Național

Guvernul bate împiedicat în retragere

Ziarul de Vrancea
6 feb 2017 768 vizualizări
După ce a abrogat ordonanţa 13, executivul a renunţat pentru moment şi la depunerea unui proiect de lege privind modificarea codurilor penale n decizia a fost luată la cateva ore după ce un astfel de proiect tocmai fusese redactat

Ministerul Justiţiei a anunţat că renunţă la proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale trimis cu cateva ore mai înainte Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare. Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au precizat că urmează să fie elaborat un alt proiect de lege, mai complex.
Anterior, CSM a anunţat că a primit de la Ministerul Justiţiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale şi că urmează să stabilească data la care va fi luat în discuţie pentru avizare.
Ministerul Justiţiei a trimis tot ieri la CSM, pentru avizare, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017.  În solicitarea trimisă CSM, semnată de Florin Iordache, numărul legii privind Codul penal este scris greşit, repectiv „Legea 268/2009”.
Florin Iordache spunea, ieri dimineaţă, că MJ eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere  şi va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere. La câteva ore după declaraţia lui Iordache, Ministerul Justiţiei a transmis că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege în acest sens. “În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare", a arătat Ministerul Justiţiei ieri după-amiază.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri, referitor la modificarea Codurilor penale, că, înainte de a se iniţia proiecte în Parlament, ar trebui să înceapă o dezbatere serioasă, sub egida Academiei Române, la care să participe atât asociaţiile magistraţilor, cât şi experţi străini şi specialişti din domeniu.

Fost secretar de stat, audiat în dosarul privind elaborarea OUG

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Constantin Sima a venit ieri la DNA pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care se fac cercetări legate de modul de elaborare a ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale. La intrarea în sediul DNA, Sima a spus că nu a contribuit la elaborarea Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017, abrogată duminică de Guvern, la cinci zile după adoptare.
Secţia pentru procurori a CSM a decis, vineri, încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală, la solicitarea procurorului general al României, care a arătat că măsura trebuie luată pentru a asigura derularea „în condiţii de imparţialitate” a dosarului de la DNA. Sima şi Hăineală erau din 16 ianuarie secretari de stat la Ministerul Justiţiei. Înainte de încetarea detaşării, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, îşi delegase atribuţiile lui Constantin Sima, pentru perioada 1-7 februarie.
DNA a început o anchetă cu privire la modul de elaborare a ordonanţei de urgenţă, în urma unui denunţ formulat în 24 ianuarie de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.