Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Studiu: Un roman din douăzeci, diagnosticat cu cancer

Ziarul de Vrancea
30 mai 2016 573 vizualizări
Peste 5% dintre români au fost diagnosticaţi cu cancer, la un moment dat, de-a lungul vieţii, peste 21% au avut cel puţin un membru din familia restrânsă bolnav, iar 45% consideră că diagnosticul de cancer duce la deces, potrivit unui studiu.

Datele unui studiu realizat de Centrul pentru Inovaţie în Medicină arată că 21,1% dintre români au avut cel puţin un membru din familia restrânsă diagnosticat cu cancer, numai 1% dintre români consideră că autorităţile reprezintă principalul sprijin în cazul ar fi diagnosticaţi cu cancer şi 75% dintre români consideră că durează prea mult până un medicament nou descoperit să ajungă la pacienţii cu cancer din România. Datele au fost colectate în perioada 1-20 aprilie 2016, în cadrul cercetării realizate de către Centrul pentru Inovaţie în Medicină (InoMed) şi compania specializată în studii de piaţă IMAS Rezultatele studiului indică faptul că un român din patru are o experienţă cu cancerul. În total, 5,2% afirmă că au fost diagnosticaţi cu o formă de cancer, ceea ce corespunde unui număr total de aproximativ 840.000 de persoane, iar 21,1% au avut un membru al familiei diagnosticat cu cancer la un moment dat, ceea ce corespunde unui număr total de 3,34 milioane de români. În ceea ce priveşte percepţia asupra bolii, 45% dintre respondenţi consideră că diagnosticul de cancer duce întotdeauna la deces.

"Mai multe forme de cancer sunt acum boli cronice"

Principala temere legată de cancer este că nu poate fi vindecat (26,6%), la care se adaugă lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea tratamentelor în România (7,1), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8), plus teama de boala în sine, cu tot ce presupune ea (7,6%). “Dacă, în urmă cu 30 de ani, diagnosticul de cancer era sinonim cu sfârşitul iminent, într-un orizont de timp foarte limitat, acum lucrurile s-au schimbat esenţial. Multe forme de cancer sunt acum boli cronice, precum diabetul zaharat sau poliartrita reumatoidă. 2 din 3 pacienţi cu cancer diagnosticaţi în SUA trăiesc la 5 ani de la primirea diagnosticului. Sunt descrise cazuri de supravieţuiri de lungă durată, de peste 10 ani, la pacienţi care au primit diagnosticul de melanom malign metastatic nerezecabil, dar care au avut şansa de a fi trataţi cu terapii personalizate şi cu imunoterapii”, a declarat dr. Marius Geantă, preşedinte al Centrului pentru Inovaţie în Medicină (InoMed).

Acces gratuit la mai puţin de 15% dintre medicamentele noi

El a mai spus că “în ciuda acestui progres remarcabil din punct de vedere ştiinţific, românii încă asociază într-o proporţie considerabilă diagnosticul de cancer cu iminenţa decesului, pe fondul unui acces redus la mijloacele moderne de prevenţie, screening, diagnostic şi tratament, dar şi pe fondul unui nivel redus de informare asupra evoluţiilor spectaculoase din domeniul oncologiei, din ultimele decade”. Datele mai arată că 65% dintre români, indiferent dacă au fost sau nu diagnosticaţi cu cancer, consideră că statul român nu asigură un tratament corespunzător pentru pacienţii cu cancer. În acelaşi timp, 75% dintre români consideră că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă la pacienţii din România.
“În acest moment, pacienţii români cu cancer au acces gratuit la mai puţin de 15% dintre medicamentele aprobate, în perioada 2006-2015, de Agenţia Europeană a Medicamentului”, a spus dr. Marius Geantă.
“Ministerul Sănătăţii are o cotă de încredere de numai 39% şi doar spitalele publice se află mai jos în acest clasament (35%), cu menţiunea că datele au fost colectate înainte de criza dezinfectanţilor. La polul opus, se află încrederea în medici, 66% dintre români afirmând că au încredere mare şi foarte mare în doctori. Un alt aspect important relevat de studiu este că 9 din 10 pacienţi cu cancer se declară mulţumiţi de medicul oncolog curant”, a explicat Geantă.

Senator PNL, condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare

Senatorul PNL Dian Popescu a fost condamnat definitiv, ieri, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci luni de închisoare cu suspendare, faptă de care era acuzat pentru că firma sa ar fi încasat ilegal 154.000 de lei de la Primăria Peştişani, pentru lucrări neexecutate. ”Nu pot comenta decizia Înaltei Curţi, dar vom vedea ce zice şi Curtea Constituţională, pentru că este o lege proastă, care lasă la interpretarea oricărui organ de cercetare abuzul în serviciu. Sunt foarte multe sesizări, sute de dosare, întrucât pentru abuzul în serviciu nu este stabilit în lege care sunt limitele. Este complicitate la abuz în serviciu. Este minim din minim. Acele lucrări sunt realizate. Se poate vedea expertiza contabilă. Nu este nicio abatere de la contract”, a declarat Dian Popescu.

DNA extinde acuzaţiile în cazul Olguţei Vasilescu

DNA extinde acuzaţiile în cazul Olguţei Vasilescu pentru "noi infracţiuni de spălare a banilor" dar şi în cazul altor două persoane cercetate în dosar, a anunţat, ieri, DNA.
Anchetatorii susţin că pentru campania electorală pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, "mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic".

Un bărbat acuzat de pedofilie, candidat la o funcţie de consilier local

Un bărbat de 60 de ani, trimis în judecată de procurorii Parchetului Judecătoriei Deta sub acuzaţia de pedofilie după ce ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 12 ani, candidează iar pentru funcţia de consilier local din partea PNL în oraşul Ciacova.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Deta l-au trimis în judecată, pe 12 mai, pe Lazăr Teodor, sub acuzaţia de întreţinere de relaţii sexuale cu un minor. Bărbatul este pe poziţia a cincea pe lista de candidaţi PNL la Consiliul Local Ciacova din judeţul Timiş.
Primarul localităţii, Petru Filip (PNL), a declarat că Lazăr Teodor a fost propus de locuitorii din Obad, sat care aparţine de oraşul Ciacova şi că în momentul propunerii acesta nu fusese trimis în judecată. El a precizat că după ce a aflat că Teodor este trimis în judecată, a decis ca după alegeri acesta să nu fie validat în funcţia de consilier local, locul său urmând să fie luat de următorul candidat de pe lista PNL.
Lazăr Teodor nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc de către procurori şi nici decizia partidului din care face parte.

Vreme caldă, dar oscilantă, în următoarele două săptămâni

Vremea va continua să rămână oscilantă din punct de vedere termic, dar şi al precipitaţiilor, meteorologii estimând, pentru următoarele două săptămâni, temperaturi maxime de la 22 la 29 de grade, precum şi intervale de ploi însemnate cantitativ, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile pentru intervalul 30 mai - 12 iunie, publicate ieri.
În Moldova, după un început de săptămână cu vreme caldă şi o medie regională a maximelor de 26-28 de grade, temperaturile diurne vor scădea treptat până la aproximativ 22 de grade, în 3 şi 4 iunie, valori sub cele obişnuite în această perioadă. Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară, astfel că, la sfârşitul intervalului, se vor înregistra, din nou, 26 — 27 de grade. Temperaturile minime vor varia de la o medie de 14 grade, în prima săptămână, la 11 — 12 grade între 7 şi 9 iunie, urmând a creşte, din nou, spre 14 grade în ultimele zile. Fenomenele specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse în zilele de 31 mai, 2 şi 3 iunie, când sunt de aşteptat şi cantităţi de apă mai însemnate, dar ploi slabe, pe spaţii restrânse, sunt posibile şi în restul intervalului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.