că cel ales este primul reprezentant al naţiunii, că ar fi un preşedinte absolut al românilor, mai legitim şi mai reprezentativ decât Parlamentul”.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 2621 zile, 15 ore, 8 minute, 50 secunde
Tataie esti expirat si enervant. Lasa-ne cu ineptiile tale si cu partidul tau de zero barat. Si ia cu matale si resturile.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.