Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Un chilian suspectat că a fugit cu 920 de milioane de dolari arestat la Braşov

Ziarul de Vrancea
28 dec 2016 723 vizualizări
Magistraţii Curţii de Apel Braşov au decis, miercuri, arestarea preventivă a omului de afaceri chilian Rafael Garay, suspectat că a fugit cu 920 de milioane de dolari şi care a fost prins la Braşov în luna noiembrie, după ce autorităţile chiliene au cerut extrădarea lui.

Decizia nu este definitivă şi a fost deja contestată de către avocaţii lui Garay. Magistraţii Curţii de Apel Braşov au emis, ieri, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele omului de afaceri chilian Rafael Garay, după ce autorităţile din Chile au cerut extrădarea sa, decizia nefiind definitivă. Avocaţii lui Garay au contestat deja măsura preventivă. Rafael Garay a fost prins de către poliţişti în data de 18 noiembrie, în timp ce se afla într-o cafenea dintr-un mall din Braşov, iar a doua zi a fost plasat în arest la domiciliu. Omul de afaceri era căutat de autorităţile de Chile din 12 septembrie, pentru deturnare de fonduri, existând informaţii că acesta s-ar fi aflat în Franţa, Thailanda sau Olanda. La sfârşitul lunii septembrie, bărbatul a fost localizat în România, după ce a solicitat la Ambasada statului Chile din Bucureşti un certificat pentru a se putea căsători. Potrivit presei din Chile, bărbatul ar fi fugit cu 920 de milioane de dolari, bani care aparţineau mai multor persoane ce investiseră în compania Think&Co deţinută de Rafael Garay. În luna iunie, Rafael Garay anunţa că a fost diagnosticat cu cancer la creier, că îşi va închide compania şi că va pleca la tratament. De asemenea, el a anunţat că oamenii îşi vor putea recupera banii dintr-un cont deschis la HSBC Bank, însă acest lucru nu s-a întâmplat deoarece, ulterior, s-a descoperit că Rafael Garay nu avea niciun cont la acea bancă.

Tăriceanu fabulează la adresa USR

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acuză USR că ”vrea privilegii” şi că a cerut câte un birou şi maşină cu şofer pentru fiecare senator, în vreme ce reprezentanţii partidului condus de Nicuşor Dan spun că nu au cerut decât şase consilieri pentru a-şi putea desfăşura activitatea la grup, dar că solicitarea lor a fost ignorată. ”Grupul parlamentar al senatorilor USR nu a cerut niciun fel de maşină, niciun fel de şofer, niciun fel de birou. A cerut doar un număr de şase funcţionari parlamentari care se cuvin grupului USR în calitate de grup parlamentar nou creat, aşa cum şi celelalte grupuri parlamentare au un staff tehnic care îi ajută la operaţiunile curente”, a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu. Fostul ministru al Culturii spune că este surprins de acuzaţiile făcute de Călin Popescu Tăriceanu care, în calitate de preşedinte al Senatului, ”ar trebui să colaboreze cu toate grupurile parlamentare”. ”În momentul de faţă, grupul senatorilor USR este lipsit complet de orice fel de staff, lucrează pe apucate prin priceperea fiecărui senator. Cererea a fost îndrumată către secretarul general care a spus că deocamdată este în atenţie. Aşteptăm şi noi o soluţie”, a adăugat Alexandrescu. Preşedintele USR, Nicuşor Dan, îl acuză pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că minte şi "fabulează cu rea intenţie", atunci când afirmă că parlamentarii Uniunii au solicitat birouri şi maşini pentru fiecare membru al grupului.

„Urmează linişte şi pace, nu se pune problema unui cutremur mare”

Preşedintele de onoare al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, afirmă, după seismul de 5,3 înregistrat miercuri, că ”urmează linişte şi pace” şi că ”nu se pune problema” să se producă ”un cutremur mare cel puţin în viitorul apropiat”. ”Urmează linişte şi pace, nu se pune problema de un cutremur mare cel puţin în viitorul apropiat. A fost o descărcare în sistem, care a fost foarte bună”, a declarat, miercuri dimineaţă, preşedintele de onoare al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Gheorghe Mărmureanu a afirmat că seismul de 5,3 pe Richter înregistrat în zona Vrancea ”nu a fost nici măcar un cutremur mediu”, ci unul ”mic”. ”Un cutremur obişnuit, de 5,3 - 5,4 grade. Au fost ceva bâlbâieli în ce priveşte magnitudinea, dar aşa cum s-a stabilit acum, 5,3 - 5,4 mi se pare în regulă. Vrancea, dacă vreţi, este cu roşu când se produce un cutremur de peste 7 -7,1, dar de la 5,4 până la 7,1 chiar 7,2 e distanţă de la cer la pământ. Nu a fost nici măcar un cutremur mediu, ci un cutremur mic. Vorbim despre cutremure moderate de la peste 6 grade”, a mai spus preşedintele de onoare al INFP. Seismul s-a simţit în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Capitală, dar în niciunul nu s-au înregistrat pagube materiale. În judeţul Galaţi, trei persoane, o femeie de 39 de ani, un bărbat de 34 de ani şi o tânără de 22 de ani, au făcut atacuri de panică şi au sunat la Ambulanţă, primii doi fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale, a declarat şeful serviciului de Ambulanţă, Mihai Polinschi. De asemenea, un apel la 112 a fost dat şi în Braşov, tot de către o femeie care a făcut un atac de panică, aceasta primind ajutor acasă. În alte zone în care s-a resimţit seismul, cum ar fi Bucureşti, Buzău, Vrancea sau Constanţa, nu au fost apeluri la 112, potrivit reprezentanţilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Un seism de 5,3 pe Richter s-a înregistrat miercuri, la ora 1.20, la o adâncime de 98,9 kilometri, în zona seismică Vrancea.

86 de persoane au câştigat câte 11.627 lei brut la Loteria fiscală

La Loteria bonurilor fiscale din 20 noiembrie, la care au participat bonurile fiscale emise în luna octombrie, 86 de persoane au câştigat câte un premiu brut în valoare de 11.627 de lei, a anunţat miercuri Ministerul Finanţelor. "Fiecare câştigător va primi un premiu în valoare de 11.627 de lei, la care se va aplica un impozit de 16%. Plata se face în maxim 60 de zile calendaristice de la data revendicării premiului", a precizat Ministerul Finanţelor. Lista bonurilor fiscale pentru care au fost revendicate premiile Loteriei bonurilor fiscale din 20 noiembrie 2016 se găseşte pe site-ul Ministerului de Finanţe. La loteria fiscală din 20 noiembrie au fost declarate câştigătoare bonurile de cumpărături emise pe data de 21 octombrie cu o valoare cuprinsă între 168 lei şi 168,99 lei pe un singur bon fiscal. Cea mai recentă extragere la Loteria bonurilor fiscale a avut loc duminică, 18 decembrie, la care au participat toate bonurile fiscale emise luna trecută, fondul total de premiere fiind de un milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. În acest an vor fi organizate în total 14 extrageri ale loteriei bonurilor fiscale, dintre care 12 lunare şi două ocazionale, fiecare cu un fond de premiere de un milion de lei. Până în prezent, au avut loc zece extrageri lunare, aferente lunilor ianuarie-octombrie, şi una ocazională, de Paşte.

Noi standarde pentru evaluarea şcolilor doctorale

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a aprobat, prin ordin, noi standarde pentru autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, pe domenii, unul dintre indicatorii de performanţă avuţi în vedere fiind calitatea tezelor de doctorat susţinute în ultimii cinci ani. Un accent deosebit va fi pus pe existenţa procedurilor de prevenire a fraudei academice, în special a plagiatului, şi de rezolvare a situaţiilor de încălcare a eticii universitare, precizează reprezentanţii ministerului. "Actul normativ, ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, are la bază cele trei domenii de asigurare a calităţii - capacitatea instituţională, eficacitatea educaţională şi managementul calităţii - în raport cu care sunt definite standardele, standardele de referinţă şi indicatorii de performanţă care trebuie îndepliniţi de o şcoală doctorală pentru a putea funcţiona", informează Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS). Calitatea tezelor de doctorat susţinute în ultimii cinci ani va fi unul dintre indicatorii de performanţă avuţi în vedere în evaluarea periodică a şcolilor doctorale, arată reprezentanţii MENCS. "Evaluarea va clasifica tezele conform unei grile structurate pe cinci niveluri: nivel ştiinţific de vârf, nivel ştiinţific ridicat, nivel ştiinţific bun, nivel ştiinţific modest şi non-valoare ştiinţifică", precizează Ministerul Educaţiei.













În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.