Național

Cel mai temut om din Romania, spionat de cei mai temuţi agenţi din lume

Ziarul de Vrancea
6 apr 2016 899 vizualizări
Doi foşti agenţi Mossad au fost arestaţi după ce ar fi încercat să o intimideze pe şefa DNA, Codruţa Kovesi n în prezent, cei doi lucrează pentru o influentă companie privată de informaţii n surse judiciare susţin că firma israeliană a fost contactată de persoane bogate, anchetate de DNA, pentru a obţine date compromiţătoare despre Kovesi n compania îşi apără angajaţii care ar fi fost reţinuţi după ce au fi făcut "descoperiri semnificative" despre corupţia din "guvernul roman şi agenţiile sale"

Doi cetăţeni israelieni, Weiner Ron şi Geclowicz David, au fost arestaţi duminică de procurorii de la crimă organizată, fiind acuzaţi că ar fi încercat să o hărţuiască pe şefa DNA, Codruţa Kovesi. Astfel, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat că în data de 3 aprilie procurorii au dispus reţinerea lui Weiner Ron şi Geclowicz David pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. Ulterior, Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor doi. DIICOT anunţă că există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice. "În fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora", arată DIICOT.

"O încercare nereuşită de intimidare"

Reţeaua era bine organizată, iar potrivit datelor furnizate de procurori, căsuţele de e-mail ale unor apropiaţi ai Laurei Codruţa Kovesi au fost sparte. "Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, după ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail. În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei persoane vătămate", precizează DIICOT.
Cele două persoane arestate sunt foşti agenţi ai Mossad, temutul serviciu secret israelian. Ei erau angajaţi ai Black Cube, o companie care activează în domeniul Intelligence, fondată în anul 2010 de foştii ofiţeri de informaţii israelieni Dan Zorella şi Avi Zanus. Surse apropiate anchetei au declarat că persoanele interesate de informaţii care o privesc pe Codruţa Kovesi ar fi vizate în dosare penale şi ar fi angajat firma Black Cube pentru a afla date compromiţătoare despre procurorul şef al DNA.
Codruţa Kovesi a declarat ieri că presiunile foştilor agenţi Mossad au reprezentat "o încercare nereuşită de intimidare". "Este un dosar în curs la altă unitate de parchet, în care nu am calitate. A fost o încercare nereuşită de intimidare", a declarat şefa DNA. Potrivit unor surse judiciare, chiar Kovesi ar fi sesizat instituţiile abilitate, după ce mai multe persoane din anturajul ei ar fi primit e-mailuri de intimidare.

"Angajaţii Black Cube respectă literă cu literă legea locală"

Compania israeliană Black Cube a precizat ieri că cei doi angajaţi ai săi arestaţi în Romania făcuseră "descoperiri semnificative" în timp ce anchetau cazuri de "corupţie gravă" în "guvernul roman şi în agenţiile sale".
"Recent, compania a efectuat un proiect în Romania pentru a colecta dovezi legate de corupţie gravă în guvernul roman şi în agenţiile sale. În timpul efectuării acestei munci, doi dintre angajaţii companiei au fost arestaţi în timp ce făceau descoperiri semnificative", se arată într-o declarati a companiei, preluată de hotnews.ro. "Inutil să precizăm, toţi angajaţii Black Cube respectă literă cu literă legea locală iar acuzaţiile împotriva lor sunt nefondate şi neareale. Avem deplină încredere că adevărul va fi dezvăluit şi că amandoi vor fi eliberaţi pentru a reveni acasă în zilele următoare", potrivit sursei citate.
Pe site-ul companiei israeliene se precizează că Black Cube foloseşte "experţi foarte experimentaţi şi formaţi în elita militară a Israelului şi în unităţile de informaţii ale guvernului".
Fostul director al Mossad Meir Dagan a fost preşedinte onorific al Black Cube pană la moartea sa, care a avut loc luna trecută.

"Instituţiile îşi fac treaba"

Preşedintele Comisiei SRI, Georgian Pop, a declarat, ieri, că investigaţia făcută de DIICOT cu privire la spionarea şefei DNA de către foşti agenţi Mossad arată că instituţiile îşi fac treaba. "Dacă ne uităm la o evoluţie în timp într-adevăr putem spune că statul român este un stat puternic. Nu cred că puteam să ne imaginăm acum 20 de ani că statul român poate să investigheze cetăţeni străini care lucrează pe nivelul de business la o asemenea dimensiune. Uite, se întâmplă în România, statul român investighează indiferent de cine este în această lume, dacă a comis o infracţiune în România, acestea sunt investigate. Dacă entităţi private din alte state încearcă să influenţeze sau să intimideze mersul justiţiei din România, avem, după cum se vede în acest caz, instituţii suficient de puternice care ştiu şi pot să apere atât interesul cetăţenilor români, cât şi al statului român pe ansamblu", a conchis preşedintele Comisiei pentru controlul SRI.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.