Național

Cocaină în valoare de 625 de milioane de euro, descoperită la Constanţa

Ziarul de Vrancea
1 iul 2016 593 vizualizări
Pachetele, ascunse în podelele şi pereţii a patru containere, erau ştanţate cu siglele unor mărci celebre n ancheta poliţiei a început în urmă cu şase luni, fiind folosiţi investigatori sub acoperire

O captură record de 2,5 tone de cocaină a fost găsită de poliţişti într-un container în Portul Constanţa. Vasul în care au fost descoperite drogurile venea din America de Sud, marfa urmând să ajungă pe piaţa din Europa, România fiind ţara de tranzit. Marfa a fost adusă în containere de banane, fiind ascunsă în structura containerelor. Cocaina urma să fie scoasă din port cu camioane trimise din Olanda.
Cinci persoane, cetăţeni străini, au fost reţinute de anchetatori din România, dintre care patru lituanieni şi un columbian. De asemenea, o persoană a fost prinsă în Spania, un marocan despre care se crede că ar fi şeful operaţiunii. Un sfert din marfa capturată, a fost adusă la sediul DIICOT, vineri, în 50 de saci, fiind încărcată în trei maşini.
Potrivit anchetatorilor la această operaţiune s-a colaborat cu autorităţile din SUA, dar şi cu cele din Spania. La acţiune au participat procurorii DIICOT şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române.
Cele 2,5 tone de cocaină capturate de autorităţile române au fost găsite în pachete ascunse în podelele şi pereţii a patru containere, fiecare învelit în zece ambalaje şi îmbibat cu substanţe care le făceau nedetectabile. Cocaină capturată are o puritate de peste 90% şi valorează peste 625 de milioane de euro pe piaţa neagră, o sută de milioane de euro vândută en gros, a declarat vineri şeful Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), Claudiu Cucu. "Fiecare pachet era învelit în cel puţin zece ambalaje, de la folie de plastic, cauciuc, indigo etc, inclusiv substanţe care le făceau nedetectabile atât la scannere, cât şi la controlul câinilor. Erau chiar şi hidroizolate", a mai declarat Claudiu Cucu. Potrivit şefului DCCO, fiecare pachet era ştanţat cu siglele unor branduri celebre, precum Gucci, Kenzo ori Rolex, "în funcţie de calitate, de destinatar, dar şi în funcţie de producător".
Cei cinci bărbaţi reţinuţi, joi, în Portul Constanţa au vârste cuprinse între 25 şi 42 de ani. Potrivit şefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, aceştia sunt patru cetăţeni lituanieni şi un columbian, fiind persoanele desemnate de liderul grupării să extragă cocaină din containere şi să o încarce în camioane pentru a fi dusă în Olanda. "Cocaina urma să fie scoasă din România cu camioane trimise din Olanda, camioane închiriate de la societăţi de transport. Marfa urma să fie disimulată, spre exemplu în marmură, dar puteau să fie orice alte materiale ", a spus Daniel Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT.
Anchetatorii susţin că drogurile nu erau destinate pieţei româneşti, urmând să ajungă din Olanda, "cel mai probabil, către ţările din vestul Europei."
Peste 150 de poliţişti au lucrat la anchetă, sub coordonarea DIICOT, în ultimele şase luni, fiind trimişi investigatori sub acoperire şi montată aparatură de înregistrare în spaţii din Portul Constanţa şi la un depozit din zona Eforie. Cel considerat liderul grupării, un cetăţean marocan, a fost prins şi arestat joi în Spania, a precizat şeful DIICOT.
Cele peste 2,5 tone de cocaină au fost duse în camera de corpuri delicte de la sediul Poliţiei Române, urmând să intre în procesul de confiscare şi distrugere, a mai spus Horodniceanu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.