Național

Elena Udrea: Şeful SRI are nevoie de timp ca să mă rezolve

Ziarul de Vrancea
1 feb 2015 632 vizualizări
Astfel explică şefa PMP, amanarea audierii conducerii interimare a SRI în Parlament n Udrea a venit cu noi detalii despre legăturile dintre anumiţi oameni politici şi de afaceri cu serviciul secret

Elena Udrea povesteşte că fosta şefă DIICOT, Alina Bica, i-a relatat că Florian Coldea, la acel moment adjunct al şefului SRI, făcea presiuni pentru a fi luate anumite decizii în două dosare aflate la DIICOT, unul referitor la vânzări de cereale şi un altul cel al lui Ioan Niculae. Udrea a susţinut că, în primăvara lui 2013, Culiţă Tărâţă, care avea afaceri în agricultură, i-a spus că la DIICOT "există un dosar împotriva unor parteneri de afaceri pe care el îi avea şi care vindeau cereale, care aveau cumva cel mai bun preţ de pe piaţă, ceva de genul acesta, deci oamenii erau dintre cei care afectau interesele marilor traderi de cereale - aşa, şi care nu erau cetăţeni romani şi care dosar a fost făcut special pentru a fi ei scoşi de pe piaţă, invocând interesul generalului Coldea". "La DIICOT, Alina Bica la vremea aceea era doar consilierul procurorului şef DIICOT, care cred că era Codruţ Olaru. Rugămintea sau dorinţa lui Culiţă Tărâţă, Dumnezeu să-l ierte, era să-i spun lucrul acesta preşedintelui României. M-am dus la doamna Bica şi am întrebat-o dacă poate să fie adevărat ce mi-a spus Culiţă Tărâţă, Dumnezeu să-l ierte, ca să nu merg să spun un lucru măcar neverificat înainte. Doamna Bica mi-a spus că este adevărat, că se fac presiuni asupra ei în acest dosar pe care nu ştiu cum îl coordona sau ce făcea în calitate de consilier al procurorului general, şi că se mai fac presiuni - nu ştiu dacă atunci mi-a spus sau ulterior, dar mi-a spus şi asta - în dosarul lui Ioan Niculae", susţinut Udrea, într-un interviu pentru Hotnews, precizând că presiunile erau exercitate din partea lui Coldea, pentru a dispune anumite măsuri sau a lua anumite decizii. Ea a spus că, după ce a avut aceste date de la Alina Bica, i-a spus preşedintelui ceea ce-i transmisese Culiţă Tărâţă, dar că nu ştie ce a făcut mai departe şeful statului.

Cocoş mergea la SRI "sambătă şi duminică"

În acelaşi interviu, Elena Udrea a povestit că ştia că fostul său soţ, Dorin Cocoş, mergea la SRI "sâmbăta, duminica", precizând că nu l-a întrebat niciodată ce făcea acolo. "Nu-l întrebam. Pentru că îmi imaginam că dacă se duce, se duce să vorbească, clar, cu oamenii de acolo. Adică nu cred că se ducea să tundă iarba din curtea SRI-ului. Deci se ducea să se întâlnească", a afirmat Udrea. Ea a spus că deşi s-a întâlnit şi cu şeful SRI George Maior şi cu adjunctul acestuia Florian Coldea neoficial la aniversări, la sărbători şi inclusiv la preşedinte, dar şi la evenimente oficiale, nu i-a întrebat niciodată pe aceştia despre prezenţa lui Dorin Cocoş la SRI.
"Ce să întreb? Da’ ce vorbiţi cu Dorin Cocoş? Acuma, numai ideea că vorbeşti cu şefii SRI, vorbeşti, nu ştiu, cu generalul Coldea sau cu Maior, şi nu-mi spui. Evident că vorbeşti nişte lucruri care ţin de voi, de bărbaţi, de business, de ce vorbiţi voi acolo", a argumentat Elena Udrea. Ea a fost întrebată cum poate proba afirmaţiile potrivit cărora Cocoş i-ar fi spus că la solicitarea lui Coldea i-a dat lui Sebastin Ghiţă 500.000 de euro pentru a-şi finanţa televiziunea, răspunsul fiind: "Păi, cu Dorin Cocoş, cu Alin Cocoş".
Elena Udrea a afirmat că a crezut în varianta acestora, fără alte elemente de susţinere a ceea ce povesteau, pentru că fostul parlamentar Culiţă Tărâţă, în prezent decedat, îi relatase o situaţie similară, conform căreia ducea bani la SRI, lui Florian Coldea, pentru a plăti un institut de sondare a opiniei publice. "Ulterior, Gheorghe Ştefan zis Pinalti, de câteva ori la rând, mi-a spus că parte din banii de pe nişte firme cu care era un scandal i-au fost ceruţi de către Culiţă Tărâţă să-i ducă SRI-ului pentru niste sondaje. Acuma, toţi aceştia, având în vedere că lucrurile se leagă între ele şi oamenii pot vorbi, în afară de Culiţă Tărâţă, eu vă spun ce mi-au spus ei", a precizat Udrea. Ea a susţinut că a spus aceste lucruri şi preşedintelui, şi şefului SRI, George Maior. Întrebată ce era de fapt fostul soţ, ofiţer acoperit sau un om care făcea servicii SRI, Udrea a evitat un răspuns tranşant: "Om de afaceri. Cred că nu. Acum să mă aventurez să spun categoric nu, înseamnă să…".

Conducerea SRI, audiată în Parlament

Ieri, Elena Udrea a revenit cu o postare pe Facebook, în care a afirmat că Florian Coldea încearcă să o "rezolve" pe ea. "Coldea cere timp pentru a putea să-şi rezolve problemele interne apărute după dezvăluirile pe care le-am făcut. Practic, are nevoie de timp pentru a muşamaliza lucrurile. Eventual, până mă «rezolvă» pe mine", a scris Udrea..
Preşedintele Comisiei de control SRI Georgian Pop a declarat ieri, că audierea conducerii intrerimare a SRI va fi făcută de către comisie după finalizarea anchetei interne din cadrul Serviciului cu privire la acuzele aduse recent de Elena Udrea. Pop a spus că, în cadrul discuţiei cu conducerea interimară a Serviciului desfăşurată sâmbătă, a luat act de faptul că Serviciul a început verificarea internă standard cu privire la acuzaţiile aduse de Elena Udrea şi a menţionat că acest tip de verificare durează de regulă câteva zile.

Bica, ameninţată de doi parlamentari PSD?

La cateva ore după "dezvăluirile" făcute vineri de Elena Udrea, prietena ei, Alina Bica, a lansat acuzaţii grave la adresa generalului SRI Florian Coldea. Fosta şefă DIICOT a formulat acuzaţiile în cadrul şedinţei cu uşile închise în care s-a judecat cererea de arestare preventivă a sa alături de Adriean Videanu, Dorin Cocoş, Alin Cocoş şi de fostul ei consilier Florentin Mihăilescu.
Întrebată în legătură cu faptul că Bica ar fi făcut declaraţii "cutremurătoare" în sală şi că a adus acuze adjunctului de la SRI, avocata acesteia, Laura Voicu a răspuns: "Dacă adevărul poate fi considerat cutremurător, atunci da, a fost o declaraţie cutremurătoare". De asemenea, surse judiciare au declarat că în instanţă s-a afirmat că Alina Bica a fost ameninţată cu moartea într-un hotel din Constanţa de doi deputaţi PSD în legătură cu ancheta pe care o făcea în dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender şi că patronul hotelului respectiv ar fi fost de faţă.
Procurorii DNA susţin că Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de şedinţă să depună concluzii favorabile în procesul acestuia şi chiar să semneze un proces verbal că vor proceda aşa. "Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul şef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenţie", se arată în referatul DNA.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a făcut un denunţ împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-şef al DIICOT, sub formă de acţiuni, printr-un intermediar care s-a adresat iniţial soţului Alinei Bica, au declarat surse judiciare. Denunţul a fost înaintat de Tender procurorilor DNA, vineri.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.