Național

Senzaţional! Şeful unei televiziuni, condamnat la închisoare pentru şantaj

Ziarul de Vrancea
4 mar 2015 826 vizualizări
Fondatorul OTV, Dan Diaconescu, a primit cinci ani şi şase luni de detenţie pentru şantajarea unui primar şi a unui om de afaceri

Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv, ieri, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru şantajarea lui Ion Moţ, fost primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea. Instanţa a decis, pe lângă condamnarea la închisoare cu executare a fondatorului PP-DD, şi interzicerea desfăşurării de către acesta a oricărei activităţi în presa scrisă sau audio-video, ca pedeapsă complementară, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei de cinci ani şi şase luni. Magistraţii au decis ca, în cazul fondatorului OTV, să fie scăzută din pedeapsă perioada în care el a fost reţinut şi arestat preventiv, respectiv între 22 şi 25 iunie 2010. Ieri, la pranz, Dan Diaconescu a fost preluat de poliţişti şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.
În acelaşi dosar a fost condamnat şi Doru Pârv, fost realizator de programe la OTV, la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare. Completul, format din judecătoarele Raluca Moroşanu şi Adina Adriana Radu, a decis, în acelaşi caz, şi condamnarea lui Ghezea Mitruş, fost realizator de programe la OTV, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

La prima instanţă a primit doar 3 ani

La ultimul termen de judecată din dosar, reprezentantul Ministerului Public a cerut majorarea pedepsei primită în primă instanţă de Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş, maximul prevăzut de lege pentru infracţiunea de care a fost găsit vinovat fondatorul PP-DD fiind de şapte ani.
Judecătoria Sectorului 1 i-a condamnat, în 18 decembrie 2013, pe Dan Diaconescu şi Dorel Petru Pârv la câte trei ani de închisoare cu executarea şi pe Mitruş Ghezea la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.
Cei trei au contestat condamnarea, iar DNA cere la Curtea de Apel Bucureşti majorarea pedepselor, motivând că sentinţa Judecătoriei Sectorului 1 "este netemeinică sub aspectul cuantumului pedepselor aplicate prin reţinerea de circumstanţe atenuante în favoarea inculpaţilor".
Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune OTV la data faptelor, Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, "recidivist postexecutoriu", şi Ghezea Mitruş, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicaţiei "Atac la persoană", au fost trimişi în judecată în octombrie 2010. Procurorii au arătat că în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct", cât şi indirect, prin intermediul lui Dorel Pârv, pe primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro. "Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri", preciza DNA. Ion Moţ, sub presiunea acestor ameninţări, i-a dat lui Dorel Pârv suma de 30.000 euro şi 42.000 lei, "scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu".
De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Diaconescu l-a ameninţat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct", cât şi indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruş, realizatorul emisiunii "Semnal de alarmă" difuzată de OTV, pe omul de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

PP-DD se leapădă de Diaconescu şi se apropie de Băsescu

Deputatul Daniel Fenechiu a declarat, ieri, după condamnarea lui Dan Diaconescu la închisoare, că această veste nu-l bucură, având în vedere că i-a fost şi avocat, dar a precizat că grupul parlamentar în care activează şi-a schimbat denumirea de PP-DD şi pentru a se delimita de Dan Diaconescu. "Am fost colaboratori, l-am şi reprezentat, i-am fost avocat. Să nu uităm că toţi cei 68 de parlamentari care au intrat în Parlament pe listele PP-DD, au intrat şi pe imaginea lui Dan Diaconescu", a spus Fenechiu. El a adăugat că, în raport cu evoluţiile ulterioare, între Dan Diaconescu şi parlamentarii aleşi pe listele PP-DD s-a creat o "prăpastie" din cauza liniei politice. "Decizia de a schimba numele grupului parlamentar a avut la bază şi dorinţa noastră de a ne detaşa de imaginea tuturor celor care conduc PP-DD, inclusiv şi de imaginea fondatorului Dan Diaconescu", a mai spus Fenechiu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat, ieri, în plen, că grupul parlamentar al Partidului-Poporului Dan Diaconescu (PP-DD) îşi schimbă denumirea în grupul Democrat şi Popular. După acest anunţ, deputaţii PMP au făcut public că vor face parte din grupul Democrat şi Popular, grupul urmând să aibă în componenţă 16 deputaţi.
Foştii deputaţi PP-DD au precizat, săptămâna trecută, că înfiinţează un nou partid, Partidul Naţional Democrat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.