Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Boc: Pensiile speciale nu au ce căuta în România

Ziarul de Vrancea
26 aug 2016 1050 vizualizări
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, susţine desfiinţarea pensiilor speciale, punctând totodată că nu trebuie să existe discrepanţe între salariile din administraţia publică locală şi cele din administraţia centrală.

"Voi milita întotdeauna pentru desfiinţarea pensiilor speciale, pentru că eu am apreciat şi apreciez că, în faţa legii, toţi trebuie să fie egali şi asta înseamnă să ai un salariu decent pentru a avea o pensie decentă. Nu sunt de acord cu pensii speciale pentru a crea categorii de privilegiaţi. Din această perspectivă şi pentru administraţiile publice locale este de preferat şi de dorit să ai salarii decente pentru a avea pensii decente şi să nu existe discrepanţe atât de mari între salarizarea din administraţia centrală care este de două ori, uneori de trei ori mai mare decât salarizarea din administraţia locală. Despre aceste principii vorbim şi nu neapărat de cuantum. Nu este admisibil să se creeze discrepanţe atât de mari între salarizarea din administraţia centrală, de exemplu salariile miniştrilor, salariile de la Camera Deputaţilor, de la Senat şi salariile din administraţia locală", a spus Emil Boc, vineri, înainte de Liga Aleşilor Locali ai PNL.
Emil Boc a subliniat că, din punctul său de vedere, pensiile speciale nu au ce căuta în România pentru nimeni, însă a admis că, eventual, cei din justiţie ar putea beneficia de acestea având în vedere regimul consacrat în toată lumea. "În rest, salariile trebuie să fie acelea care să dea pensii mai mari pe baza principiului contributivităţii. Eu sunt convins că, dacă salariile ar fi mai mari, contribuţia va fi mai mare şi pensia va fi mai mare. Acum din nou se încearcă sectorial să creăm pentru x, pentru y, deja din nou se face praf tot sistemul de salarizare şi sistemul de pensii din România. Cât timp nu se va păstra acest echilibru, din nou, vom avea acele dezechilibre care erau în 2009, 2010. Eu cred că se poate păstra un anumit raport favorabil pentru administraţia centrală, dar nu de două-trei ori cum este acum şi un raport favorabil şi administraţiilor locale cu principiul contributivităţii pentru pensii. Dacă se va păstra acest echilibru nu vor mai apărea categorii privilegiate care, după aceea, vor distorsiona întreg sistemul. Deja cred că sistemul este la limită în momentul de faţă prin distorsiunile care au apărut cu pensiile speciale pentru parlamentari, diplomaţi, x, y şi z. Nu mai putem avea un sistem unitar", a afirmat Boc. El a susţinut, pe de altă parte, că nu-şi doreşte să fie propunerea liberalilor de premier. "Nici poveste. Pe mine personal, nu, niciodată", a completat Boc.

Gorghiu: Cât Iohannis e preşedinte, premierul va avea sânge de liberal

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a spus în faţa aleşilor locali liberali că a trecut perioada în care ”România se poate mândri cu un prim-ministru condamnat definitiv”, precizând că atât timp cât preşedintele României este Klaus Iohannis, liderul PSD Liviu Dragnea nu va fi numit premier, iar PNL nu va guverna cu PSD. ”Au avut toate voturile (PSD - n.r. ), au avut majoritatea, au avut toate pârghiile, guvernarea să schimbe în bine instituţiile ţării, au avut tot ce le trebuie să facă legi bune. N-au făcut nimic. Acest front al stângii care se numeşte PSD-ALDE nu va atinge vechi acel prag de 50% la parlamentare. Ne-o arată sondajele, ne spune bunul simţ, ne spune istoria din 90 încoace. Important e să credem, dragi colegi, că au trecut vremurile în care România se putea lăuda cu un prim-ministru condamnat definitiv. Vă asigur că atâta vreme cât la Cotroceni există un preşedinte pe care-l cheamă Klaus Iohannis, niciodată Dragnea nu va fi premierul României”, a spus Gorghiu în cadrul Ligii Aleşilor Locali a PNL.
Ea a subliniat că PSD este ”un adversar puternic, redutabil într-o campanie electorală”, care se va folosi ”de minciuni şi manipulări” pentru a câştiga alegerile parlamentare. ”Aş vrea să credem în capacitatea noastră de a da viitorul prim-ministru al României. Viitorul prim-ministru al României va avea sânge de liberal şi mă uit în sală şi vreau să cred de asemenea că vom face în aşa fel încât să îi convingem pe români să dea încă o dată o lecţie usturătoare stângii, ca în 2014”, a mai spus copreşedintele PNL.
Gorghiu le-a cerut aleşilor din sală să arate că nu există niciun blat PSD-PNL la nivel local precizând că liberalii nu vor guverna cu PSD.

PNL promite creşterea salariilor funcţionarilor cu 22%

PNL a adoptat vineri, în cadrul Ligii Aleşilor Locali, o rezoluţie prin care îşi asumă ca în programul de guvernare să se regăsească, printre altele, un Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice, o creştere medie cu 22% a salariilor funcţionarilor publici începând cu 2017 şi o lege a salarizării unitare. Rezoluţia a fost adoptată în unanimitate, a anunţat primarul Aradului, Gheorghe Falcă. ”PNL susţine adoptarea unui Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice, un cod general, care să se refere la toate funcţiile publice – elective sau numite, locale sau naţionale care să privească şi regimul conflictelor de interese si se referă la îndeplinirea cu integritate a unei funcţii publice”, se arată în rezoluţia adoptată de liberali.
Totodată, prin această rezoluţie PNL îşi asumă că în viitorul program de guvernare vor fi cuprinse mai multe puncte precum descentralizarea, salarizarea aleşilor locali sau simplificarea procedurilor pentru atragerea fondurilor europene. ”Ne asumăm şi preluăm în programul de guvernare al Partidului Naţional Liberal următoarele puncte: descentralizarea cu asigurarea resurselor financiare pentru fiecare unitate administrativ teritorială, atribuţiile administraţiei locale pentru sprijinul mediului economic local, salarizarea funcţionarilor publici cu o creştere medie de 22% începând cu anul 2017,  statutul aleşilor locali, Codul incompatibilităţilor, salarizarea aleşilor locali şi simplificarea procedurilor pentru creşterea gradului de atragere a fondurilor europene şi pentru implementarea proiectelor de dezvoltare locală”, se mai arată în rezoluţie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.