Național

Consumatorii de droguri ar putea beneficia de o cameră de consum

Ziarul de Vrancea
21 mai 2015 929 vizualizări
O asociaţie din Capitală cere o derogare de la lege, timp de un an, pentru implementarea unor astfel de spaţii care s-au dovedit utile în mai multe ţări din Occident

Consumatorii de droguri din Capitală ar putea beneficia de o cameră de consum, în care să fie asistaţi de o echipă multi-disciplinară.
Asociaţia Carusel lucrează în mod direct cu consumatorii de droguri din Bucureşti, asigurându-le consiliere pentru reducerea riscurilor, schimb de seringi, prevenirea supradozelor şi însoţire către alte servicii de suport (tratament cu metadonă, consiliere şi testare HIV/Hepatita C, îngrijire medicală) şi militează pentru deschiderea camerelor de consum, susţinând că acestea ar fi utile atât pentru cei care consumă droguri, dar şi pentru comunitate. Camerele de consum sunt facilităţi sanitare sterile, amenajate în zonele afectate de consumul de droguri, cu scopul de a stabili contactul cu populaţia consumatoare pentru a o putea asista medical şi social. De asemenea, în aceste spaţii, persoanele dependente vor putea consuma droguri într-un mediu sigur pentru sănătatea lor, în prezenţa unei echipe multi-disciplinare formată din medic, asistent social şi un consilier care anterior a fost dependent şi a reuşit să se reabiliteze. "Camerele de consum fac parte, alături de schimbul de seringi, din conceptul mai larg al reducerii riscurilor asociate consumului de droguri. Deşi iniţial au reprezentat un răspuns la problema consumatorilor de droguri injectabile, acestea se adresează şi persoanelor care fumează sau inhalează substanţe interzise prin lege", se arată într-un studiu de fezabilitate făcut de organizaţia neguvernamentală.

"Ia fenomenul din stradă şi îl pune într-un spaţiu sigur"

Pe lângă cabine de injectare, pentru fumat sau prizat, în aceste spaţii se vor oferi şi programe de tratare a dependenţei de droguri, servicii adiţionale de consiliere medicală, socială, de integrare în comunitate, de identificare a unei locuinţe. De asemenea, în astfel de locuri se vor putea face testări pentru HIV şi hepatita C şi se vor oferi servicii medicale de urgenţă, pentru cazurile de supradoze. Asociaţia Carusel a avut, numai în 2014, 1.000 de beneficiari unici, aproximtiv 50-60 de persoane solicitând zilnic serviciile oferite în centrul pe care organizaţia îl are în Ferentari. "O parte dintre beneficiari sunt femei care practică sexul comercial şi cu ele avem o abordare diferită pe partea de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală. Pe baza acestei experienţe, noi ne-am dat seama că introducerea camerelor de consum de droguri vine să întregească cumva paleta de servicii actuală", a declarat ieri Ioan Petre de la Asociaţia Carusel.  El a precizat că prima cameră de consum ar putea fi deschisă în Ferentari, iar Gara de Nord ar putea fi o altă zonă în care ar fi necesare astfel de servicii.
Ioan Petre a mai spus că un astfel de spaţiu se deschide destul de anevoios şi nu este prea bine "tolerat" de către autorităţile publice. În plus, este nevoie de schimbarea legislaţiei în vigoare care prevede că posesia de droguri, consumul şi punerea la dispoziţie a unui spaţiu sunt total interzise. "Ca să deschizi o cameră de consum ar trebui ca posesia să fie permisă într-o anumită cantitate pentru consum propriu, bineînţeles. Sau să existe o derogare, care este mai uşoară, pentru că noi vrem să deschidem centrul ăsta, să-l pilotăm un an şi pe urmă să vedem ce putem să facem în continuare. Iar pentru asta e nevoie de o derogare. Nu modifcăm direct legea, dar se poate da o derogare, prin emiterea unui ordin de ministru pentru implementarea camerelor de consum de droguri", a spus reprezentantul organizaţiei neguvernamentale.
Acesta a mai arătat că astfel de servicii şi-au dovedit deja utilitatea în ţările care au decis deja să asigure spaţii sigure pentru consumul de droguri. "Gândiţi-vă ce se întâmplă dacă un copil întâlneşte o seringă, probabil nu ştie ce e, ori se joacă cu ea, ori se înţeapă în ea, pot exista multe riscuri la care este expusă populaţia. Mai mult decât atât, gândiţi-vă ce înseamnă să vezi un consumator de droguri injectabile injectându-se în plină stradă, ceea ce se întâmplă, pentru că vorbim de oameni care n-au locuinţă sau, dacă au, sunt marginalizaţi de propria familie. Vorbim de sevraj, vorbim de durere, el este nevoit să-şi ia «răul» şi atunci, unde găseşte un cotlon, o alee, o scară de bloc, în parc, îşi face injecţia. Sunt dese situaţiile în care oameni spun: l-am văzut cum se injecta în stradă şi eram şi cu copilul. Asta face o cameră de consum de droguri: ia fenomenul din stradă şi îl pune într-un spaţiu sigur, steril, cu profesionişti care sunt gata să intervină oricând în cazul unei supradoze. Mai mult, se stabileşte acea legătură cu acest grup vulnerabil, care nouă ne lipseşte", a explicat Ioan Petre.
Elveţia, Germania, Olanda, Franţa, Norvegia, Danemarca, Spania, Canada şi Australia sunt printre ţările care au deja camere pentru consumul de droguri.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.