Național

Arestarea Elenei Udrea l-a speriat pe Luchinschi junior

Ziarul de Vrancea
1 apr 2015 532 vizualizări
Mediatizarea cazului de corupţie al Elenei Udrea a dus la sistarea ilegalităţilor comise de fiul fostului preşedinte moldovean, arată documente ale procurorilor DNA

Sergiu Lucinschi îi spunea lui Alexandru Horpoş, de la care a cerut patru milioane de euro pentru soluţii favorabile în dosare DIICOT, că tatăl său, fostul preşedinte moldovean Petru Lucinschi, şi şeful Procuraturii Republicii Moldova sunt implicaţi în "combinaţie", potrivit unor documente ale DNA.
Instanţa supremă a decis, ieri, cercetarea sub control judiciar a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, şi arestarea preventivă a ofiţerului de poliţie de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constantin Comăneanu, în dosarul de şantaj şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la şantaj.
Potrivit unor documente ale DNA, Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, se folosea de numele tatălui său şi de cel al şefului procuraturii din acest stat pentru a-l asigura pe omul de afaceri Alexandru Horpoş de intervenţia sa la procurorul DIICOT Remus Jurj, care instrumenta două dosare în care Horpoş era vizat.
"Denunţătorul i-a explicat inculpatului Lucinschi Sergiu că el are conturile şi imobilele puse sub sechestru şi că aceste măsuri ar trebui ridicate pentru a face rost de banii solicitaţi, replica inculpatului Lucinschi Sergiu fiind în sens pozitiv. Într-o întâlnire ulterioară, inculpatul Lucinschi Sergiu a afirmat că tatăl său a făcut toată «combinaţia» (tatăl său fiind numitul Petru Lucinschi, fostul preşedinte al Republicii Moldova), şi că el va merge la Chişinău pentru a mai vorbi cu acesta, iar că de luni «îi va da semne procurorul» (Remus Jurj, urmărit penal în acest dosar, n.r.)", noteză procurorii DNA în documentele citate.

"Uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă undeva"

De asemenea, Sergiu Lucinschi i-ar fi spus lui Alexandru Horpoş că s-ar putea să facă ani mulţi de puşcărie şi i l-a dat ca exemplu pe omul de afaceri George Copos, care a fost condamnat definitiv şi acum este încarcerat. În acest sens, Lucinschi i-a spus că trebuie să se gândească foarte serios dacă vrea să dea banii ceruţi sau să stea la închisoare. "Uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă undeva, du-le în p... mă-sii, este lume, este... . Eu aşa m-aş gândi. Sunt oameni care nu se gândesc aşa, că în loc să fug eu să umblu pe undeva, mai bine stau", se arată în stenogramele DNA. Potrivit aceloraşi documente, cazul de corupţie al Elenei Udrea şi mediatizarea acestuia au dus la sistarea ilegalităţilor comise în cazul Lucinschi, iar de teamă, intermediarul s-a întors cu banii la omul de afaceri şantajat, pentru că nu ar mai fi fost primiţi de procurorul DIICOT care îl ancheta.
Potrivit DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-a constrâns pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.