Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Donaţiile pentru ”Cuminţenia Pământului”, restituite până la 31 decembrie 2017

Ziarul de Vrancea
29 dec 2016 584 vizualizări
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a declarat, la finalul şedinţei de ieri, că sumele donate pentru achiziţionarea operei de artă "Cuminţenia Pământului", inclusiv cele prin SMS, vor putea fi restituite integral donatorilor până la data de 31 decembrie 2017, Guvernul stabilind mecanismul de restituire a donaţiilor.

”Sumele colectate în lei vor fi restituite pe bază de ordin de plată din contul de disponibilităţi deschis de Ministerul Culturii la Trezoreria Statului şi/sau din conturile în lei deschise la instituţiile de credit. Sumele colectate în valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată din conturile în valută deschise de Ministerul Culturii la instituţiile de credit”, a arătat Iolu.

Totodată, sunt stabilite mecanismele de restituire a donaţiilor făcute prin intermediul companiilor de telefonie mobilă.

Astfel, pentru restituirea sumelor încasate din SMS-uri şi din numerele liniilor de telefonie fixă, Ministerul Culturii va încheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobilă şi cu integratorul tehnic, întrucât operatorii de telefonie mobilă au fluxuri diferite de decontare a sumelor, ceea ce presupune termene diferite de încasare efectivă a banilor şi transferul lor în conturile Ministerului Culturii. De asemenea, în cazul sumelor de bani provenind din SMS-uri şi din numerele liniilor de telefonie fixă neîncasate până la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate către Ministerul Culturii, urmând a fi returnate către donatori direct de către operatorii de telefonie mobilă. Returnarea se va face în baza unei liste pe care Ministerul Culturii o va primi de la operatorii de telefonie mobilă şi de la integratorul tehnic, listă care va cuprinde numărul de telefon de la care a fost făcută donaţia prin SMS şi data tranzacţiei donaţiei prin SMS.”Pentru donaţiile provenite prin SMS, cursul valutar la care se calculează şi se face returnarea sumei către donatorul final este cel din data rectificării pe factură/bonusarea la numărul de telefon în cazul cartelei prepaid”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului. La campania publică pentru achiziţionarea operei sculptorului Constantin Brâncuşi au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectată suma de 1.273.668 euro.

DNA cere din nou mandat de arestare în lipsă pentru Sebastian Ghiţă

Procurorii DNA Ploieşti vor cere din nou emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă, după ce acesta nu s-a prezentat nici ieri la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova. Potrivit unor surse judiciare, un procuror DNA va solicita instanţei supreme înlocuirea controlului judiciar cu cea a arestului preventiv, invocând încălcarea prevederilor ordonanţei prin care Ghiţă era obligat să se prezinte săptămânal la sediul IPJ. Ar fi pentru a doua când DNA cere emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, după ce săptămana trecută instanţa a refuzat solicitarea. Fostul deputat este căutat din 21 decembrie, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Ministerul Sănătăţii: Efectele legii antifumat s-au simţit din primul an

Ministerul Sănătăţii susţine că numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cum fumatul au scăzut în urma aplicării legii antifumat şi respinge modificările care fac legea mai permisivă, atenţionând că orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri. Din datele oficiale rezultă că, în martie-august, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, s-au înregistrat mai puţine cazuri externate, respectiv: cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene; cu 11,5% (88 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru accident vascular cerebral; cu 1,7% (638 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm; cu 5,4% (708 cazuri) mai puţine cazuri pentru copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecţie acută de căi respiratorii superioare (IACRS). “Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 de adulţi şi 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval, deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătăţirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat şi în alte ţări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spaţii publice", a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.Datele au fost transmise în contextul în care parlamentarii discută din nou modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea consumului de tutun, prin care se încearcă redefinirea “spaţiului public închis” şi “spaţiului închis de la locul de muncă” şi se propun excepţii care permit, în realitate, să se fumeze în spaţiile destinate petrecerii timpului liber, dar şi la locul de muncă, susţin reprezentanţii MS.

Băsescu: Parlamentul şi Guvernul să tragă o linie roşie groasă, de separaţie faţă de servicii şi DNA

Liderul PMP Traian Băsescu susţine că acum este ”momentul zero” şi că este esenţial ca noul Parlament şi noul Guvern ”să tragă o linie roşie groasă, de separaţie, între ele, pe de o parte, şi atotputernicele servicii de informaţii plus DNA, pe de altă parte”. ”Avem nevoie de un moment zero, iar acest moment este acum. Avem un Parlament proaspăt ales. În câteva zile, vom avea şi un nou guvern. Este esenţial ca aceste instituţii nou alese să tragă o linie roşie groasă, de separaţie, între ele, pe de o parte, şi atotputernicele servicii de informaţii plus DNA, pe de altă parte”, scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook. Liderul PMP susţine că atât instituţiile politice, cât şi instituţiile de forţă trebuie să înţeleagă faptul că amestecul unora în activitatea şi atribuţiile celorlalte este ilegal, neconstituţional. ”Altfel, riscul distorsionării grave a funcţionării democratice a instituţiilor politice este major. Deci, fără compromisuri”, adaugă Băsescu.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.