Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Tăriceanu şi Ponta propun o lege favorabilă "penalilor"

Ziarul de Vrancea
23 mai 2016 559 vizualizări
Cei doi foşti premieri şi-au dat mana pentru un proiect care să garanteze dreptul la prezumţia de nevinovăţie

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi fostul premier Victor Ponta au anunţat ieri că iniţiază un proiect de lege referitor la asigurarea condiţiilor unui proces echitabil şi a dreptului la prezumţia de nevinovăţie, iar OUG privind modificarea Codului penal ar putea fi atacată la CCR.
Cei doi au susţinut că este vorba despre punerea în practică a unei directive europene, pe care Guvernul a refuzat să o ia în calcul atunci când a adoptat OUG de modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură penală. Iniţiativa ar urma să fie depusă după alegerile locale, au mai convenit cei doi, după o discuţie la Cabinetul preşedintelui Senatului. "Am constatat că Guvernul s-a grăbit să modifice 140 de articole sau chiar mai mult din cele două Coduri, dar nu a ţinut cont de directiva europeană care se referă la necesitatea asigurării condiţiilor unui proces echitabil şi a dreptului la prezumţia de nevinovăţie", a declarat Tăriceanu.

Tăriceanu sesizează CCR

Referitor la ordonanţa Guvernului, preşedintele Senatului a anunţat că se pregăteşte să sesizeze CCR. De asemenea, Tăriceanu a spus că sunt mai multe iniţiative depuse la Senat care prevăd modificări ale Codului penal şi a Codului de procedură penală, astfel că Guvernul nu are dreptul să intervină prin ordonanţă. La rândul său, fostul premier Victor Ponta a anunţat că în 6 iunie, după alegerile locale cei doi politicieni vor depune iniţiativa legislativă, având în vedere că Guvernul "refuză" să implementeze directiva europeană. "Domnul Tăriceanu a fost patru ani prim-ministru înainte şi după intrarea României în Uniunea Europeană, eu am fost trei ani şi jumătate când eram deja membri ai Uniunii Europene. Nu cunoaştem noi doi în cei opt ani un caz în care o directivă europeană, şi o directivă importantă cea adoptată pe 12 februarie 2016 care se referă la un proces echitabil, la drepturi fundamentale în care Guvernul să refuze să o implementeze. Doamna Prună nu consideră, ştiţi bine – drepturile sunt un lux – şi dacă doamna Prună şi Guvernul din care face parte consideră că drepturile sunt un lux şi o directivă europeană nu trebuie implementată, atunci noi doi, senator şi deputat, în baza drepturilor pe care le avem prin Constituţie, imediat ce revine Parlamentul pe 6 iunie vom depune iniţiativa legislativă care practic stranspune ceea ce a zis directiva", a spus Ponta.
Ponta a mai spus că a apelat la Tăriceanu pentru că este preşedintele Senatului şi are la dispoziţie un aparat tehnic care să-i ajute pe cei doi politicieni să transpună corect în legislaţia naţională directiva europeană. "În Camera Deputaţilor deocamdată nu cred că găsim sprijinul necesar", a spus el

Un gigant IT şi mai mulţi foşti şefi din CNAS, anchetaţi de DNA

Mai mulţi foşti şefi din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, printre care şi foştii preşedinţi al instituţiei, Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu, sunt cercetaţi de DNA într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la peste 16 milioane de euro.
Vasile Ciurchea, preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), în perioada 2007-2009, Valeriu Simion, vicepreşedinte al CNAS, Leana Stoea, director general adjunct al instituţiei, Mihai Bejat, director la Direcţia Tehnologia Informaţiei din cadrul CNAS şi Ovidiu Munteanu, director la Direcţia Juridic şi Contencios din cadrul CNAS, sunt acuzaţi de abuz în serviciu.
De asemenea, Irinel Popescu, preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009, Maria Constantinescu, director general adjunct , Lucian Istvan, director la Direcţia Tehnologia Informaţiei şi Liliana Maria, director la Direcţia Juridic, sunt cercetaţi, de asemenea pentru abuz în serviciu.
Procurorii anunţă că SC HP România SRL, ca persoană juridică, a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul. "În perioada 2007-2009, între CNAS şi HP România S.R.L au fost încheiate mai multe acte adiţionale la un contract de informatizare a instituţiei, prin care au fost achiziţionate servicii suplimentare de asistenţă tehnică şi instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la preţuri supraevaluate", anunţă DNA.
DNA precizează ca actele adiţionale au fost încheiate "fără să se aplice o procedură de achiziţie conform legii", explicând că "CNAS a acceptat propunerile SC HP România fără o analiză proprie a necesarului şi a preţului ofertat, fără o negociere reală şi fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului".
Procurorii susţin că prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiţionale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA, bani care ar fi fost plătiţi de CNAS în mod nelegal. Referitor la persoanele responsabile, DNA susţine că "pe de o parte, angajaţii CNAS care au semnat aceste acte adiţionale şi, pe de altă parte, societatea HP România SRL care, în oferta sa adresată CNAS, a solicitat un preţ supraevaluat şi nefundamentat".

Cioloş: Îmi donez salariul din aprilie pentru Cuminţenia Pământului

Premierul Dacian Cioloş a anunţat pe Facebook că a decis să doneze salariul din luna aprilie pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului. ''A început campania pentru Cuminţenia Pământului a lui Brâncuşi. În ce mă priveşte, am decis să donez salariul din luna aprilie pentru acest proiect. Vă îndemn şi pe voi, pe fiecare, să faceţi după cum vă îndeamnă conştiinţa şi după posibilităţile pe care le aveţi. Eu unul am decis să fac acest lucru pentru că Brâncuşi este şi al meu!'', a transmis premierul prin intermediul unui mesaj video. Salariul net încasat de premierul Dacian Cioloş este de peste 15.000 de lei lunar.
Guvenul României şi Ministerul Culturii a lansat joi oficial campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi ''Cuminţenia pământului''. Campania se va derula până pe 30 septembrie şi are nevoie de un sprijin cât mai larg.
Achiziţia operei se va face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern şi e nevoie ca şase milioane de euro să fie colectate cu ajutorul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.