Național

Euronews: Se întoarce Romania în trecut cu următorul Guvern?

Ziarul de Vrancea
7 dec 2016 605 vizualizări
Românii ar putea aduce înapoi la putere social-democraţii (PSD), la alegerile de duminică, la aproximativ un an după ce fostul lider al partidului, Victor Ponta, implicat în scandaluri de corupţie, a demisionat după incendiul de la clubul Colectiv, scrie Euronews într-o analiză publicată ieri.

PSD, formaţiune populistă de stânga, este creditată cu 43% din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul lunii noiembrie. Partidul Naţional Liberal (PNL), de centru-dreapta, ar urma să obţină 27% din voturi. Dacă sondajul se confirmă, PSD, care a ieşit de la guvernare în noiembrie anul trecut, după incendiul de la clubul Colectiv, soldat cu 64 de morţi, se va întoarce la putere.
După demisia lui Ponta, a fost numit un nou Guvern, condus de independentul Dacian Cioloş. Într-un an de mandat, a implementat o serie de reforme care au fost creditate cu ameliorarea luptei anticorupţie din ţară. Cu toate acestea, românii de rând nu au simţit beneficiile – statul nu a avut prea mult succes în recuperarea banilor de la cei condamnaţi pentru corupţie, explică Cristian Niţoiu, expert în politică la Aston University.
În consecinţă, principala temă în campania electorală a fost crearea de locuri de muncă, salariile şi ajutoarele sociale. PSD se bucură de susţinerea tradiţională a unei mari părţi din populaţie, inclusiv a pensionarilor, şomerilor şi asistaţilor social, explică Niţoiu. “Majoritatea oamenilor care tind să voteze pentru acest partid îşi doresc, într-o oarecare măsură, întoarcerea regimului comunist, într-o formă sau alta. PSD capitalizează aceste sentimente de nostalgie, promiţându-le că nu se va schimba prea mult”, a adăugat expertul.

Intensificarea xenofobiei

O altă temă electorală cheie a fost reprezentată de acuzaţiile că xenofobia ia amploare în ţară, ceea ce este ironic, ţinând că România este printre cei mai toleranţi membri UE. Potrivit lui Niţoiu, xenofobia este bazată pe ipoteza tot mai vehiculată că problemele ţării – rata şomajului a fost de 5,8% în octombrie, una dintre cele mai scăzute din UE – sunt cauzate de faptul că “statul s-a vândut intereselor străine şi nu mai există oameni de afaceri români”. Un minus îl reprezintă discursul naţionalist şi orientat spre teoria conspiraţiei pe care îl afişează unii candidaţi. De exemplu, există o tendinţă tot mai accentuată către ştirile false şi inflamatorii despre influenţa lui George Soros asupra ONG-urilor, Guvernului tehnocrat şi în special asupra noului partid politic Uniunea Salvaţi România.

Candidatul surpriză?

Matematicianul şi activistul Nicuşor Dan, care conduce Uniunea Salvaţi România, este nou-intrat în politică, dar ar urma să obţină susţinerea alegătorilor tineri sau care lucrează în străinătate. Dan speră să repete, de această dată la nivel naţional, succesul de care s-a bucurat la alegerile locale, când a fost ales în Consiliul Local al Bucureştiului. Ceea ce face acest partid interesant este faptul că s-a format din mai multe grupuri din societatea civilă la nivel local, iar profilul şi mesajele sale s-au răspândit după ce a reuşit să obţină nişte mandate la alegerile locale din iunie.
PNL, al cărui mesaj este destul de confuz, ar urma să formeze, însă, coloana vertebrală a opoziţiei, potrivit lui Niţoiu. Liberalii pledează pentru modernizarea statului şi pe lupta anticorupţie, dar au fost ei înşişi implicaţi în scandaluri de corupţie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.