Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: România, singura ţară care şi-a înrăutăţit indicatorii de sărăcie a copiilor

Ziarul de Vrancea
26 nov 2015 540 vizualizări
Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a atras atenţia, ieri, că programele de prevenire în comunităţi şi investiţia în resursa umană calificată ar evita luarea măsurilor speciale de protecţie pentru mulţi dintre copii, iar costurile pe care statul le-ar suporta ar fi mult diminuate

"Ar trebui să acordăm o atenţie mai mare formării asistentului social din mediul rural, pentru că el este cel care monitorizează respectarea drepturilor copilului în comunitate şi care poate interveni în vederea prevenirii separării copilului de familie", a arătat preşedintele FONPC, Bogdan Simion. Federaţia susţine că aceste lucruri sunt necesare cu atât mai mult cu cât România este singura ţară care şi-a înrăutăţit indicatorii de sărăcie a copiilor, de la 50 la sută la intrarea în UE în 2007 la 51 la sută în 2014, faţă de Bulgaria care plecase de la 61 la sută şi a ajuns la 45 la sută (Eurostat). Un procent de 48,5 din copiii din România trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, după datele Eurostat, ceea ce înseamnă că România este pe locul doi în întreaga Europa. Cei mai vulnerabili şi expuşi sărăciei şi marginalizării sunt copii din mediul rural şi copiii romi.
Legat de intrevenţia la nivel judeţean, FONPC a semnalat faptul că direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului (DGASPC) nu au mecanismul prin care să finanţeze servicii sociale ale ONG-urilor în totalitate, putând doar să deconteze costuri directe pe beneficiar, ceea ce duce la fragilizarea sustenabilităţii serviciilor dezvoltate de organizaţiile neguvernamentale. De asemenea, în contextul în care o treime din copiii României trăiesc în sărăcie, percepţia despre asistenţă socială atât a factorilor politici, a populaţiei, dar chiar şi a specialiştilor, se opreşte la a da bani, fără a urmări impactul, influenţa acelei prestaţii în îmbunătăţirea situaţiei beneficiarului.

Un copil a furat 3.800 lei de la bunicul său şi a pierdut 2.600 lei la păcănele

Un copil de 12 ani din judeţul Suceava este cercetat pentru furt calificat, după ce a furat 3.800 de lei de la bunicul său din care a pierdut apoi 2.600 de lei la jocuri de noroc, la un bar din comună. Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, un bărbat de 73 de ani din comuna Capu Câmpului a sesizat, miercuri, poliţiştii că i-a fost furată din casă suma de 3.800 de lei. În urma cercetărilor, oamenii legii au stabilit că în 19 noiembrie, în timp ce bărbatul a mers cu vacile în livadă, lăsând uşa de acces descuiată, nepotul său de 12 ani a furat suma de 3.800 de lei din care a cheltuit 2.600 de lei la jocurile de noroc, la un bar din localitate. În timpul cercetărilor, copilul a recunoscut fapta, poliţiştii reuşind să recupereze suma de 1.200 de lei, care a fost restituită bărbatului.

Ministru: Vom crea un spaţiu comunicaţional comun între România şi Moldova

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a anunţat, ieri, că vor fi iniţiate demersurile necesare pentru instituirea unui spaţiu comunicaţional comun între România şi Republica Moldova, astfel încât cetăţenii celor două state să aibă acces la canale de televiziune şi posturi de radio în limba română. "Republica Moldova este un stat vecin cu care împărtăşim aceeaşi istorie, aceeaşi limbă şi aceeaşi cultură. În acest sens, vom încerca să rupem toate barierele comunicaţionale dintre noi şi vom iniţia demersuri privind instituirea unui spaţiu comunicaţional comun între România şi Republica Moldova, astfel încât instituţiile audiovizualului din România şi din Republica Moldova să aibă acces reciproc, liber şi gratuit. Dorim să creăm un spaţiu în care vorbitorii de limba română de pe ambele maluri ale Prutului să se simtă liberi, acasă, în propria lor limbă", a declarat Stoenescu, la RFI.
În opinia sa, acest spaţiu audiovizual comun reprezintă soluţia apropierii dintre cele două state. "Din păcate, presa de limba română întâmpină probleme în Republica Moldova şi numai prin ruperea barierelor la nivel audiovizual putem impulsiona prezenţa culturii române şi identităţii naţionale în Republica Moldova. De asemenea, este foarte important ca şi românii din România să aibă acces la ştiri, la informaţii, despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Numai prin schimbul de informaţii, acces la spaţiul audiovizual comun putem să ne apropiem, având în vedere că avem aceeaşi limba, aceeaşi cultură, suntem două state, o singură naţiune", a arătat ministrul. În ceea ce priveşte modul de realizare a spaţiului comunicaţional, el a explicat că acesta se poate face prin discuţii la nivelul CNA, prin prezenţa canalelor româneşti în Republica Moldova, prin deschiderea unor staţii locale de radio şi de televiziune româneşti în R. Moldova, dar şi moldoveneşti în România.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.