Național

Legea plagiatelor, varianta PSD, declarată neconstituţională

Ziarul de Vrancea
26 oct 2016 486 vizualizări
Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă privind plagiatele este neconstituţională, a decis, ieri, Curtea Constituţională, admiţând atât sesizările PNL, cât şi ale Guvernului, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. ”Curtea Constituţională a adoptat şi sesizarea grupului liberal şi sesizarea Guvernului cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei 4/2016 pentru modificarea legii educaţiei naţionale.

Am avut în vedere faptul principal că cele două Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului şi au adoptat legea într-o formă şi într-un conţinut foarte diferit decât cel care a început ca iniţiativă legislativă şi diferit şi de felul cum au adoptat fiecare din cele două camere. Noi am mai dat decizii în acest sens prin care am arătat că atunci când se schimbă substanţial conţinutul, forma, structura, compoziţia legii, nu se respectă principiul bicameralismului. Separat, am considerat şi obiecţia Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor art. 1 alin. 5 din Constituţie cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă n-au fost respectate în cuprinsul acelor adăugiri şi modificări care au fost făcute de cele două camere ale Parlamentului”, a spus Dorneanu, la finalul şedinţei. El a precizat că rămâne în vigoare Ordonanţa de urgenţă aşa cum a fost adoptată de Guvern, fiind declarată neconstituţională legea adoptată de Parlament.
Textul OUG a fost modificat de parlamentari în două rânduri: o dată după ce Ordonanţa a ajuns în Parlament, iar a doua oară după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor două Camere.
Prin această lege, parlamentarii au decis ca retragerea titlului de doctor să fie făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) rămânând o instanţă de recurs. După votarea legii, preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat, declarând că nu vrea să conducă o "instituţie decorativă". Academicianul ieşean a precizat ieri că decizia de neconstituţionalitate a legii privind plagiatele este "o veste excelentă”, dar această situaţie nu îl determină să revină asupra demisiei, întrucât are foarte multe lucruri de făcut, iar la CNATDCU are cine să îl înlocuiască, vicepreşedintele Marius Andruh fiind foarte potrivit.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.