Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: O româncă a fost sechestrată şi violată nouă ani în Italia

Ziarul de Vrancea
26 apr 2015 687 vizualizări
O imigrantă româncă a fost sechestrată într-o fermă din regiunea italiană Sicilia nouă ani, timp în care a fost violată de patronul pentru care lucra şi a fost forţată să facă mai multe avorturi, femeia fiind eliberată de autorităţi, scrie Corriere del Mezzogiorno.

Erika, o româncă în vârstă de 45 de ani, a fost sechestrată timp de nouă ani într-o fermă din localitatea Acate, situată în provincia siciliană Ragusa (sudul Italiei). Femeia a ajuns în Italia în anul 2006, pentru a câştiga mai mulţi bani, necesari pentru a-şi creşte cei şase copii rămaşi în România. A reuşit să se angajeze la această fermă din Sicilia, dar a ajuns să fie sechestrată şi violată de patronul italian, Salvatore Nicosia, în vârstă de 67 de ani. Timp de nouă ani, Erika, mamă a şase copii, a suportat în tăcere violenţele, de teama pierderii locului de muncă, situaţie care ar fi adus-o în imposibilitatea de a mai trimite bani familiei din România, precizează Corriere del Mezzogiorno. Femeia reuşise să fugă din fermă pentru scurt timp, dar a fost prinsă de patronul italian. Bărbatul a violat-o de nenumărate ori, în pofida faptului că locuieşte în aceeaşi fermă împreună cu soţia şi cu un copil. Românca a fost nevoită să facă patru avorturi. Femeia a avut curajul de a prezenta situaţia sa incredibilă unui agent al carabinierilor pe care l-a văzut trecând pe lângă gardul fermei. Carabinerii au descins vineri la ferma din provincia Ragusa şi au eliberat-o pe româncă, trimisă într-un centru unde va fi consultată medical şi va primi consiliere psihologică.
Italianul Salvatore Nicosia a fost plasat în arest preventiv, fiind încarcerat în penitenciarul din Ragusa. Potrivit procurorului Andrea Reale, patronul fermei este acuzat de sechestrare de persoane în formă agravată şi de agresiuni sexuale. În toamna anului trecut, presa italiană semnala că sute de românce de la ferme din Sicilia ajung, în cele mai multe cazuri, sclave sexuale ale fermierilor pentru care muncesc, multe acceptând situaţia de teama pierderii locului de muncă.

Trei din 10 români nu şi-ar lăsa copiii să interacţioneze cu copii bolnavi cronic

Trei din zece români spun că nu şi-ar lăsa copiii să interacţioneze cu un copil diagnosticat cu o boală cronică sau nu ar şti ce ar face într-o astfel de situaţe, arată un studiu realizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). La întrebarea "Dacă copilul dumneavoastră ar avea un coleg bolnav de o afecţiune cronică i-aţi interzice să interacţioneze sau să se joace cu acesta?", 57,66% dintre participanţii la studiu declară că nu le-ar interzice propriilor copii să interacţioneze cu un coleg bolnav cronic. În acelaşi timp, 35,88% dintre respondenţi au declarat că nu ştiu cum ar reacţiona puşi în faţa unei astfel de situaţii, iar 6,46% dintre respondenţi le-ar interzice cu siguranţă propriilor copii să interacţioneze cu un bolnav cronic. Principalele afecţiuni de care părinţii chestionaţi şi-ar feri copiii sunt infecţia cu HIV, hepatita şi tuberculoza. Pe de altă parte, potrivit cercetării, nouă din zece respondenţi spun că nu ar evita să interacţioneze cu pacienţi suferinzi de boli cronice, dacă aceştia ar face parte din anturajul lor.
Totuşi, la întrebarea "Consideraţi că anumitor categorii de bolnavi cronici ar trebui să li se limiteze anumite drepturi şi să li se impună obligaţii în interesul societăţii?", doar şapte din zece persoane au răspuns negativ.
Dintre respondenţii care ar evita să intre în contact cu persoanele bolnave cronic din anturajul lor, 9 din 10 ar face-o de frica posibilităţii de a contacta la rândul lor boala. Cel puţin unul din zece respondeţi, pe de
altă parte, nu ar aprecia să fie expuşi poveştilor triste sau consideră că propriile probleme au întâietate. Dacă ar conduce o companie, şase din zece respondenţi ar angaja bolnavi cronici (59.74%), în timp ce doar unul din zece nu ar fi deschişi la acest lucru. Un procent de 31,62% nu ştiu ce ar face într-o astfel de situaţie. Respondenţii care nu ar angaja persoane cu boli cronice în propria companie ar evita bolnavi de tuberculoză, infecţie cu HIV, boala Alzheimer sau hepatită cronică.

Tiraspolul interzice unui europarlamentar român accesul în Transnistria

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan, aflat zilele trecute într-o vizită în Republica Moldova, nu a putut ajunge la liceele cu predare în limba română din Transnistria, întrucât i-a fost interzis accesul în regiune de către regimul separatist de la Tiraspol. "Am întreprins toate demersurile necesare începând cu săptămâna trecută, dar mi s-a comunicat că timpul este prea scurt şi nu mi s-a facilitat accesul. Sper să-mi fie permis data viitoare când vin la Chişinău", a declarat eurodeputatul pentru Radio Chişinău. Pe parcursul vizitei sale la Chişinău, prima pe care a întreprins-o în calitate de eurodeputat, Siegfried Mureşan a avut o serie de întâlniri cu lideri politici şi cu membri ai guvernului, cu care a discutat în special probleme ţinând de reformele în justiţie şi de situaţia financiară a Republicii Moldova. În cadrul vizitei în Republica Moldova, europarlamentarul român avea programată şi o deplasare în stânga Nistrului, pentru a discuta cu elevii şi profesorii de la liceele cu predare în limba română din regiune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.