Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Franţa i-ar putea retrage lui Oprescu distincţia Legiunea de Onoare

Ziarul de Vrancea
5 oct 2015 526 vizualizări
Franţa va declanşa procedura de retragere a distincţiei de Cavaler al Legiunii de Onoare acordată lui Sorin Oprescu, dacă primarul suspendat al capitalei va fi condamnat definitiv, potrivit unui comunicat al Ambasadei franceze din Bucureşti.

Printr-un decret din data de 15 ianuarie 2015, semnat de Preşedintele Republicii Franceze, distincţia de Cavaler al Legiunii de Onoare i-a fost acordată lui Sorin Oprescu, de către Jean-Marc Todeschini, secretar de stat francez (cu rang de ministru delegat) pentru Veterani şi Memorie. Această distincţie i-a fost acordată cu ocazia unei ceremonii la Ambasada Franţei în România, în data de 12 martie 2015. "Această decoraţie pune în valoare cariera de medic specialist a domnului Oprescu, de formaţie chirurg, fost director al Spitalelor Universitar şi Elias din Bucureşti, precum şi cariera politică pusă în serviciul Capitalei, în calitate de primar general, funcţie pe care o ocupă din 2008", transmitea atunci Ambasada Franţei. Potrivit Ambasadei, legătura lui Sorin Oprescu cu Franţa "a fost întotdeauna una strânsă şi sinceră, bazată pe colaborări importante în domeniul cultural, urbanistic, dar şi social", mai ales prin implicarea primarului general în Proiectul Ferentari care are ca scop asistenţa sanitară şi socială a persoanelor excluse din cartierul Ferentari.

MAE: La ora actuală sunt peste 10.000 de cetăţeni români în Siria

Peste 10.000 de cetăţeni români se află în Siria, la ora actuală, a precizat ieri Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul unui briefing referitor la asistenţa consulară acordată cetăţenilor români aflaţi în străinătate. "În Siria, la ora actuală avem peste 10.000 de cetăţeni români care se află pe teritoriul statului sirian. Pot să precizez că începând cu 2011, momentul declanşării conflictului militar din Siria, Ministerul Afacerilor Externe a repatriat, prin mijloace proprii, un număr de aproximativ 700 de cetăţeni români", a declarat Bogdan Stănescu. Oficialul MAE a mai spus că "un alt număr, mult mai însemnat" de cetăţeni români aflaţi în Siria au reuşit să se repatrieze în România pe cont propriu. "Situaţia din Siria este una deosebit de periculoasă. România este printre puţinele state ale lumii care are ambasadă încă deschisă la Damasc şi operaţională. Este singura ambasadă a unui stat membru al Uniunii Europene care activează acolo", a mai spus directorul general al Departamentului Consular. Bogdan Stănescu a mai precizat că România a preluat protecţia şi asistenţa consulară în favoarea Franţei, Australiei, Canadei şi protejează şi asistă cetăţenii Republicii Moldova.

Senatorii amână adoptarea legii privind recuperarea bunurilor sechestrate

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat, ieri, că votul pentru înfiinţarea Agenţiei pentru recuperarea bunurilor sechestrate va fi amânat pentru săptămâna viitoare, pentru ca grupurile parlamentare să poată avea, aşa cum au solicitat, o discuţie separată ministrul Justiţiei. "Ţinând cont de solicitarea gruprurilor parlamentare, BP a aprobat ca înainte de votul privind înfiinţarea Agenţiei pentru recuperarea bunurilor sechestrate să fie invitat la discuţie cu grupurile parlamentare iniţiatorul, respectiv, ministru Justiţiei (Robert Cazanciuc – n.r). Motiv pentru care actul normativ va fi supus aprobării lunea viitoare, urmând ca în această săptămână toate gruprurile parlamentare să aibă o întâlnire separată cu iniţiatorul, ministrul Justiţiei, care va veni să răspundă întrebărilor parlamentarilor", a declarat vicepreşedintele social- democrat al Senatului Ioan Chelaru.
Potrivit proiectului de lege, înregistrat la Senat, Agenţia pentru recuperarea bunurilor sechestrate ar urma să faciliteze "urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale, va administra, în unele cazuri, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, va valorifica bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal şi va gestiona sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni".
Săptămâna trecută, procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi declara că dacă Ministerul Finanţelor nu se descurcă în privinţa executării silite, poate să predea atribuţia instituţiilor din sistemul judiciar, arătând că statul "stă pe o grămadă de hotărâri judecătoreşti", privind sechestrul, dar nu le execută.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.