Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Centrul pentru Dezvoltare Urbană: Populaţia oraşelor şi municipiilor a scăzut constant faţă de 2008

Ziarul de Vrancea
27 nov 2015 674 vizualizări
Populaţia oraşelor şi municipiilor din ţară a scăzut constant faţă de anul 2008 iar dintre reşedinţele de judeţ doar şase au înregistrat în 2014 o creştere a populaţiei, potrivit unui comunicat de presă al Centrului pentru Dezvoltare Urbană şi Teritorială.

Reşedinţele de judeţ cu creştere a populaţiei faţă de 2008 sunt Iaşi, Vaslui, Bistriţa, Sibiu, Cluj-Napoca şi Alba Iulia. Bucureştiul are una dintre cele mai accentuate pierderi de populaţie, în principal din cauza dezvoltării zonei periurbane din judeţul Ilfov, populaţia migrând cu domiciliul în localităţile din acest judeţ, dar păstrându-şi în proporţie foarte mare locurile de muncă în Capitală. "Ideea este că marea majoritate a centrelor urbane semnificative pierde populaţie. Principala concluzie care se desprinde din analiza CDUT este că Guvernul, în special Ministerul Dezvoltării Regionale, trebuie să se concentreze pe dezvoltarea de Zone Urbane Funcţionale (care planifică teritorial relaţia strânsă între centrele urbane şi teritoriile adiacente)", relevă sursa citată. De exemplu, problemele de trafic ale Bucureştiului sunt generate de faptul că nu a beneficiat de proiecte integrate de planificare spaţială pentru a-i asigura noduri intermodale care să determine o parte din populaţia cu domiciliul în zona periurbană care lucrează în Bucureşti să se deplaseze cu alte mijloace de transport în detrimentul folosirii automobilului personal.
Din totalul oraşelor şi municipiilor (inclusiv Bucureştiul), doar 73 (23%) au înregistrat o creştere a populaţiei în perioada 2008-2014. În mod similar, dintre cele 2.861 de comune numai 830 (29%) au înregistrat o creştere a populaţiei în 2014 faţă de 2008, se precizează în comunicat.

Cum va fi vremea în această iarnă

Meteorologii estimează pentru următoarele trei luni o vreme, în general, normală pentru perioada de iarnă, cu temperaturi ce vor coborî sub zero grade în majoritatea regiunilor, dar şi cu precipitaţii ce vor tinde către excedent, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul decembrie 2015 - februarie 2016, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În prima lună de iarnă, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de normele climatologice. Ca valori termice medii, meteorologii estimează pentru zona Transilvaniei şi Moldovei temperaturi cuprinse între — 5 şi zero grade Celsius, pentru Maramureş şi Oltenia între minus două şi zero grade Celsius, iar în Banat, Crişana şi Muntenia între zero şi 3 grade Celsius. Cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra, în decembrie, valori peste mediile multianuale în centrul, vestul şi local în sudul şi sud-estul ţării, iar în restul teritoriului acestea vor fi normale.
În ianuarie 2016, valorile termice se vor situa, în general, în apropierea mediilor climatologice (de—2,1 grade Celsius) în centrul, nordul şi local în vestul ţării. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei şi Moldovei, iar cele mai ridicate în Dobrogea. În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM relevă că acestea vor fi, în ianuarie, apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul regiunilor vor avea o tendinţă de excedent.
În ultima lună de iarnă, estimările meteorologilor arată că temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limite apropiate de mediile climatologice, cu excepţia sud-estului, sudului şi, local, vestului ţării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale.  Pe de altă parte, cantităţile lunare de precipitaţii vor prezenta, în general, o tendinţă spre excedent, mai puţin în estul, sud-estul şi local sudul ţării, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale, de 31,6 l/mp.
Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Oltean şi Teodorescu îşi petrec Ziua Naţională în libertate

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, vineri, sesizarea Comisiei juridice pentru a analiza solicitările DNA privind arestarea preventivă a deputaţilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, votul în plen urmând să aibă loc abia pe 9 decembrie, în contextul în care urmează mai multe zile libere. Astfel, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor are termen trei zile pentru oferirea unui punct de vedere, după audierea celor doi deputaţi, însă termenul ar putea fi prelungit la 5 zile, având în vedere că juriştii nu ar avea suficient timp pentru studierea materialelor de la DNA.
În aceste maximum cinci zile pe care le are la dispoziţie Comisia nu sunt luate în calcul şi cele două zile libere pe care deputaţii le au la începutul săptămânii viitoare, de Sfântul Andrei (30 noiembrie) şi Ziua Naţională (1 Decembrie). Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor se aşteaptă, astfel, ca deputaţii jurişti să întocmească raportul pentru cele două solicitări abia la finalul săptămânii viitoare, joi sau vineri.
Reamintim că Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.
Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, iar Cătălin Teodorescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

Profesoara către elev: "Îţi mut fălcile din gură"

O profesoară de limba germană de la Liceul Teoretic din Periam este cercetată disciplinar de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, după ce a fost înregistrată în timp ce îi spunea unui elev: "În faţa mea tu nu îţi arăţi talente. Îţi mut fălcile din gură". Inspectorul adjunct al ISJ Timiş Mihaela Petrov a declarat, vineri, că la nivelul instituţiei a fost formată o comisie care cercetează disciplinar o profesoară de limba germană de la Liceul Teoretic din localitatea Periam. "Doamna profesoară continuă să predea, este dreptul dumneaei să îşi câştige existenţa. Până la finalizarea anchetei, lucrurile şi-au reluat drumul normal", a declarat Mihaela Petrov.
La rândul său, directorul Liceului din Periam, Diana Hojda, a declarat că incidentul a avut loc luni, la o clasă a XI-a. "A fost înregistrată audio de către elevi. Ea este angajată la noi la liceu de anul trecut, este necalificată, nu este titulară, dar a venit prin concurs la noi la liceu. Nefiind profesori calificaţi de limba germană în judeţ, atunci se întâmplă să vină şi necalificaţi. Nu avem ce face, trebuie să acoperim cumva orele. Până acum nu am mai avut niciun incident în liceu în ceea ce o priveşte pe doamna profesoară. Este o anchetă în desfăşurare, aşteptăm rezultatele. Deocamdată, doamna profesoară vine la serviciu şi predă", a declarat Diana Hojda. La rândul său, profesoara i-ar fi spus directoarei că totul este o înscenare din partea elevilor săi.

Ministerul Muncii susţine introducerea educaţiei sexuale în programa şcolară

Ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a afirmat că autorităţile trebuie să deruleze programe de educaţie pentru viaţă în şcoli, inclusiv de educaţie sexuală, citând statistici potrivit cărora jumătate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive.
Declaraţiile ministrului au fost făcute în cadrul unei dezbateri care a fost organizată la Palatul Cotroceni, intitulată "Educaţie pentru sănătate", care promovează introducerea în curricula şcolară a unei discipline separate pe tema sănătăţii în rândul tinerilor. Ministrul Muncii a declarat cu această ocazie că autorităţile trebuie să susţină şi să promoveze un "stil de viaţă sănătos în rândul adolescenţilor", atât în ceea ce priveşte alimentaţia, exerciţiile fizice, dar şi educaţia sexuală. "Organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi centrale (...) au obligaţia să deruleze în mod sistematic în unităţile şcolare programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţia sexuală pentru copii", a spus Claudia Ana Costea.
Ea a dat citire unor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care arată că, în România, peste jumătate dintre tinerii activi sexual cu parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive. "Un sfert din adolescenţii între 14 şi 17 ani se declară activi sexual, vârsta medie de debut a vieţii sexuale fiind de 15 ani şi jumătate, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. (...) Mai puţin de jumătate dintre cei cu parteneri stabili utilizează în mod constant mijloace de protecţie", a afirmat Costea.
În luna octombie, şi Ministerul Sănătăţii a anunţat că susţine introducerea acestei discipline.

Numărul victimelor violenţei domestice a scăzut în 2015

Numărul victimelor care au suferit abuzuri care se încadrează în conceptul de violenţă domestică a scăzut în 2015, în condiţiile în care până acum au fost înregistrate 9.014 cazuri de violenţă în familie, faţă de 11.598 de cazuri anul trecut, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Ana Costea. "Se înregistrează o scădere cu 24% faţă de anul 2013. Nu pot să ascund urmare a relelor tratamente victimele violenţei domestice ce ajung să înceteze din viaţă, numărul deceselor înregistrate în 2014 ca urmare a acestor rele tratamente sau abuzuri fiind de 142 de persoane. Acestea sunt datele înregistrate oficial şi sunt situaţii care nu ne sunt comunicate, care nu pot fi cuprinse în statistici pentru că există o teamă a persoanelor care suportă aceste violenţe de a denunţa aceste acte, le este teamă de consecinţe, de agravarea abuzurilor care se pot răsfrânge ulterior asupra lor. Pe de altă parte pot fi persoane care fie suferă de deficienţe fizice sau psihice şi atunci nu au capacitatea de a anunţa singuri violenţele sau relele tratamente pe care le suportă. Copiii sunt cei care suportă cel mai mult aceste violenţe domestice iar pe locul doi se află femeile", a declarat ministrul muncii care a participat la lansarea unui call-center pentru victimele violenţei domestice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.