Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Proiect în premieră în Romania pentru tratarea fricii de avion

Ziarul de Vrancea
27 aug 2015 641 vizualizări
Sedintele de consiliere vor avea între două şi patru ore u ele se vor desfăşura sambăta, pe durata a şase săptămani

Un proiect pilot pentru tatarea fricii de a călători cu avionul, intitulat "Sunt aerofob, dar mă tratez" şi în care psihoterapeuţi şi personal aeronautic vor explica prin materiale video sau direct cat este de sigur transportul aerian, a fost lansat ieri. Proiectul a fost lansat de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti în parteneriat cu Tarom, va începe la jumătatea lunii octombrie şi se va desfăşura în fiecare zi de sambătă, pe durata a şase săptămani, o şedinţă avand între două şi patru ore. "Ne-am ales sloganul «Sunt aerofob, dar mă tratez» inspiraţi de filmul «Sunt timid , dar mă tratez». Iniţiativa acestui proiect a fost determinată de obiectivul de a oferi clienţilor servicii de cea mai bună calitate, luand în calcul faptul că, din punct de vedere statistic, 1 din 5 oameni suferă de aerofobie", a declarat Valentin Iordache, director al Departamentului Comunicare şi Relaţii Publice al Companiei Aeroporturi Bucureşti. El a spus că, în funcţie de rezultatul proiectului pilot, care este o premieră pentru Romania, va putea fi instituit un curs pentru cei care vor dori să se trateze de anxietatea din timpul zborului, cursurile în acest caz fiind contra cost. Proiectul pilot va avea şase sesiuni, intitulate "Frica şi teama", "Oamenii care lucrează în aviaţie", "Avionul şi caracteristicile sale tehnice", "Strategii de succes pentru eliminarea fricii de zbor", Pregăteşte-te de zbor" şi "Să trecem la zbor", iar cursanţilor le vor fi prezentate caracterisiticile tehnice ale avionului, dar şi comportamentul aeronavei pe timp de ceaţă, furtună, turbulenţe, goluri de aer. În timpul cursurilor, va putea fi vizionată o aeronavă staţionand şi cum se pregăteşte de zbor, pentru ca, în final, cursanţii să participe chiar la un zbor de 20-40 de minute. Cursurile vor fi asigurate de o echipă de psihoterapeuţi, iar printre participanţii care şi-au anunţat deja înscrierea în programul-pilot se numără şi actorii Marius Bodochi, George Ivaşcu şi Tania Popa. Geta Popescu, însoţitor de bord, "legendă vie" a Tarom, cum a fost prezentată de directorul Iordache, îi sfătuieşte pe oameni ca înainate de a călători cu avionul să se odihnească. "La primul zbor din viaţa mea mi-a fost rău, dar nu teamă. Vă sfătuiesc ca înainte de a pleca într-o călătorie cu avionul să vă odihniţi, să nu urmăriţi filme cu catastrofe aviatice, să vă ţineţi departe de ştirile negative. Avionul este cel mai sigur mijloc de transport în comun", a afirmat Geta Popescu. Ea a mai spus că primul lucru pe care îl fac cei mai mulţi călători înainte de decolare este să se roage la Dumnezeu să îi aibă în grijă. "Nu vă lăsaţi dominaţi de fică. Fiţi pozitivi, aveţi atat de multe lucuri de văzut acolo sus. Să mergi pe nori este feeric. Să ştiţi că şi pilotul are acasă familie şi vrea să se întoarcă la ea", a mai spus Geta Popescu.

Candidaţii pentru funcţia de preşedinte al ANI au fost respinşi

Vicepreşedintele ANI, Bogdan Stan, care conduce interimar instituţia, după demisia lui Horia Georgescu, şi ceilalţi doi candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de preşedinte al ANI, Claudiu Platon şi Ionel Garleşteanu, au fost respinşi la proba scrisă, dar pot depune contestaţii pană pe 31 august Bogdan Stan, Petre Claudiu Platon şi Ion Ionel Garleşteanu au fost respinşi pentru că nu au obţinut minim 70 de puncte la fiecare dintre cele patru subiecte ale probei scrise a concursului pentru funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), susţinută în 24 august. Potrivit unui anunţ al Consiliului Naţional de Integritate, de joi, cei trei candidaţi pot depune contestaţii pană luni, 31 august, între orele 09.00- 16.30, la sediul ANI. În situaţia în care, în urma contestaţiilor, unii candidaţi vor fi declaraţi admişi la proba scrisă, interviul se va desfăşura pe 11 septembrie. În cadrul interviului, candidaţii trebuie să prezinte planul de management pe termen scurt şi mediu privind organizarea şi funcţionarea ANI. Bogdan Stan, Petre Claudiu Platon şi Ionel-Ion Garleşteanu şi-au depus dosarele pentru funcţia de preşedinte al ANI, postul fiind liber după ce Horia Georgescu a demisionat, în martie, fiind acuzat de procurorii DNA în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Membrii Consiliului Naţional de Integritate au verificat, în 23 iulie, dosarele candidaţilor şi au constatat că aceştia îndeplinesc condiţiile, toate cele trei candidaturi fiind admise pentru participarea la concursul de ocupare a funcţiei de preşedinte al ANI. Cei trei candidaţi au susţinut pe 24 august, de la ora 12.00, la sediul ANI, proba scrisă a concursului.


Măsurile de securitate la fronitera cu Serbia vor fi întărite

Romania va întări securitatea la frontiera cu Serbia, pentru a evita riscurile pe care le-ar reprezenta atragerea sa în fluxul migraţionist care afectează statele din vecinătate, a anunţat, joi, vicepremierul Gabriel Oprea, la finalul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. "Am decis, astăzi, să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea Romaniei în fluxul migraţionist care afectează statele din vecinătate. Din punct de vedere geostrategic, Romania securizează 2.070 de km la frontiera externă a Uniunii Europene, dintre care peste un sfert, adică 546 de km la graniţa cu Serbia. Pe această zonă de frontieră vom intensifica măsurile de securitate prin acţiuni comune, în sistem integrat, potrivit atribuţiunilor tuturor instituţiilor abilitate din domeniul securităţii naţionale. Avem în vedere intensificarea cooperării dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii, ca aspect de interes privind securitatea frontierei de stat, creşterea capacităţii operative la frontiera cu Serbia, creşterea capacităţii operative a frontierelor în zona de risc prin mijloace tehnice şi aparatură de observare fixă şi mobilă pe timp de zi şi pe timp de noapte", a spus Oprea. El a precizat că l-am informat pe preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pe prim-ministrul Victor Ponta despre deciziile luate. Gabriel Oprea a cerut tuturor membrilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă să aibă o atitudine responsabilă şi să acţioneze în mod preventiv pentru limitarea oricăror riscuri la adresa securităţii naţionale, riscuri care pot fi generate de dinamica contextului regional actual. Conform datelor consolidate la nivel naţional, el a spus că, în prezent, Romania nu resimte o presiune migraţionistă crescută ca urmare a accentuării fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest. Atat din punct de vedere al încercărilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cat şi din punct de vedere al numărului solicitărilor de azil, situaţia înregistrată în prezent se menţine la parametrii anului trecut, nefiind semnalate creşteri semnificative ale acestor indicatori. .

Consilier din Ministerul Muncii, găsit în incompatibilitate de ANI

Florin Diaconescu, consilier în Ministerul Muncii, se află, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în stare de incompatibiliate din 2003, fiind cenzor într-o societate comercială în timp ce a ocupat mai multe posturi la minister. Potrivit ANI, Florin Diaconescu se află în stare de incompatibilitate începand cu data de 19 aprilie 2003, întrucat, concomitent cu funcţia de cenzor pe care o exercită în cadrul S.C. BIT S.A., a deţinut / deţine mai multe funcţii publice în cadrul Ministerului Muncii: consilier, director la Direcţia Managementul Calităţii, director la Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, şi, în prezent, consilier în cadrul Compartimentului Control Financiar. Activitatea desfăşurată în calitate de cenzor în cadrul S.C BIT S.A. este în legătură indirectă cu atribuţiile pe care acesta le-a avut şi le are în calitate de funcţionar public, potrivit fişei postului. Diaconescu a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, în cadrul societăţilor comerciale şi dispoziţiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţionarii pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului. Diaconescu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. El nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Bătaie la Curtea de Apel Bucureşti în timpul procesului

Un conflict a avut loc, ieri, în sediul Curţii de Apel Bucureşti (CAB), unde este judecat procesul membrilor mai multor grupări interlope, în urma incidentului de la instanţă fiind dus la spital un bărbat, care susţine că a fost tăiat de Sile Cămătaru. Robert Gabriel Buşă, zis Robert al lui Ioc, judecat în proces, a fost preluat de ambulanţă de la Curtea de Apel Bucureşti. El susţine că a fost tăiat în zona nasului de Vasile Balint, zis Sile Cămătaru. Incidentul a avut loc pe holurile Curţii de Apel Bucureşti, unde ambii bărbaţi s-au prezentat la proces, alături de alte 18 persoane. Toţi sunt acuzaţi de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup. Robert Buşă a făcut parte din clanul Cămătarilor şi a fost arestat după ce a participat, alături de aceştia, la o serie de conflicte violente. Ulterior, el s-a distanţat de Cămătari, care nu l-ar fi ajutat cu bani cat era în arest.

Directorul Spitalului Judeţean Ploieşti, reţinut de procurorii DNA

Directorul Spitalului Judeţean Ploieşti, Ion-Alexandru Băloi, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, care îl acuză de luare de mită, în formă continuată, pentru decontarea unor lucrări efectuate la spital de o firmă. Managerul a fost reţinut în jurul orei 1.30, după ce, miercuri, a fost prins în flagrant în Piaţa Romană primind mită 3.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, în perioada aprilie 2014 – iulie 2015, Băloi, în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, a primit de la un om de afaceri (denunţător în cauză), în mod repetat, sume de bani reprezentand un procent de circa 20% din valoarea facturilor emise de firma acestuia din urmă în baza unui contract de servicii încheiat cu unitatea spitalicească. Mai mult, Băloi chiar a tergiversat efectuarea plăţilor respective pentru a-i determina pe reprezentanţii firmei să-i remită comisionul convenit din valoarea facturilor. Astfel, în perioada respectivă, managerul spitalului a primit foloase necuvenite în sumă totală de circa 6.500 lei. Banii i-au fost remişi în trei tranşe, ce se coroborează cu retragerile de numerar din contul societăţii atat din punct de vedere al datei cat şi al procentului - circa 20% din valoarea facturilor achitate.

Accident cu 14 victime în Olt

Numărul persoanelor rănite în urma accidentului din judeţul Olt a ajuns la 14, una fiind preluată de un elicopter SMURD, iar un bărbat a decedat, poliţiştii stabilind că şoferul microbuzului nu a acordat prioritate autoturismului la intrarea de pe un drum judeţean pe DN 65. Purtătorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu, a declarat  că bărbatul aflat în stop cardio-respirator a decedat, medicii încercand să îl resusciteze cateva zeci de minute. Acesta era pasager în autoturism. De asemenea, 14 persoane - 11 din microbuz şi trei din autoturism - au fost rănite. Unul dintre răniţi, care avea multiple traumatisme, a fost preluat de un elicopter SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean din Craiova. Răniţii au fost transportaţi la unitatea medicală craioveană, precum şi la spitalul din Balş. Potrivit sursei citate, ceilalţi opt pasageri din microbuz au fost evaluaţi de medici şi au primit îngrijiri la faţa locului, refuzand transportul la spital. Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Olt au declarat că accidentul a fost provocat de şoferul microbuzului.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.