Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, avizat favorabil

Ziarul de Vrancea
24 nov 2015 790 vizualizări
Proiectul de lege iniţiat de PNL pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin a primit, ieri, aviz favorabil la Comisia juridică a Senatului, cu şase voturi "pentru" şi trei "împotrivă", a anunţat preşedintele comisiei, Cătălin Boboc.

"Vom trimite asta la plen, eu sper să treacă şi la plen. Este ceea ce întotdeauna am spus, cea mai bună formă de reprezentativitate o pot avea primarii, preşedinţii de consilii judeţene, atunci când sunt aleşi de majoritatea cetăţenilor", a declarat Boboc, după şedinţa Comisiei juridice.
Întrebat dacă se aplică la următoarele alegeri locale, Boboc a spus că "asta este o altă discuţie, o altă dezbatere" şi că PNL şi-a asumat depunerea iniţiativei legislative în Parlament. "În ceea ce ne priveşte, am asumat acest punct de vedere, am depus această iniţiativă. Deocamdată, la Comisia juridică are un raport favorabil, vom vedea mai departe ce se întâmplă la plen. Procedura trebuia demarată cândva, despre aplicarea sau nu în vara viitoare este altă discuţie", a mai spus Cătălin Boboc.
Proiectul de lege prevede că este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor sau în caz de balotaj între mai mulţi cadidaţi se organizează al doilea tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur.
Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost aplicată pentru prima oară la scrutinul local din 2012, după ce PDL a modificat legea alegerilor locale. Până atunci, primarii erau aleşi în două tururi de scrutin.
În sesiunea trecută, Comisia de Cod electoral a adoptat legea alegerilor locale, menţinându-se aceeaşi procedură de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin, în schimb, introducându-se alegerea indirectă a preşedintelui de consiliu judeţean, de către majoritatea din consiliu şi nu prin vot direct.
Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia au stabilit că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor. Astfel, chiar dacă proiectul PNL ar întruni majoritatea, el nu ar mai putea fi pus în practică la alegerile locale din 2016.

Cristian Paţurcă, despăgubit post mortem de CEDO

Cantautorul Cristian Paţurcă, sculptorul Vladimir Ciobanu şi alţi şase foşti revoluţionari au fost despăgubiţi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu câte 2.400 de euro, pentru nesoluţionarea dosarului Revoluţiei într-un termen rezonabil. CEDO arată că, între 21 şi 23 decembrie 1989, petenţii au luat parte la demonstraţiile de la Bucureşti care au dus la căderea regimului comunist. În 1990, când procurorii militari au deschis o anchetă privind reprimarea violentă a demonstraţiilor, petenţii au fost audiaţi ca martori şi s-au constituit parte civilă în dosarul care, în 2008, tot nu era soluţionat. Reclamanţii au fost şi victime ale Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, care constituie subiectul unui alt dosar penal deschis tot în 1990.
Cei şapte reclamanţi au invocat în faţa CEDO încălcarea articolului 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului - dreptul la un proces echitabil într-un termen rezonabil - în legătură cu durata anchetei în cazul evenimentelor din decembrie 1989. Curtea a constatat că a fost încălcat respectivul articol şi a dispus ca reclamanţii să primească fiecare câte 2.400 de euro cu titlul de prejudiciu moral.

Deputat PSD, condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare

Deputatul PSD Anghel Stanciu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, în dosarul în care era acuzat că şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar din Iaşi. Completul de cinci judecători al ICCJ a decis, luni seară, să respingă, ca nefondate, apelurile declarate de Anghel Stanciu şi de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, deputatul PSD a rămas cu pedeapsa de şase luni de închisoare cu suspendare, dispusă în 16 martie, de un complet de trei judecători de la instanţa supremă.
În noiembrie 2013, deputatul PSD de Iaşi Anghel Stanciu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, fiind acuzat că şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar din Iaşi, aceştia obţinând astfel venituri de peste 65.000 de lei.

Tanăr suedez: "Nu vrem să arătăm ca un român jegos"

Identitatea liberală a Suediei este atacată, comentează The Guardian, adăugând că violenţa împotriva imigranţilor este în creştere, în timp ce tot mai mulţi refugiaţi intră în ţară. Formaţiunea radicală naţionalistă Democraţii Suedezi (SD), provenită din mişcarea neonazistă, a ajuns acum al treilea partid ca importanţă din ţară, având 49 de reprezentanţi în Parlament.
SD a încetat de curând relaţiile cu organizaţia sa de tineret (SDU), după ce Jessica Ohlson a fost aleasă preşedinte. Conducerea SD consideră că aceasta este prea naţionalistă, iar câţiva dintre susţinătorii săi ar avea legături cu grupări extremiste. "Ei nu au spus clar că sunt împotriva rasismului. Nu au fost suficient de clari", a declarat Markus Wiechel, purtătorul de cuvânt al SD pe probleme de imigraţie şi cetăţenie.
De altfel, un membru al SDU a fost filmat în timp ce îi califica pe români drept "jegoşi". Un reporter al cotidianului britanic The Guardian, care a participat la alegerile pentru conducerea tineretului SDU, a întrebat mai mulţi tineri participanţi de ce s-au îmbrăcat atât de elegant. "Vrem să facem impresie bună", a răspuns unul dintre ei. "Pentru că nu vrem să arătăm ca un român jegos", a continuat altul.
Suedia are mai puţin de zece milioane de locuitori, dar urmează să primească până la 190.000 de refugiaţi în 2015, situaţie care a împins ţara spre naţionalismul radical.

Cererea de arestare a lui Şova, avizată pozitiv în Comisia Juridică

Senatorii jurişti au întocmit, ieri, un raport favorabil în cazul cererii privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a social-democratului Dan Şova. Raportul a primit cinci voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi trei abţineri. Din cei 11 membri ai Comisiei, doar senatorul UDMR Pataki Csaba a absentat, iar senatorul PSD Ovidiu Donţu a fost înlocuit de Mihai Neacşu. Raportul Comisiei este consultativ, el urmând să fie înaintat Biroului permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului de miercurea viitoare.
Dan Şova şi-a studiat marţi dosarul de şapte volume (aproximativ 3.000 de pagini) timp de aproape patru ore, ulterior fiind audiat de către senatorii jurişti.

Calimente: În România nu există riscul unor atentate

În România nu există riscul producerii unor atentate teroriste, a declarat ieri preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SIE, Mihăiţă Calimente, după întâlnirea membrilor acestui for cu şeful Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu. "În acest moment, pentru România nu există riscul unor atentate sau a unor lucruri grave care s-ar putea întâmpla. Se menţine o stare de atenţie spre ceea ce se întâmplă şi, în general, spun eu Serviciul şi-a făcut datoria, neîncurajând în ţările de origine migranţii să vină spre România", a spus Calimente, la Parlament.
Potrivit acestuia, gradul de alertă în România este albastru precaut. Calimente a apreciat că, odată cu rezolvarea situaţiei din Siria, se va reuşi şi "liniştirea" atentatelor la nivel european.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.