Național

Peste 60% dintre angajaţii din Romania lucrează în servicii

Ziarul de Vrancea
26 sep 2016 483 vizualizări
Femeile caştigă cu 7% mai puţin decat bărbaţii

Numărul de salariaţi a depăşit pragul de 5 milioane la finalul lui 2015, după o creştere cu 140.000 pe parcursul anului trecut, iar 60,9% dintre angajaţi lucrează în servicii, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Femeile au caştigat, anul trecut, cu 7% mai puţin decat bărbaţii, în medie, mai arată statisticile oficiale. Anul trecut, numărul mediu de salariaţi din economia romanească a fost de 4,61 milioane, mai mare cu 103.700 comparativ cu 2014, însă datele au fost obţinute pe baza unei anchete statistice pe baza unui eşantion reprezentativ de 26.500 de firme şi instituţii publice. "Efectivul salariaţilor la 31 decembrie 2015 a fost de 5.041,2 mii persoane, mai mare cu 140,5 mii persoane faţă de sfarşitul anului precedent", se arată în raportul INS. Alte date, realizate pe baza anchetei forţei de muncă în gospodării (AMIGO), arată că, anul trecut, numărul de angajaţi din Romania a fost mult mai mare, de 6,06 milioane.  Din numărul mediu de salariaţi raportat de INS pe baza eşantionului reprezentantiv, bărbaţii reprezintă 53%, adică 2,44 milioane, iar 60,9% dintre angajaţi lucrează în sectorul terţiar, categorie care include în special serviciile. Peste o treime (36,6%) dintre angajaţi au un loc de muncă în industrie şi construcţii, care reprezintă sectorul secundar al economiei,  în timp ce doar 2,5% dintre salariaţi lucrează pentru un angajator din agricultură. Numărul cel mai important de locuri de muncă este concentrat în regiunile bogate, regiunea Bucureşti-Ilfov avand o pondere de 21% din numărul total de slujbe la nivel naţional, deşi are doar în jur de 10% din populaţie. Deşi reprezintă doar 47% din numărul de angajaţi, femeile domină anumite sectoare ale eoconomiei romaneşti. "Activităţile caracterizate prin grad pronunţat de “feminizare” al forţei de muncă salariate sunt cele de sănătate şi asistenţă socială (80,0% din numărul total al salariaţilor acestor activităţi), învăţămant (71,0%), intermedieri financiare şi asigurări (69,9%), hoteluri şi restaurante (60,9%)", precizează INS. Femeile au caştigat în medie, anul trecut, 1.783 lei net lunar,  cu 7% mai puţin decat bărbaţii, care au avut un caştig mediu lunar net de 1.928 lei.  Datele INS mai arată că, în 2015, caştigul salarial mediu lunar net pe total economie a crescut cu 9,5% (162 lei) faţă de cel din anul 2014, pană la 1.859 lei. Angajatorii au cheltuit în medie într-o lună 3.189 lei pentru un salariat în 2015, de aproape două ori mai mult decat caştigul net, ca urmare a taxelor şi contribuţiilor salariale. Ultimele date disponibile arată că, în iulie 2016, caştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atat salariile, cat şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a ajuns la 2.078 lei (463 euro), în creştere cu 12,4% comparativ cu iulie 2015.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.