Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Dan Puric, "tras de urechi" de CSM

Ziarul de Vrancea
24 aug 2016 755 vizualizări
Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile făcute în emisiuni ale unor posturi de televiziune după audierea la DNA a mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza, au afectat independenţa sistemului judiciar şi încrederea în imparţialitatea procurorilor.

Susţinerile potrivit cărora citarea la DNA a unor înalţi ierarhi ai bisericii reprezintă un act abuziv al procurorilor, iar activitatea acestora „are caracter distructiv şi urmăreşte să lovească în reperele morale ale poporului” pot genera un sentiment de revoltă şi respingere faţă de justiţie. Plenul CSM şi-a însuşit, astfel, raportul Inspecţiei Judiciare, care a făcut verificări în urma unei solicitări din 19 iulie a vicepreşedintelui CSM, după o sesizare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Astfel, CSM a apreciat că afirmaţiile făcute de deputatul Eugen Nicolicea, realizatorul TV Rareş Bogdan şi regizorul Dan Puric în emisiuni din 11 şi 12 iulie ale posturilor de televiziune Realitatea şi Antena 3, preluate ulterior şi de alte instituţii mass-media, afectează credibilitatea justiţiei, aducând atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor, precum şi independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
Afirmaţiile au fost făcute în contextul audierii de către DNA a mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza, în calitate de martor, în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar.

Peste 170 de copii orfani au donat bani pentru ”Cuminţenia Pământului”

Peste 170 de copii din cele şase centre de plasament din judeţul Neamţ au donat câte 1 leu din cei 28 de lei primiţi lunar de la stat, în contul deschis de către Ministerul Culturii pentru achiziţionarea operei ”Cuminţenia Pământului”. Iniţiativa donării unei sume simbolice aparţine copiilor, ei dorind astfel să sprijine acţiunea Ministerului Culturii de a achiziţiona opera lui Brâncuşi, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ. Astfel, în doar câteva zile, peste 170 de copii, din cei 400 aflaţi în plasament în cele şase centre din judeţul Neamţ, au donat câte un leu, la acţiune participând şi instructorii de educaţie a elevilor. ”Este o acţiune voluntară, la care au subscris doar copiii care au vrut să doneze, fără niciun fel de obligaţie. Poate că numărul donatorilor din centrele de plasament ar fi fost mult mai mare, însă mulţi dintre micuţi sunt plecaţi acasă, în vacanţă. Sperăm ca exemplul lor să fie urmat şi de alţii”, a declarat, ieri, directorul general al DGASPC Neamţ, Cristina Păvăluţă.
În cursul zilei de ieri, cei 567 de lei strânşi până în prezent de la copii şi instructori de educaţie au fost depuşi la bancă în contul Ministerului Culturii, cu destinaţia specială ”Cuminţenia Pământului”.

Sculptura face primii paşi în realitatea virtuală

Donaţiile pentru achiziţionarea lucrării ”Cuminţenia Pământului” se pot face, începând de ieri, prin realitatea augmentată, astfel, modelul tridimensional al sculpturii lui Constantin Brâncuşi poate fi aplicat pe orice suprafaţă surprinsă de camera foto a telefoanelor inteligente, în orice colţ al lumii, iar utilizatorii au posibilitatea să doneze, apoi, online sau prin SMS.
Aplicaţia “Cuminţenia călătoreşte” este disponibilă gratuit în magazinele Play Store şi App Store şi urmăreşte să promoveze campania pentru achiziţionarea de către statul român a operei lui Brâncuşi. Subscripţia publică a reuşit să adune, până în prezent,  562.117 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie: 122.956 de euro pe site-ul campaniei, brancusiealmeu.ro, 50.016 de euro, prin intermediul eMag.ro, 349.637 de euro, prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii, şi 39.508 de euro, prin SMS. ”Opera poate fi admirată, plimbată şi manevrată de oricine în realitatea augmentată, prin intermediul aplicaţiei «Cuminţenia călătoreşte»”, transmite agenţia de comunicare GMP, care se ocupă de campanie.

Guvernul acordă un ajutor financiar Moldovei pentru grădiniţe

Guvernul a aprobat, ieri, două memorandumuri pentru acordarea de sprijin financiar nerambursabil Republicii Moldova, în valoare de 5 milioane de euro, pentru renovarea şi dotarea a 36 de grădiniţe, precum şi pentru finanţarea unor programe adresate comunităţilor locale.
Sprijinul financiar a fost acordat în baza Acordului între Guvernele celor două state privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în valoare de 100 milioane de euro, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010. Lista grădiniţelor propuse să beneficieze de sprijin financiar a fost stabilită de autorităţile Republicii Moldova. Aceste fonduri se adaugă altor 23 de milioane euro transferate pentru grădiniţe.
Prin cel de-al doilea Memorandum, vor fi alocate două milioane de euro pentru finanţarea unor programe adresate comunităţilor locale, respectiv un milion de euro prin Agenţiile de Dezvoltare Regională din Republica Moldova, pentru lucrări de infrastructură rurală, şi un milion de euro pentru 15 proiecte de investiţii în domeniul lucrărilor publice de interes pentru comunităţile locale.
Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş ajunge astăzi în Republica Moldova, unde se va întâlni cu omologul său, Pavel Filip, şi cu preşedintele Nicolae Timofti. Din delegaţia guvernamentală fac parte alţi şase miniştri, printre care vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi ministrul Finanţelor, Anca Dragu. Vizita premierului în Republica Moldova este prima pe care o face de la preluarea mandatului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.